hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Szalkai Dániel, a Maacraft alapítója és formatervezője

A Maacraft foglalkoztatási programjában autizmussal élő, értelmi sérült fiatalok, designerek segítségével készítenek egyedi termékeket.

Jó alapanyagok, minimalista formanyelv, nagyfokú designérzékenység. Igazán különlegessé mégis az teszi a Maacraft bútorokat és kiegészítőket, hogy autisták készítik az általad öt éve életre hívott szociális műhelyben. Mesélj a kezdetekről!

Családi érintettségem miatt már gyermekkoromban megfogalmazódott bennem, hogy ha felnövök, segítek az autizmussal élő embertársaimnak. Formatervező lettem, azzal a meggyőződéssel, hogy a design, a designról való gondolkodás jó csatornaként működhet köztük és a külvilág között. Így hoztuk létre a műhelyt a Miskolci Autista Alapítványon belül, és minden törekvésünk arra irányul, hogy ismereteket adjunk át az autistáknak, ők pedig ezek birtokában designértéket képviselő tárgyakat állítsanak elő.

gardener2_OK.jpg

Fűzvesszőből font ülőbútorokkal mutatkoztatok be, azóta igazi sikerdarabokká váltak a színes, fonott Barka tálkák is, a tavasz pedig a Willow kertészkosárra irányítja a figyelmet. Hogyan jött ennek az ötlete?

A növényekkel való foglalkozás fontos az autisták életében: fűszerpalántákat, gyógynövényeket nevelnek, megismerkednek a kertészkedés élményszerűségével. Innen szinte egyenes út vezetett a Willow megtervezéséhez. Abból indultunk ki, hogy erkélye, de legalább egy balkonládányi helye az ablakban mindenkinek van. A fonott kosár három szintből áll: legalulra két palántázó faládát tettünk, arra egy minimál designt követő dugványozó, ásólapát és gereblye kerül, a legfelső szinten pedig egy kerti kötény kap helyet.

_DSC1622_OK.jpg

Mik voltak a fő szempontjaitok a tervezés során?

Az a legfontosabb, hogy egy-egy projekt kapcsán minél több srácot megmozgassunk. Van, aki a kosárfonásban jó, és van, aki a famunkákban, a lányok pedig a fonásban és a varrásban jeleskednek. Ha kell, kicsit megszűnök formatervezőnek lenni, mert az a lényeg, hogy ők minél jobban kiteljesedhessenek alkotóként. Nem is rajzolok már, inkább együtt dolgozunk, hiszen ők diktálnak: rajtuk múlik, hogy képesek-e a terveket tárgyakká formálni. Most éppen az új kollekciónkhoz tartozó konyhai eszközökön dolgozunk, és ezt bárki meglesheti, hiszen nyitott műhelyként működünk. Járt már nálunk Gryllus Dorka, de a szomszéd bácsi is, akinek szennyestartó kosarat fontunk. Közös a sikerünk.

XL-karácsonyi-ajándékcsomag.jpg

 

A műhely honlapja: www.maacraft.org

WILLOW gardener kit (33)_OK.jpg

 

CÍMKÉK: design


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Ilyen a láthatatlan konyha
Ha kell, ha nem  - íme az abszolút minimalista konyha, ráadásul klasszikus stílusú, polgári lakásban megvalósítva.

Dekor
Kinyitható asztalok
Akárhányan is éljenek egy otthonban, egyedül vagy nagycsaládban, szinte biztos, hogy időnként – ki gyakrabban, ki ritkábban – megvendégelik ...

Dekor
Lenyűgözőek a jövő konyhai kései
Bár a funkció ősidők óta nem változott, a formai bravúr megérdemli a figyelmet még egy egyszerű konyhai kés esetében is. Íme egy figyelemre méltó ...

Dekor
Kanapéból fotel egy mozdulattal
Egyszerű kanapé, vagy inkább két fotel? A kérdés egyetlen bútorral megválaszolható, ami eddig soha nem látott könnyedséggel oldja meg az ...

Karácsony
Ezüst karácsony
Öltöztesd otthonod elegáns ezüstbe az ünnepekre!  

Dekor
Fonott fából készült fürdőkád
A natúr fa és az ázsiai tradíció ötvözéséből készült el a természetes hatású fonott fürdőkád. Meghökkentő eredmény egyenesen ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek