hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

A karácsonyváros

Van egy városka Bajorországban, ahol nemhogy húsvétig tart a karácsony, de még annál is tovább, hiszen Käthe Wolfahrtnak köszönhetően Rothenburg ob der Tauberben egész évben karácsony van.

Rothenburg ob der Tauber, azaz a Tauber folyó mellett fekvő Rothenburg csak egyike Németország négy Rothenburgjának, de advent idején mindenképpen a leglátogatottabb. Pedig a településen folyamatosan karácsony van, hiszen itt található Európa legnagyobb, egész évben nyitva tartó karácsonyi üzlete. Ennek ötletét az adta, hogy a Wolfahrt családnak jó fél évszázaddal ezelőtt látogatói érkeztek a tengerentúlról. Megláttak náluk egy zenedobozt, amire rögtön vágyakozni kezdtek, csakhogy ilyesmit akkoriban kizárólag az ünnepi szezonban árusítottak.

rothenburg-of-the-deaf-1622693_1280.jpgMár-már letettek róla, hogy megszerzik, mígnem egy helyen mégiscsak ráakadtak az utolsó, ünnepekről megmaradt példányra – azaz példányokra, mert a tízdarabos csomagolást nem bonthatták meg. A további kilenc zenedoboz sem veszett kárba, hiszen katalizátora lett a mesebeli üzletnek, ahol gyakorlatilag minden kapható, ami csak az év legpompásabb ünnepének megrendezéséhez kellhet, a karácsonyfadíszektől a diótörőkön át a hintalovak garmadájáig. Az üzlet mellett karácsony-múzeumot is működtet a család, ahol egész évben köröznek a kisvasutak, csilingelnek, libegnek az ünnepi díszek.5632103_rothenburg_044_romantisches-franken_stadtimpressionen.jpg

Advent idején a kivilágított város maga is olyan, mintha karácsonyi díszlet lenne, főképp a várfalon belül megmaradt középkori utcarészletek. Csodaszép faragásokat, oromdíszeket láthatunk lépten-nyomon, ha pedig végigsétálunk a középkori városfalon, negyvennél is több tornyot és bástyát számolhatunk össze. Mindez a filmesek fantáziáját is megmozgatta, hiszen Walt Disney 1940-ben ennek mintájára képzelte el Pinokkió faluját, de itt forgatták a Harry Potter és a halál ereklyéi egyes jeleneteit is.

rothenburg-of-the-deaf-2736674_1280.jpg

Ezt a sok szépséget annak köszönhetjük, hogy Tilly tábornok a harmincéves háborúban megmásította a szándékát, és mégsem égette porig a várost, habár ezzel a tervvel érkezett a kapuk alá. Itt viszont a legenda szerint szívélyesen megkínálták egy 3,2 literes korsóval, ami színültig volt borral. Ezt meglátván fogadást ajánlott: ha valaki a bort a korsóból kiissza, megkegyelmez a városnak. A polgármester magára vállalta a kihívást, a serleget egy hajtásra kiürítette, s ezzel megmentette a várost. Története legendává nemesült, emlékének a Mesterivó fesztivállal adóznak, amikor a városka lakosai korhű ruhákat öltenek. És ha idén el is maradna a fehér karácsony, hógolyózni itt akkor is lehet, még ha nem is a szó szoros értelmében. Minden cukrászdában kínálják ugyanis a Scneeballen nevű, olajban sütött, töltött fánkocskát. Leöblíthetjük akár jégborral is.

DSC05856.jpg

Ezt is ajánljuk

A városka főterén található a Ratsherrntrinkstube épülete, ahol Tilly tábornok legendás fogadása lezajlott. A homlokzaton ennek emlékére az óra mellett időről időre, a kerek óraütésekre megjelenik egyfelől a polgármester figurája egy korsóval a kezében, másfelől a csodálkozó kapitányé.

rothenburg_02.jpg

A városka karácsonyi vására, a Reiterlesmarkt is kitesz magáért – talán még Nürnberg híres karácsonyi vásárát is lepipálja. Mindenesetre Nürnberg alig hatvan kilométerre esik ide, és ha már ellátogattunk ilyen messzire advent idején, érdemes azt is felkeresni.

rothenburg-ob-der-tauber-101683_960_720.jpg

Rothenburg, ha nem is a történelem főutcáján, de a romantika útján fekszik: átvezet rajta ugyanis Németország legnépszerűbb, négyszáz kilométeres turistaútja, ami Würzburgtól Füssenig tart, a Majna partjáról a bajor Alpokba visz fel, és bővelkedik látnivalókban. Würzburgban a palota freskóit Tiepolo festette, Ausburgban a Fuggerek nyomát kutathatjuk, akik az itáliai reneszánsz stílust meghonosították errefelé, és ha már bajor földön és a romantika útján járunk, nem hagyhatjuk ki „őrült” Lajos király Csipkerózsika-kastélyait, Schwangaut és Neuschwansteint sem.

Szöveg: Hoffmann Nóra fotó: pixabay

CÍMKÉK: rothenburg utazáshirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Egy daruban alakították ki Amszterdam legmenőbb apartmanját
Ha szereted a különleges szálláshelyeket, akkor nagyon fog tetszeni ez az amszterdami daruba épített luxusapartmant.

Inspiráció
Egy fantasztikus épület: az Új Évszázad Világközpont
Az embert időről időre megkísérti, hogy a maga eszköztárával megteremtse a Paradicsom földi mását. Miért éppen Kína maradna ki ebből a versengésből? ...

Dekor
Üvegfalú iglu, ahol az ágyból nézheted a sarki fényt
Mindig arról álmodoztál, hogy egyszer élőben is megcsodáld a sarki fényt? Akkor van egy tippünk: utazz el Lappföldre és szállj meg egy üvegfalú ...

Bútorok
Elcsomagolható luxus bútorok utazáshoz a Louis Vuittontól
Sztárdesingerek terveztek könnyen utaztatható, kisebbre összehajtható bútorokat a Louis Vuttonnak. A kollekciót Miamiban mutatták be.  

Inspiráció
Meseváros kőből
Az olasz csizma legdélibb csücske, Puglia tartomány tulajdonképpen a félsziget egyik éléskamrája: itt készítik a legtöbb olívaolajat, a legtöbb ...

Inspiráció
Észak-Európa legnagyobb akváriuma: a Den Blå Planet,
Dánia bőségesen el van látva lélegzetelállító óriásakváriumokkal, ám ezek közül is kiemelkedik a Den Blå Planet. A vizek élővilágát bemutató, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek