hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Designklasszikus: Breuer Marcell

Mi másból tervezhetne bútort a szenvedélyes építész, ha nem fémcsövekből? Ez a kérdés az 1920-as években messze megelőzte volna a korát. Aztán jött Breuer és  Vaszilij szék.

Pécs, Bécs, Weimar, Párizs, Dessau, Budapest, London, New York, születés és halál, közben pedig egy kihívásokkal teli, kivételes életút. Breuer Marcell a Mecsek lankáiról a csúcsra jutott, a bútortervezés és a modern építészet legmagasabb fokára.

Az 1920-as években járunk. Breuer a weimari Bauhaus iskola legfiatalabb diákja, később az asztalosműhely első embere. Már ekkor több bútort tervez. Minden meghúzott vonal, minden mozdulat a racionalizmus irányába mutat, a Gropius-tanítvány a mester nyomába ér.

_DSC2762.jpg

A csővázas székekkel huszonhárom évesen kezd el foglalkozni. Inspirációja a saját Adler kerékpárja, annak is az acélváza. Breuert lenyűgözi az ipari anyag ereje, alakíthatósága és eleganciája. 1925-ben előrukkol a B3 modellel. A maga korában korszakalkotó ez a fémmegmunkálási technológia. Breuer megfogalmazásában: úgy lehet hajlítgatni az acélcsövet, akár a makarónit. A vázat feszes bőrfelületek öltöztetik fel, és kész is a máig ható karakter.

De mikor lett a B3-ból Vaszilij szék? A sztori az 1960-as évekre datálható, ekkor dedikálta Breuer a széket barátjának, a festő Vaszilij Kandinszkijnek – biztosan nem bánta.

A B3 több gyárat is megjárt, míg a formatervezési védjegy az amerikai Knollhoz került – máig itt készülnek az ikonikus székek, a cég 80. évfordulóját 18 karátos aranyozással ünnepelve.

B3-wassily-chair-inspired-by-marcel-breuer-02_1.jpg

SZÖVEG: FÜZESI ZSUZSA FOTÓ: skandin.com

 

CÍMKÉK: székhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Felnőtt hinta
Lengyel designer tervezte azt a minimalista hintát, ami olyan jól sikerült, hogy akár más bútorokkal is egyenértékű lehet a lakásban.

Praktikus ötletek
Konyhák stílusosan
Háztartási gépeinknek ma már nemcsak a tudása, formai kialakítása, de a színe is meghatározó. A két legdivatosabb megoldáshoz – a feketéhez és a matt ...

Dekor
Stílusos kültéri bútorokkal közelít a tavasz
Geometrikus formák lágy ívekkel kombinálva, mindez kényelmes és mutatós kültéri bútorokra szabva. Ausztrál design globális stílusban.

Inspiráló helyiségek
Napozóágy-körkép: kényelmes és praktikus darabok otthonra
Itt a nyár és valószínűleg senki nem szeretne hófehér maradni: irány napozni! Ehhez elég csak a teraszra vagy a kertbe kimenni és elheveredni ...

Dekor
Modern és elegáns az új hintaszék
Attraktív megjelenés, bársonyos luxus némi rezes csillogással kiegészítve - ilyen az új hintaszék, ami egy kastélyban is megállná a ...

Dekor
Stílusos kiegészítők a fürdőszobába
A legnagyobbak az apróságokban is képesek emlékezeteset alkotni. Egy sztárdesigner kiegészítői következnek.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek