hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Meseváros kőből

Az olasz csizma legdélibb csücske, Puglia tartomány tulajdonképpen a félsziget egyik éléskamrája: itt készítik a legtöbb olívaolajat, a legtöbb tésztát és bort. Arany fövenyű strandok és világörökségi helyszínek váltogatják egymást, köztük a kőházairól híres Alberobello. 

 

salento-1814495_1280.jpgFestői tengerpartjával, ínycsiklandó déli konyhájával Pugliában mindent megkapunk, amit annyira szeretünk a nyárban. Egyik legkülönlegesebb világörökségi városkája, Alberobello mintha csak aprajafalva történelmi előképe lenne palakővel fedett, kúpsüveges házaival, a trullókkal.

italy-1215353_1280.jpgA házikókon nincs ablak, építőkövei közül hiányzik a kötőanyag, de még csak fa tetőszerkezetük sincs, mindössze egy zárókő fogja össze a sipkák csücskét. Mindez nem valami hóbortos főépítész ötletrohamának a következtében alakult így, hanem nagyon is komoly megfontolásból, sőt azt is mondhatjuk, hogy számításból. II. Giangirolamo di Acquaviva grófot ugyanis a XVI-XVII. század fordulóján az adóelkerülés szándéka vezette, amikor bár megengedte a földjein élő parasztoknak, hogy házat építsenek, de csak olyat, amit nem tartott össze kötőanyag. Ehhez tudni kell, hogy egy rendelkezés szerint a földesuraknak a földjeiken álló házak száma szerint kellett – volna – akkoriban adót fizetni.

alberobello-3645181_1280.jpgCsakhogy amikor az adószedő ellenőrzését megsejtették, a trullókat villámgyorsan lebontották, így a hivatalnokok mindössze néhány kőkupacot találtak falu helyett. Az ellenőrzés végeztével aztán a házikókat olyan gyorsan építették fel újra, mintha nem is építőkövekkel, hanem legókockákkal dolgoztak volna. Persze ez a csel sem működött örökké, éppen csak addig, amíg a grófot az adósok börtönébe nem vetették. A sors fintora, hogy az a település, amelynek létrejöttét a költségek optimalizálása katalizálta, ma a régió egyik legnagyobb bevételét termeli a turizmusból.

puglia-4992076_1280.jpgHabár a környéken több ezer trulló található elszórtan, Alberobellóban mintegy ezerötszáz meseházikó alkotta negyed zegzugos utcácskáin barangolhatunk. Legtöbbjükben kézműves műhelyek: ötvösök, keramikusok, likőr- és szuvenírárusok rendezkedtek be, de jó néhányban a mai napig laknak, és van bérelhető is – ezek között medencés apartmanokat is találhatunk. Épültek átjárható és ikertrullók is, és még a település temploma sem lóg ki a sorból: a Chiesa di Sant’Antoniót, azaz a templomot is a trulló építészet hagyományai szerint emelték Szent Antal tiszteletére. Egyetlen egy trullót építettek viszont csak kétszintesre, a Trullo Sovranót, ebben rendezték be a helyi múzeumot. A trullók tetejét fehér vonalakkal megrajzolt, többségében ókeresztény jelképek díszítik, azonban a nyíllal átlőtt szív motívuma a középkorban is és ma is éppúgy érvényesnek tűnik ezen a meseszép, szerethető helyen.

puglia-2740088_1280.jpg

A régió települései közötti lélegzetelállító szépségű, több száz kilométer hosszú tengerpartján egymást érik a homokos és sziklás strandok.

polignano-3114690_1280.jpg

A vidék épített környezete is kínál bőven gyönyörködnivalót. Lecce például minden szegletében barokk pompát tükröző városka, míg Polignano a Marét pazar kilátása és kitűnő éttermei teszik vonzóvá.

bari-3306803_1280.jpg

Itália a szentek földje, miért pont ez a régió lenne kivétel? San Giovanni Rotondót legtöbben Pio atya miatt keresik fel, Bari pedig Szent Miklós püspök végső nyughelye. Bari világhírű operaházzal, a Petruzzelli Teátrummal is büszkélkedhet, de még ennél is érdekesebb, hogy ez a város az orecchiette tészta hazája. A helybéli nonnák álmos nyári délutánokon a hűvös házfalak tövében, az utcán sodorják a fülecske tésztát.

matera-1487284_1280.jpg

Alig egy órányira esik Alberobellótól egy másik világörökségi helyszín, Matera, ami az egymás hegyibe-hátára épült barlanglakásaival, a sassikkal legalább olyan különleges, mint Alberobello a trullókkal.

szöveg: HOFFMANN NÓRA fotó: pixabay
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Utazás
Egy fantasztikus épület: az Új Évszázad Világközpont
Az embert időről időre megkísérti, hogy a maga eszköztárával megteremtse a Paradicsom földi mását. Miért éppen Kína maradna ki ebből a versengésből? ...

Utazás
Tündérmesék palotája
Amikor olyasvalakinek válnak valóra az álmai, aki bármit megengedhet magának, olyan épületek születnek, mint Neuschwanstein kastélya. Pompás ...

Utazás
Megszépült a turai kastély: nézd meg a lenyűgöző képeket
A turai kastély immár hotellé átalakulva várja vendégeit. A 137 éves építmény alapos felújításon esett át és újra régi pompájában ...

Utazás
Római utazás
„Aki nem látta a Sixtus-kápolnát, nem tudja elképzelni, mire képes az ember” – írta Johann Wolfgang von Goethe Utazás Itáliában című művében. A ...

Utazás
A kertek kertje
Felfrissülést és fenséges pillanatokat kínál a londoni nyüzsgésben a Kew Gardens, azaz a Királyi Botanikus Kertek óriási zöldfelülete ...

Utazás
Csipkemotívumokkal díszíti a házak falait egy művész
Csipkemotívumokat fest épületek, lakóházak falára egy lengyel művész. Street art alkotásainak elképesztően nagy sikere van.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek