Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Menő origami textilből

Söptei Eszter tervező mesél a tervezés folyamatáról és a Háromszögek textilkollekció születéséről.

Eszti_240_OK.jpg

Nemrég ért véget egy kiállításod, ahol a nagyközönség a Háromszögek lakástextil-kollekciódat is megtekinthette. Mesélj a születéséről!

A kollekció létrehozása egy hosszabb folyamat volt, tulajdonképpen egymásból alakultak ki az elemei és mostanra érzem, hogy teljessé vált. Elsőként a Geometrikus hullám született meg, egy korábbi munkám, a Halk geometria nyomán – egy akusztikát javító felület létrehozása volt a célom, szóval előbb találtam rá a funkcióra. A síkban megszövött háromszögmintás textilből alkottam térbeli alakzatokat úgy, hogy formára vágott szivacsokra hajtogattam. Az éleket fekete kontúrral emeltem ki, így lett még kontrasztosabb a végeredmény. Ennek textíliává alakulása a térbeliség leegyszerűsített verziója lett. Szerettem volna valami olyan formát megvalósítani, ami geometrikus, de mégsem tökéletesen szabályos, ez lett a Geo elnevezésű textil, amivel szemben a Rombusz egy sokkal szabálykövetőbb, vaskosabb megoldás dublészövetből.

Eszti_074_OK.jpg

Mi ihlet a tervezés során?

Civilként a celldömölki Vulkánparkban dolgozom, a geológia és a földtan közel áll hozzám. Ennek az ábrázolástechnikája nagy hatással van rám, de magának a természeti képződményeknek, hegységeknek a geometriai leképezése is értelmezhető háromszögekként. Ezek mellett az első darabnál, a Geometrikus hullámnál a papírból hajtogatott origami hangulatát szerettem volna visszaadni szövéssel.

hangelnyelo_07.jpg

Hogyan lesz az ötletből textil?

Sok tervezés és számítás előzte meg mindegyik darab elkészítését. A térbeli textíliánál különösen, ez izgalmas térgeometriai kísérlet volt számomra is. Számítógépen, vektorgrafikusan tervezek, aztán egy gyárban megszövik a koncepcióm alapján a kelmét. Ehhez természetesen sok szakmai ismeret kell, kulcsfontosságú a pontosság, az én precizitásomon múlik, hogy olyan lesz-e a végeredmény, amit szeretnék. Jaquard szövőgépre terveztem meg az anyagokat, ahol minden szálat külön lehet emelni és mozgatni, így valóban bármilyen mintát létre lehet hozni. Az alapkötések közül a sávolykötést szeretem használni, ami egy vonalas kötés, így jön létre az anyagok grafikus hatása. A színeket akkor találom ki, amikor maga a forma már megvan, a célom mindig valamilyen hangulat átadása a textíliákkal.

Eszti_023_OK.jpg

Még több a tervezőtől ITT.

SZÖVEG: MÁTYÁS LARA FOTÓ: MAJOR TAMÁS 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Saját ültetvényt a falra
Geometrikus formájú kortárs kaspók segítenek abban, hogy a lakás bármely pontját zöld fallá változtasd.

Dekor
Stílusbravúr puffokkal
Kényelmes mégis divatosan geometrikus, miközben a pasztell tónusokkal játszó divatnak is megfelel. Csúcs design puffokba fogalmazva.

Átalakítás
Csodás kortárs retro csempék
Trendi geometrikus minták retrós beütéssel, amelyek bármely stílushoz képesek alkalmazkodni, mindez olyan csempéken, amelyek várhatóan rettentő ...

Megoldjuk
Milyenek a trendi tapéták?
Minden korszaknak meg van a maga tapéta divatja, még akkor is, ha csak elméleti szinten álmodozol róla. Íme az idei iránymutató ...

Praktikus ötletek
Keleti kincsek otthonra
Keleties mintázatú szőnyegekre könnyen rásütjük, hogy kilim, egy másikra, hogy perzsa. Pedig a különbség óriási, még az is lehet, hogy a szőnyeg ...

Világítás
Új geometrikus üvegbúra, akár egy ékszer
Trendi és modern mégis finom és elegáns. Mindezt egyszerre tudja az új geometrikus búrával ellátott függőlámpa. Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek