hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

A metro csempe

Hófehér, fényes, 10x20 centiméteres, kerámia. A metro csempe szó szerint alulról kezdte a pályafutását, mára mégis design­klasszikusként tekintünk rá.

A 19. század utolsó évtizedeiben járunk, amikor különleges föld alatti világokat teremtenek az építészek. Hogy mi a közös a londoni Tube, a párizsi, a New York-i metró és a budapesti millenniumi földalatti vasútban? A metro csempe.

1479743891_cream-metro-tiles-1-web.jpg

Míg a tengerentúlon George C. Heins és Christopher Grant La Farge építészek elképzelését követve rakták ki a metróállomás falát csempével, addig itthon a Zsolnay porcelángyárból került ki a burkolat. A tervezők általában színes mozaikokkal társították, hogy lenyűgöző hátteret teremtsenek annak a technikai csodának, ami új alapokra helyezte a városi közlekedést. 

Cevica-Via-Lactea-1.jpg

Így lehet, hogy szinte egy időben debütált a világban a kisméretű téglára hasonlító, fehér, fózolt szélű metro csempe, ami a tisztaságot és a fényt volt hivatott szimbolizálni a mélyben. Klasszikusan 10x20 centiméteres mérete és csiszolt széle sem a véletlen műve, hiszen a boltozatos felületeket ezekkel a kisebb lapokkal könnyebb volt burkolni.

Tisztíthatósága és ragyogó fehérsége miatt a metro csempe gyorsan divatossá vált az első világháború előtti fürdőszobákban és konyhákban. A rajongás iránta pedig több mint egy évszázaddal később, ma is él.

Artisan_65x20_MossGreen_kitchen-1024x819-1.jpg

Az autentikus megjelenést továbbgondolva ma már elképesztő színvilággal és mintagazdagsággal, különféle méretekben találkozni metro csempével.

a0960394090791684ded38f784d8b68c.jpg

Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: metrocsempeshop, pinterest, tiles.ie, 

CÍMKÉK: csempe metro csempe


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Átalakítás
Csempe fából
Ha csempe, akkor legtöbb esetben a hagyományos kerámia jut eszünkbe, a fára ritkán gondolunk. Pedig igazán ötletes és egyedi faburkolat készülhet ...

Átalakítás
A pop art ezúttal csempéken hódít
A pop art nem megy ki a divatból, rajzolt mintái élénk színei most új formában elevenednek meg. Vidám és vagány csempék következnek.

Dekor
Étkezőasztal változtatható külsővel
Sokoldalú design egyetlen funkcióval. Íme az étkezőasztal, aminek megváltoztatható a mintázata.

Átalakítás
Csodás kortárs retro csempék
Trendi geometrikus minták retrós beütéssel, amelyek bármely stílushoz képesek alkalmazkodni, mindez olyan csempéken, amelyek várhatóan rettentő ...

Praktikus ötletek
Tippek a penészmentes az otthonhoz
Van egy jelentéktelennek tűnő dolog, amire nem szoktak nagy figyelmet fordítani a felújításkor, pedig igen fontos, mert a penész legtöbbször ...

Praktikus ötletek
Fehér fuga tisztítása
A fuga az évek során elkoszolódik, beszürkül. Mit tehetsz, ha nem akarod az egsézet lecserélni?Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek