hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Series 7

A dán bútorgyártás legfontosabb sikere a Series 7, amiből ötmillió darab kelt el a világban. Ikonikussá vált, pedig Arne Jacobsen csak egy egyszerű, rakásolható székben gondolkodott hatvan évvel ezelőtt. 

Jóllehet, a köztudat formatervezőként tartja számon, de több remek épület köthető az építész Jacobsen nevéhez. Ilyen a világ első design szállodája, a koppenhágai SAS Royal Hotel is, ahol a teljes belsőépítészet, a tapéták, az evőeszközök és a bútorok – köztük a híres tojás fotel vagy a hattyú szék – mind a dán zsenit dicsérik.

series-7-side-chair-color-arne-jacobsen-fritz-hansen-9.jpg
Már közel húsz éve dolgozott együtt Fritz Hansennel, amikor megtörtént a nagy áttörés  a hangya székkel. Ám ennek sikerét három évvel később, 1955-ben felülmúlta a „7-es” megjelenése – tervező és gyártó ezzel végleg beírta magát a designtörténelembe. Jacobsen 53 éves volt ekkor.

Egy hétköznapi, olcsó, rakásolható szék terve lebegett a szeme előtt, azonban a hangya széknél alkalmazott laminálási technológia tökéletesítésével forradalmasította kora bútorgyártását. A Series 7 ülő- és hátlapját ma is kilenc furnérrétegből préselik formára, kihasználva a fában rejlő rugalmasságot. 

series-7-3107-8.jpg
Bár az elmúlt hatvan év óriási változásokat hozott a technológia, a kultúra és az életmód terén, a Series 7 ma is ugyanolyan népszerű. Ez az időtlen design és a funkcionalizmus diadala.

A Model 3107 szék, hivatalossá vált nevén a Series 7 több mint százezer variációban állítható össze.

190814_fritz_ha.35953155310.original.jpg

A hatvanéves évforduló két új modellje: a rózsaszín héj alá 24 karátos arannyal bevont lábakat tettek, míg a sötétkék szék csőváza barna. 

Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: fritzhansen.com

CÍMKÉK: design szék


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Zaha Hadid sajtreszelőt is tervezett
Az Alessi idén mutatta be legújabb parmezánreszelőjét, amit Zaha Hadid világhírű építész és designer tervezett. Látványos forma, ergonomikus ...

Dekor
Megtaláltuk a legcukibb bőröndöt
A gyerekek általában nem szeretnek pakolni. Ez érthető is, hiszen kinek lenne kedve otthagyni a játékot azért, hogy egy unalmas bőröndbe ruhákat ...

Dekor
Arany nyulakkal az új trendek felé
Trendérzékeny nyulakkal debütált az olasz tervező a Qeebooo csapatában, és egyúttal a design bútorok jövőjét is felvázolta.

Gyerekszoba
Kreativitásra nevel a hintaló
Az újrahasznosítás jegyében készült gyerekjáték alapját egyszerű rézkábelek képezik, ami jótékonyan hat a gyerekek alkotó kedvére és ...

Dekor
Nőiesen kecses a fém étkezőszék
Magas minőség, egyedi design és természetesen egy sztárdesigner neve fémjelzi azokat a különleges székeket, amelyek már most a legszebb design ...

Világítás
Beton és fa - új design lámpák az EGLO-tól
A betont ma már nem csak a házépítéshez használják – bebocsátást nyer a lakóterünkbe is. Betonhatású lámpáink minden designkedvelő számára ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek