hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Lipovszky-Drescher Mária, az Arany Bogaram bögrék alkotója

Csillogás, finom, nőies rajzolatok, nyíló virágok. Az ébredezdő természet jelenik meg Mária szépséges edénykéin.

Hagyományosnak mondható, mégis meglepő az új Arany Bogaram bögreszetted, melyen mintha maga a tavasz bontogatná szárnyait. Hogyan született?

Ez a készlet úgy jött létre, hogy a virágos bögrecsaládomnak volt pár olyan darabja, amellyel nem voltam maximálisan elégedett, valamiféle hiányérzetem maradt. Általában ezeket a tárgyakat kicsit félreteszem, amíg megszületik bennem a hogyan tovább. Gyakran a falu határában lévő dombokon sétálva, vagy félálomban jönnek az ötletek. Valahogy így másztak be a bogarak is a gondolataimba, összekapcsolódva a kedves szójátékkal, becézéssel: arany bogaram. Ez a kis csillogás úgy jelenik meg a tárgyakon, mint egy különleges, illatos fűszer egy ételben: egy kis izgalmat ad hozzá.

32599615_891143014391052_7255456607813763072_o.jpg

Nagyon finom rajzolatúak a mintáid. Honnan ered ez az aprólékos kidolgozottság?

Műhely hiányában az egyetem után grafikával és illusztrációkkal kezdtem foglalkozni, ez pedig a későbbiekben is elkísért. Kerámiamunkáimban is jelen van egyfajta grafikus szemlélet: az agyag, legyen az egy tál, bögre vagy egyéb tárgy, gyakran olyan számomra, mint egy festővászon, amelyre szabadon rajzolok. A növény- és állatvilág állandó inspirációs forrás: az indák, leveles ágak, ködbe burkolózó réti gizgazok, füvek, fák, bogarak mindig megihletnek. Állandóan keresem az új lehetőségeket, megoldásokat arra, hogy a rajzaim hangulata, forma- és színvilága a kerámiáimon is viszszaköszönhessen.

32533126_891143047724382_3732523117927464960_o.jpg

Milyen technikával, milyen anyagból készíted ezeket a tárgyakat?

Az Arany Bogaram bögrecsalád hagyományos módon, korongozással készül, húzott füllel, kőedény masszából. A bögrék virágmintáit kézzel festettem, karcoltam. A mázas égetés után, a sejtelmes növényi szárak közt megbújó arany bogarak egy harmadik, úgynevezett dekorégetéssel kerülnek a kis kerekded bögrékre és adnak nekik újszerű megjelenést. Az edényeimen használt mázakat magam keverem. Szeretem a kékes, zöldes, ködös színeket, az ezekkel való kísérletezést szintén nagyon izgalmas területnek tartom. Mindig lenyűgöz, hogy egy marék hamuból, agyagból, rozsdából máz készülhet. Szeretem ezeket a véletlen megszülető utakat bejárni, és az sem baj, ha a végeredmény valami egészen más lesz, mint amire számítottam.

SZÖVEG: MÁTYÁS LARA FOTÓ: LIPOVSZKY-DRESCHER MÁRIA

Az alkotó többi munkáját megtalálod facebook oldalán. 

CÍMKÉK: bögre edény


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
A nap erejével működő vízlepárló
A fejlődő országok számára tervezett szerkezettel a sós vízből egy nap alatt öt liternyi tiszta, baktériummentes édes vizet lehet nyerni.

Dekor
Modern kőedények és kőlábasok
Kőedények és kőlábasok nem a kőkorszakból, hanem a legújabb kor vívmánya szerint a modern konyhák impozáns tartozékaként.

Dekor
Íme a legjobb teakészítő, amit valaha láttál
Ki akar azonnal egy kancsónyi teát készíteni? Íme a bögrére méretezett tökéletes teakészítő, amivel még az időt sem kell kényszeresen ...

Inspiráló helyiségek
Színharmónia illatosan
Ha szálanként nézzük a szépséges tavaszi virágokat, biztos valamilyen romantikus kompozíciót képzelünk el belőlük. A króm- és üvegfelületek, ...

Dekor
Trendi a kék és a világoskék együtt
Az Iittala legújabb kollekcióiban többször is feltűnik a kék különböző árnyalatban. Így az 1952 óta létező és még mindig modern formákat felmutató ...

Dekor
Skandináv konyha Eva Solo módra
Bár a látványához még sokan ragaszkodnak, az öntöttvas edények lassan kimennek a divatból, már csak azért is, mert nevetségesen nehezek. Íme Eva Solo ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek