hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Egy fantasztikus épület: az Új Évszázad Világközpont

Az embert időről időre megkísérti, hogy a maga eszköztárával megteremtse a Paradicsom földi mását. Miért éppen Kína maradna ki ebből a versengésből? Az Új Évszázad Világközpontról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Persze, hiszen a világ legnagyobb épülete.

Méltán nevezték „Mennyei államnak” egykoron Csengdut, Szecsuán tartományi fővárosát, melynek termékeny földjeit negyven folyó öntözte. A nagy múltú, 14 milliós várost korunkban nem kisebb feladatra szemelték ki, minthogy a régió gazdasági, turisztikai és kulturális központja legyen, s ezt a célt egy gigantikus épületkomplexum létrehozásával kívánta elérni a kínai vezetés.

global-center-2362442_1280.jpg
Az Új Évszázad Világközpont a világ legnagyobb szabadon álló épülete lett, amolyan város a városban. Alapterülete 1,7 millió négyzetméter. A pagodára halványan emlékeztető főépülettömb 500 méter hosszú, 400 méter széles és 100 méter magas, benne a magyar parlament akár százszor is elférne. A Világközpont tíz perces autóútra van a nemzetközi repülőtértől, húsz buszjárat érkezik ide, és szupergyors földalatti hálózatok találkoznak itt. Hullámot formázó, első látásra a budapesti Bálnára emlékeztető, Zaha Hadid tervezte különálló szárnyát a kortárs művészetnek szentelték.

Intercontinental_Chengdu_Global_Center_009_OK.jpg
Egyebek mellett egy ezerfős színház, kétezer fős előadóterem, de koncertterem és egy modern művészeti galéria is helyet kap 30 ezer négyzetméteren. A főépület még ennél is lenyűgözőbb: belsejét japán építészek által tervezett műnap világítja meg, és hűs fuvallat formájában óceáni levegő járja át. Természetesen itt található a világ legnagyobb beltéri vizes élményparkja homokos fövennyel, raftingpályával és szörfmedencével, valósághű méretű hullámokkal. A propaganda szerint jobb, mint az igazi, mert nem szenynyezett.

chengdu-2370874_1280.jpg
A „tengerpart” egyik oldalán a világ legnagyobb kivetítőjén a végtelen horizont és az óceáni panoráma látványa teremt tökéletes illúziót. A komplexum bevásárlóközpontja mediterrán városkát imitál, melynek utcáit bárányfelhős kék eget utánzó üvegplafon fedi, biztosítva a megfelelő klímát. Található még az épületben két ötcsillagos szálloda is, melyeket óriásakvárium vesz körbe, meg rengeteg iroda, miért éppen műjégpálya, digitális mozi, fényés hangorgonával működő szökőkút ne lenne itt? A gigantikus építészeti alkotást elnézve egyetértünk Napóleonnal: „hagyjuk aludni Kínát, mert ha felébred, megrengeti a világot”.

EZT IS ajánljuk

Szecsuán az óriáspandák hazája, így nem meglepő, hogy a belvárostól mintegy tíz kilométernyire található Óriáspanda Kutató- és Tenyésztőközpont az egyik legkeresettebb turistacélpont, ahol megpróbáltak természetes közeget teremteni a nagyra nőtt plüssmackóknak. Remek kirándulóprogram ez, bambuszligetek között, patakocskák fölött átvezető utakkal. Néhány szerencsés látogató – persze felár fejében – akár meg is ölelheti a szeretgetni való állatok valamelyikét.

black-and-white-1711001_1280.jpg


Ha pedig szeretnénk kiszabadulni az Új Évszázad Világközpont futurisztikus hatása alól, kiruccanhatunk az alig húsz kilométerre található Pengzsenbe, ahol alaposan visszaforgathatjuk az idő kerekét egy százéves teaház meglátogatásával. Az autentikus belső tér és a teaszertartások kipróbálása szintén maradandó élménnyel kecsegtet.
Csengduban felkereshetjük a Jinsha Site Múzeumot is, ami régészeti és történelmi emlékeket kínál modern tálalásban.
Két és fél órányira a várostól újabb remek kirándulóhely kínálkozik: a 71 méter magas Óriás Buddha Leshan festői környezetében, amin kőfaragók három generációja dolgozott a Tang dinasztia idején. Legszebb arcát akkor mutatja, ha a folyó felől, hajóról csodáljuk.

pixabay_buddha-1858964_OK.jpg

szöveg: HOFFMANN NÓRA fotó: INTERCONTINENTAL HOTELS GROUP, JUSTCHENGDU.COM

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Csúcsokat dönt a lakáspiac
Nem csitul a lakások utáni kereslet – a legfrissebb elemzések szerint a február is erős hónap volt az ingatlanpiacon. A legdrágább paneleket Budán, a ...

Dekor
Keleti asztal teázáshoz
Szoknyából adaptáció, ami valójában tea-kínáló asztal. Kortárs keleti design, ami a hagyományok előtt tiszteleg.

Dekor
Tréfás teafiltertartók ajándékba
Egyszerű ötlet, igényes kivitelezéssel, ami a humort sem nélkülözi. Horgászó kínaiak következnek.  

Inspiráló helyiségek
Léleksimogató
Mindig is a buja növényzetű kertekért dobogott a szívem. Amikor csupán néhány tuja, meg pár tő virág árválkodik a ház körül, az valahogy lehangoló ...

Inspiráló helyiségek
Ilyen egy luxuslakás Kínában
Marcell Wanders sztárdesigner egy taipei reprezentatív luxuslakás belső tereit rendezte be saját stílusát ötvözve a helyi hagyományokkal. Az eredmény ...

Inspiráló helyiségek
Merész húzásaink
Egy új épületben éppen elkészült lakást, ami ráadásul egy fiatal pár régóta várt első közös fészke, nem lehet könnyű döntés azon frissiben szétverni. ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek