hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Series 7

A dán bútorgyártás legfontosabb sikere a Series 7, amiből ötmillió darab kelt el a világban. Ikonikussá vált, pedig Arne Jacobsen csak egy egyszerű, rakásolható székben gondolkodott hatvan évvel ezelőtt. 

Jóllehet, a köztudat formatervezőként tartja számon, de több remek épület köthető az építész Jacobsen nevéhez. Ilyen a világ első design szállodája, a koppenhágai SAS Royal Hotel is, ahol a teljes belsőépítészet, a tapéták, az evőeszközök és a bútorok – köztük a híres tojás fotel vagy a hattyú szék – mind a dán zsenit dicsérik.

series-7-side-chair-color-arne-jacobsen-fritz-hansen-9.jpg
Már közel húsz éve dolgozott együtt Fritz Hansennel, amikor megtörtént a nagy áttörés  a hangya székkel. Ám ennek sikerét három évvel később, 1955-ben felülmúlta a „7-es” megjelenése – tervező és gyártó ezzel végleg beírta magát a designtörténelembe. Jacobsen 53 éves volt ekkor.

Egy hétköznapi, olcsó, rakásolható szék terve lebegett a szeme előtt, azonban a hangya széknél alkalmazott laminálási technológia tökéletesítésével forradalmasította kora bútorgyártását. A Series 7 ülő- és hátlapját ma is kilenc furnérrétegből préselik formára, kihasználva a fában rejlő rugalmasságot. 

series-7-3107-8.jpg
Bár az elmúlt hatvan év óriási változásokat hozott a technológia, a kultúra és az életmód terén, a Series 7 ma is ugyanolyan népszerű. Ez az időtlen design és a funkcionalizmus diadala.

A Model 3107 szék, hivatalossá vált nevén a Series 7 több mint százezer variációban állítható össze.

190814_fritz_ha.35953155310.original.jpg

A hatvanéves évforduló két új modellje: a rózsaszín héj alá 24 karátos arannyal bevont lábakat tettek, míg a sötétkék szék csőváza barna. 

Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: fritzhansen.com

CÍMKÉK: design szék



hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
A széknek is lehet arca
Elég hozzá egy kilukasztott felület és máris olyan, mintha mosolygós, szerethető társaink lennének ezek a modern bútorok. 

Inspiráció
Álomszép texilek
A Portugal Memories kollekció megalkotója, Szabó Dorottya mesél munkájáról. 

Átalakítás
A 3D konyhában egyszerre többen is főzhetnek
Egy tűzhelyen többen is főzhetnek úgy, hogy mindenki mást készít. Egy új konyhai eszköz segítségével ez könnyedén megoldható és még csak nagyobb ...

Dekor
A jövő bútorai
Ha a jövő bútorairól van szó, nem csak a forma, de a bútorszövet is óriási lehetőségeket rejt magában - legalább is a Bakery szerint.

Dekor
Farönk-poharak üvegből
Az üveg és az organikus formák ritkán találkoznak egymással, de íme egy jól sikerült, színvonalas kísérlet üvegpoharakra.

Dekor
Pingvin, ami repülni született
Kicsik és nagyok egyik kedvenc állata a Déli sark tollas lakója, a pingvin. Bár a madár elképesztően kecsesen és gyorsan mozog a vízben, repülni ...







Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek