Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Kilim, a nomádok kincse

Szívet-lelket melengető, gazdag színvilág és motívumkincs jellemzi, természetes, strapabíró, és képes bármilyen stílusú helyiséget otthonossá tenni. Ezért szeretjük a kilimet, a textilművészet legősibb műfaját képviselő szőnyeget.

Nomádoktól nekünk

A kilim két, esetleg három szál szövésével, csomózás nélkül készülő szőnyeg, a szakmai meghatározás mögött azonban az egyik legváltozatosabb lakberendezési kellék rejlik. Őshazája nem egy régió, Észak-Afrikától a Kaukázuson át Kínáig számos területen szőnek kilimet, szinte mindenhol, ahol magashegyi körülmények között, állattenyésztésből élnek emberek, akik ezekkel a szőnyegekkel teszik otthonossá sátraikat.

weareknitters.jpg

Történeteket mesélnek

A gyapjúfonalat helyi festőnövényekkel színezik, majd az adott vidékre, törzsre, akár családra jellemző mintájú szőnyegeket készítenek belőle: beleszövik a hitvilágukat, a történeteiket, gyakran a saját életüket, vágyaikat is. Így másféle szőnyeg készül a békében, jólétben élő jürüköknél, mint a hontalan kurdoknál, más az élőlények ábrázolását tiltó vidékeken, és más az azeri zarathusztriánus népcsoportoknál.

Az elmúlt évtizedekben a nomád életmód visszaszorulása és a kereslet növekedése miatt megjelentek a háziipari szövetkezetekben, gyakran a megrendelői igények szerinti mintákkal és színekben készülő darabok is, amelyek értelemszerűen kevésbé személyesek.

imageService.jpg

A kilimek, készítőik nomád életmódjából fakadóan egyedi, megismételhetetlen hangulatokat, energiákat sugároznak.

Régiből újat

Aki megszeretett egy szőnyeget, nem akar tőle megválni akkor sem, ha megsérült. Ez az igény hívta életre a patchwork-kilimet, a kisebb, még ép régi darabok összedolgozásával készülő változatot. Ha ilyet vásárolunk, alaposan nézzük meg, mert a rosszul összeillesztett részekből készült szőnyeg könnyen szétfoszlik.

rugsandbeyond.jpg

Mindenütt kilim

A kilimnek, azon túl, hogy bármilyen stílusú enteriőrbe életet visz, számos előnye van. Rendkívül strapabíró, nem hagy nyomot rajta a bútorok lába, könnyen tisztán tartható, ráadásul a poratkák sem szeretik. Mivel könnyű és nem nyúlik, jól bírja, ha a falra függesztjük, de akár párnaként is díszítheti otthonunkat.

sage-kilim-comforter-king-41.jpg

Szöveg: Serfőző Melinda fotó:rugsandbeyond, weareknitters

CÍMKÉK: kilim szőnyeghirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Keleti kincsek otthonra
Keleties mintázatú szőnyegekre könnyen rásütjük, hogy kilim, egy másikra, hogy perzsa. Pedig a különbség óriási, még az is lehet, hogy a szőnyeg ...

Hírek
A tökéletes ébresztőszőnyeg visszaalvóknak
Az ébredés sokaknak nem tartozik az erősségei közé. A szundi gomb és az egyre erősödő  madárcsiripelés helyett azonban íme egy új találmány: az ...

Praktikus ötletek
Örök divat a keleti szőnyeg
Egy eredeti szép perzsaszőnyeg nem pusztán gyönyörű tárgy és az otthon dísze, hanem az írott történelem előtti időkből származó kultúra egy darabja. ...

Dekor
Így kell újrahasznosítani a szőnyegeket
Tálak és tükrök szépen nyírt szőrkeretét alkotják a kidobott szőnyegek. Kissé provokatív, környezetbarát darabok következnek. 

Dekor
Tökéletes pázsit a szobában
Íme a legkönnyebben kezelhető gyep, ami nem csak szép, de természetes jelenségként a lakás dísze lehet. Ha úgy akarjuk, még százszorszépek is nyílnak ...

Gyerekszoba
Gyerekszobába szánt csúcsdesign hazai tervezőktől
Egy gyerekszoba számos varázslatos kincset rejt, amit az ANUKA tervezői a maguk alkotta állat- és természetközeli egyedi motívumokkal, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek