Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Sarpaneva öntött­vas edény

Timo Sarpaneva elmondása szerint egy egyszerű, hagyományos tárgy újragondolása inspirálta az edény ötletét, na meg hogy egy igazán jó rénszarvaspörköltre vágyott.

Szobrász, üvegművész és pedagógus volt, a legsikeresebb finn tervezőként tartja számon a világ. Sarpaneva azt nyilatkozta magáról, hogy már az anyaméhben tudta, mesterember lesz. 

Piros pötty, középen egy i betűvel. Ikonikus logóját éppúgy Sarpanevának köszönheti az Iittala, mint az öntöttvas edényt, amely most, ötvenhét év elteltével a konyhaművészet és a formatervezés rajongóinak vágyott tárgya lett.

Sarpaneva-Cast-Iron-Casserole-by-Iittala-1.jpg

Az edényt még keletkezésének évében, 1960-ban ezüstéremmel jutalmazták a milánói Triennalén. Villámgyorsan népszerűvé vált, évtizedekkel később a Finish Design Elite ünnepi bélyeggyűjteményében is szerepelt. Bizonyára Sarpaneva kovács nagyapja is büszke lett volna erre, hiszen ő inspirálta unokáját.

Sarpaneva-Cast-Iron-Casserole-by-Iittala-2.jpg

Célratörő és ma is érvényes kérdésekre adott választ a tervező. Az öntöttvasban egyenletes a hőelosztás, míg belül zománcréteg véd a letapadástól. A fafogantyú, ami a fedő felemelésére szolgál, önálló elem, így a tál sütőben is használható. Az sem számít, ha lesül benne az étel, mert áztatás után az edény ugyanolyan lesz, mint új korában – függetlenül attól, hogy rénszarvas vagy az ünnepi kacsa készült benne. 

sarpaneva-pot.jpg

Tim Parker, az Iittala brit képviselője szerint a hatvanas években tervezett háztartási tárgyak zöme már múzeumokba való, ám ez az öntöttvas edény ma is innovatív és modern.

szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Sarpaneva Designhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Igazi luxus: kanapét a kertbe
A hedonizmus csúcsát képviselik a kényelmes kültéri kanapék, amik több színben készülnek és nem véletlenül kapták a Dandy nevet. Luxus és kényelem a ...

Dekor
Ilyen a láthatatlan konyha
Ha kell, ha nem  - íme az abszolút minimalista konyha, ráadásul klasszikus stílusú, polgári lakásban megvalósítva.

Dekor
Hordó ihlette elegáns csúcsdesign
Spanyol megrendelésre készült svéd design, ami a dél-spanyol borvidék hordóinak alakjából és más stílusokból merített ihletet. 

Dekor
Megtaláltuk a legcukibb bőröndöt
A gyerekek általában nem szeretnek pakolni. Ez érthető is, hiszen kinek lenne kedve otthagyni a játékot azért, hogy egy unalmas bőröndbe ruhákat ...

Dekor
Japán design az Alessitől
A japán Naoto Fukasawa tervezte az Alessi új teáskannáját, amit a frankfurti Ambiente-n mutattak be. Letisztult design, magas minőség, fémesen ...

Inspiráló helyiségek
Az önkifejezés merész tónusai
Már kifelé sétálunk a télből, de még nem zöldellnek a fákon a levelek. Bárhogy is van, nem árt, ha odabent a lelkünk mélyén azért kicsit kisüt a nap. ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek