hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Szalkai Dániel, a Maacraft alapítója és formatervezője

A Maacraft foglalkoztatási programjában autizmussal élő, értelmi sérült fiatalok, designerek segítségével készítenek egyedi termékeket.

Jó alapanyagok, minimalista formanyelv, nagyfokú designérzékenység. Igazán különlegessé mégis az teszi a Maacraft bútorokat és kiegészítőket, hogy autisták készítik az általad öt éve életre hívott szociális műhelyben. Mesélj a kezdetekről!

Családi érintettségem miatt már gyermekkoromban megfogalmazódott bennem, hogy ha felnövök, segítek az autizmussal élő embertársaimnak. Formatervező lettem, azzal a meggyőződéssel, hogy a design, a designról való gondolkodás jó csatornaként működhet köztük és a külvilág között. Így hoztuk létre a műhelyt a Miskolci Autista Alapítványon belül, és minden törekvésünk arra irányul, hogy ismereteket adjunk át az autistáknak, ők pedig ezek birtokában designértéket képviselő tárgyakat állítsanak elő.

gardener2_OK.jpg

Fűzvesszőből font ülőbútorokkal mutatkoztatok be, azóta igazi sikerdarabokká váltak a színes, fonott Barka tálkák is, a tavasz pedig a Willow kertészkosárra irányítja a figyelmet. Hogyan jött ennek az ötlete?

A növényekkel való foglalkozás fontos az autisták életében: fűszerpalántákat, gyógynövényeket nevelnek, megismerkednek a kertészkedés élményszerűségével. Innen szinte egyenes út vezetett a Willow megtervezéséhez. Abból indultunk ki, hogy erkélye, de legalább egy balkonládányi helye az ablakban mindenkinek van. A fonott kosár három szintből áll: legalulra két palántázó faládát tettünk, arra egy minimál designt követő dugványozó, ásólapát és gereblye kerül, a legfelső szinten pedig egy kerti kötény kap helyet.

_DSC1622_OK.jpg

Mik voltak a fő szempontjaitok a tervezés során?

Az a legfontosabb, hogy egy-egy projekt kapcsán minél több srácot megmozgassunk. Van, aki a kosárfonásban jó, és van, aki a famunkákban, a lányok pedig a fonásban és a varrásban jeleskednek. Ha kell, kicsit megszűnök formatervezőnek lenni, mert az a lényeg, hogy ők minél jobban kiteljesedhessenek alkotóként. Nem is rajzolok már, inkább együtt dolgozunk, hiszen ők diktálnak: rajtuk múlik, hogy képesek-e a terveket tárgyakká formálni. Most éppen az új kollekciónkhoz tartozó konyhai eszközökön dolgozunk, és ezt bárki meglesheti, hiszen nyitott műhelyként működünk. Járt már nálunk Gryllus Dorka, de a szomszéd bácsi is, akinek szennyestartó kosarat fontunk. Közös a sikerünk.

XL-karácsonyi-ajándékcsomag.jpg

 

A műhely honlapja: www.maacraft.org

WILLOW gardener kit (33)_OK.jpg

 

CÍMKÉK: designhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Kültéri bútor, ami elhozza a nyarat
Vannak, akik már a nyárra készülnek. Egy stílusos, csúcsminőségben kivitelezett, kültéri design bútor következik az egyik legnevesebb ...

Stílusos otthonok
Napfényes otthon
A nosztalgia vezette Krisztiánt ebbe a budapesti belvárosi lakásba, amit felújítottak, hogy trendi, kozmopolita hangulatot csempésszenek a száztíz ...

Dekor
A villanykörte reneszánsza
Miniatűr sárgaréz csillárok világítanak a villanykörte formájú lámpabura alatt. A tervezők így tiszelegnek a feltalálónak.

Dekor
Különálló konyhabútor a nappaliba
Amikor a konyha a nappaliba kerül, jól jön, ha igényes és szép a bútor, ugyanakkor a legtöbb konyhai jellegzetesség rejtve maradhat, hogy ne zavarja ...

Praktikus ötletek
Télen hideg, nyáron meleg. Legyen inkább fordítva!
Mindannyian szeretnénk olyan otthonban élni, ami télen a hideg, nyáron pedig a forróság elől nyújt menedéket. De mit tegyünk, ha ez nem így van? Az ...

Praktikus ötletek
Újra épülnek lakások
Idén már 3265 új lakás épült az országban hat hónap alatt – bár ez a szám kicsinek tűnik, így is 22 százalékkal múlja fölül a tavalyi adatot. Bár a ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek