Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Álomszép texilek

A Portugal Memories kollekció megalkotója, Szabó Dorottya mesél munkájáról. 

Több rangos hazai kiállítás után a Mono art&design Balaton Express című tárlata fogadta be a diplomakollekciódat. Mesélnél az első lépésekről?
Személyes és szakmai szempontból egyaránt nagyszerű, inspiratív időszak van mögöttem. Az egyetem egyik szemeszterét Portugáliában töltöttem gyakornokként a Satinskin Estamparia Digital cégnél, ahol főként öltözékterveken dolgoztam. Lenyűgözött a portugál állat- és növényvilág. Bárhol is jártam az utcákat, biztos, hogy a nyomomba szegődött egy kutya, a macskák pedig egészen abszurd helyeken, hol kaktuszokon, hol villanypóznákon lustálkodtak. Az ottani embereknek különleges kapcsolata van a természettel. Ennek az élménynek, a portugál emlékeimnek szenteltem a diplomamunkámat.


Galériához klikk a képre!

Az egzotikus növény- és állatvilág megjelenítése, valamint az akvarell minták abszolút meghatározzák most a textiltrendeket. Ennyire tudatos voltál a tervezésnél?  
Igazán csak utólag döbbentem rá, mennyire beletaláltam a szezon divatjába, persze cseppet sem bánom. Fényképezőgéppel jártam a portugál tájat. A buja, zöld növényekkel kezdtem a fotózást, aztán a kaktuszokkal és az óceánnal folytattam, és ez a három fő téma adta meg a kollekció gerincét. Először előrajzoltam a mintákat, aztán akvarellel színeztem, gazdagítottam. A digitális feldolgozás során még korrigáltam kicsit a motívumokat, az elhelyezésüket, és raportáltam, vagyis ismételhető mintákat készítettem belőlük. Ami a színeket illeti, a kékes-zöldes színharmónia természetesen kínálta magát.

a3f2f956638629.59b6e0117e813.jpg

Az is kézenfekvő lett volna, hogy öltözékhez tervezel textíliát, te mégis úgy döntöttél, kipróbálod magad a lakástextilek terén. Miért érezted ezt fontosnak? 
Izgalmas kísérletezésnek fogtam föl. Kíváncsi voltam rá, hogyan teremthetek kapcsolatot a tárgyak és a minták között, amihez az asztalteríték remek lehetőségeket ad. Végül nem csupán textilre, de papírtányérokra és -poharakra is terveztem motívumokat. Ezek a minták egy év elteltével, ma is hatással vannak rám és foglalkoztatnak, legutóbb például tapétát terveztem belőlük. 

8cc35d56638629.59b6e0117d4c1.jpg

A tervezőről
2015-ben végzett a MOME textiltervező mesterképzésén.  Sokat túrázik, és lelkes növénygyűjtő. Elmon-dása szerint olyan a szobája, akár a dzsungel. 2016-ban egy indiai cég felkérésére tervez botanikus motívumokat. Újabban pedig tapétákat is tervez. Kedvenc márkája a Marimekko, a finnek egyedi stílusa tervezőként is inspirálja. Eddigi munkáit a Behance oldalán nézheted meg.

22d47e56638629.59b6e0117d968.jpg

Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Szabó Dorka

CÍMKÉK: design tapéta textilhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
A legférfiasabb női design
Zaha Hadid építész-designer tervezte a 2014-es milánói design kiállítás egyik legmutatósabb darabját, ami kimondottan férfiasra ...

Bútorok
Elcsomagolható luxus bútorok utazáshoz a Louis Vuittontól
Sztárdesingerek terveztek könnyen utaztatható, kisebbre összehajtható bútorokat a Louis Vuttonnak. A kollekciót Miamiban mutatták be.  

Dekor
Sokoldalú falrendszer
Bútor vagy burkolat, esetleg kiegészítő? A Helix egy olyan egész falakat beborító moduláris rendszer, ami ha kell mindhárom funkciót el tudja látni, ...

Dekor
Formabontó fülhallgató
A legújabb elvárásokat igyekszik teljesíteni az a fülhallgató, ami nem szigeteli el tulajdonosát közvetlen környezetétől, így a feletteseknek sem ...

Dekor
Csúcsdesign lett a kosárfonás
Magas minőség, meglepő design, amelynek jelentősége, hogy a mainstream kultúra szerves részévé avatja a kézműves alkotásokat. 

Dekor
Pompás márvány csapokkal dobd fel a fürdőt
A márvány nehezen megmunkálható, de a designerek nem ismernek lehetetlent. Egy egész fürdőszobai kollekció készült fekete- és fehér ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek