hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Sarpaneva öntött­vas edény

Timo Sarpaneva elmondása szerint egy egyszerű, hagyományos tárgy újragondolása inspirálta az edény ötletét, na meg hogy egy igazán jó rénszarvaspörköltre vágyott.

Szobrász, üvegművész és pedagógus volt, a legsikeresebb finn tervezőként tartja számon a világ. Sarpaneva azt nyilatkozta magáról, hogy már az anyaméhben tudta, mesterember lesz. 

Piros pötty, középen egy i betűvel. Ikonikus logóját éppúgy Sarpanevának köszönheti az Iittala, mint az öntöttvas edényt, amely most, ötvenhét év elteltével a konyhaművészet és a formatervezés rajongóinak vágyott tárgya lett.

Sarpaneva-Cast-Iron-Casserole-by-Iittala-1.jpg

Az edényt még keletkezésének évében, 1960-ban ezüstéremmel jutalmazták a milánói Triennalén. Villámgyorsan népszerűvé vált, évtizedekkel később a Finish Design Elite ünnepi bélyeggyűjteményében is szerepelt. Bizonyára Sarpaneva kovács nagyapja is büszke lett volna erre, hiszen ő inspirálta unokáját.

Sarpaneva-Cast-Iron-Casserole-by-Iittala-2.jpg

Célratörő és ma is érvényes kérdésekre adott választ a tervező. Az öntöttvasban egyenletes a hőelosztás, míg belül zománcréteg véd a letapadástól. A fafogantyú, ami a fedő felemelésére szolgál, önálló elem, így a tál sütőben is használható. Az sem számít, ha lesül benne az étel, mert áztatás után az edény ugyanolyan lesz, mint új korában – függetlenül attól, hogy rénszarvas vagy az ünnepi kacsa készült benne. 

sarpaneva-pot.jpg

Tim Parker, az Iittala brit képviselője szerint a hatvanas években tervezett háztartási tárgyak zöme már múzeumokba való, ám ez az öntöttvas edény ma is innovatív és modern.

szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Sarpaneva Designhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Bútorok
Fűlepte karosszék
Sokszor mondjuk, hogy egy-egy bútordarabot a természet inspirálta, de az egészen biztos hogy a Terra! karosszékénél természetesebb ülőalkalmatosságot ...

Világítás
Világító gombakalapokat a lakásba
Akár egy gyerekszoba bájos kiegészítői lehetnének, de a nappaliban is megállják a helyüket ezek a helyes gombakalapos lámpák.

Dekor
Áramvonalas szuperszánkó
Még tart a tél, a szánkózás szerelmesei örülhetnek, és egyre újabb modellekkel örvendeztethetik meg magukat. 

Dekor
Feltalálták a sörhabosítót
A 2008-ban alapított dán tervező csapat formabontó ötlettel rukkolt elő: formatervezett sörhabosítót alkottak a Menu design brand és természetesen a ...

Dekor
Herter Kata a Winter Blooming és Crystal porcelánkollekciója
Kata a MOME kerámiatervezőszakán porcelán mázakkal kísérletezett. A végeredmény egy csodás kőzetszerű, kristályos hatású ...

Dekor
Etno design bútorok profiktól
Fernando és Humberto Campana olyan bútorkollekciót tervezett, amelyeket egy XIX. századi, bőr rátétekkel hímzett brazil viselet inspirált.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek