hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

A metro csempe

Hófehér, fényes, 10x20 centiméteres, kerámia. A metro csempe szó szerint alulról kezdte a pályafutását, mára mégis design­klasszikusként tekintünk rá.

A 19. század utolsó évtizedeiben járunk, amikor különleges föld alatti világokat teremtenek az építészek. Hogy mi a közös a londoni Tube, a párizsi, a New York-i metró és a budapesti millenniumi földalatti vasútban? A metro csempe.

1479743891_cream-metro-tiles-1-web.jpg

Míg a tengerentúlon George C. Heins és Christopher Grant La Farge építészek elképzelését követve rakták ki a metróállomás falát csempével, addig itthon a Zsolnay porcelángyárból került ki a burkolat. A tervezők általában színes mozaikokkal társították, hogy lenyűgöző hátteret teremtsenek annak a technikai csodának, ami új alapokra helyezte a városi közlekedést. 

Cevica-Via-Lactea-1.jpg

Így lehet, hogy szinte egy időben debütált a világban a kisméretű téglára hasonlító, fehér, fózolt szélű metro csempe, ami a tisztaságot és a fényt volt hivatott szimbolizálni a mélyben. Klasszikusan 10x20 centiméteres mérete és csiszolt széle sem a véletlen műve, hiszen a boltozatos felületeket ezekkel a kisebb lapokkal könnyebb volt burkolni.

Tisztíthatósága és ragyogó fehérsége miatt a metro csempe gyorsan divatossá vált az első világháború előtti fürdőszobákban és konyhákban. A rajongás iránta pedig több mint egy évszázaddal később, ma is él.

Artisan_65x20_MossGreen_kitchen-1024x819-1.jpg

Az autentikus megjelenést továbbgondolva ma már elképesztő színvilággal és mintagazdagsággal, különféle méretekben találkozni metro csempével.

a0960394090791684ded38f784d8b68c.jpg

Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: metrocsempeshop, pinterest, tiles.ie, 

CÍMKÉK: csempe metro csempehirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Csempedivat 2015
Mivel otthonunk egyik leggyakrabban használt helyisége a konyha, ami baráti összejövetelek alkalmával gyakran válik a buli központjává, nagyon ...

Átalakítás
Afrikai szőttesek mozaikból
A mozaikok divatja már leáldozóban van, éppen ezért a gyártók kénytelenek megújítani a kínálatot. Ezúttal egzotikus mintákhoz nyúltak, hogy a ...

Átalakítás
Fából készült falicsempék
Fából is készülhet falburkolat, ezúttal csodás csempéket alkottak a tervezők. Ötletes, eredeti design. Minőségi darabok következnek. 

Átalakítás
3D kerámiamozaik a madártollak mintájára
Egyre értékesebb a kézműves technika, kiváltképp, ha mozaikról vagy csempéről van szó. Íme két különleges és látványos kollekció.

Átalakítás
Újra trendi a geometrikus csempe
Nem csak a forma, de a minta is lehet geometrikus, ha trendi csempékre vágyunk. Más divathullámok mellett, a szögletes formákkal egyre újabb mutatós ...

Dekor
Étkezőasztal változtatható külsővel
Sokoldalú design egyetlen funkcióval. Íme az étkezőasztal, aminek megváltoztatható a mintázata.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek