hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Series 7

A dán bútorgyártás legfontosabb sikere a Series 7, amiből ötmillió darab kelt el a világban. Ikonikussá vált, pedig Arne Jacobsen csak egy egyszerű, rakásolható székben gondolkodott hatvan évvel ezelőtt. 

Jóllehet, a köztudat formatervezőként tartja számon, de több remek épület köthető az építész Jacobsen nevéhez. Ilyen a világ első design szállodája, a koppenhágai SAS Royal Hotel is, ahol a teljes belsőépítészet, a tapéták, az evőeszközök és a bútorok – köztük a híres tojás fotel vagy a hattyú szék – mind a dán zsenit dicsérik.

series-7-side-chair-color-arne-jacobsen-fritz-hansen-9.jpg
Már közel húsz éve dolgozott együtt Fritz Hansennel, amikor megtörtént a nagy áttörés  a hangya székkel. Ám ennek sikerét három évvel később, 1955-ben felülmúlta a „7-es” megjelenése – tervező és gyártó ezzel végleg beírta magát a designtörténelembe. Jacobsen 53 éves volt ekkor.

Egy hétköznapi, olcsó, rakásolható szék terve lebegett a szeme előtt, azonban a hangya széknél alkalmazott laminálási technológia tökéletesítésével forradalmasította kora bútorgyártását. A Series 7 ülő- és hátlapját ma is kilenc furnérrétegből préselik formára, kihasználva a fában rejlő rugalmasságot. 

series-7-3107-8.jpg
Bár az elmúlt hatvan év óriási változásokat hozott a technológia, a kultúra és az életmód terén, a Series 7 ma is ugyanolyan népszerű. Ez az időtlen design és a funkcionalizmus diadala.

A Model 3107 szék, hivatalossá vált nevén a Series 7 több mint százezer variációban állítható össze.

190814_fritz_ha.35953155310.original.jpg

A hatvanéves évforduló két új modellje: a rózsaszín héj alá 24 karátos arannyal bevont lábakat tettek, míg a sötétkék szék csőváza barna. 

Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: fritzhansen.com

CÍMKÉK: design szék


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Nincs többé törött teáscsésze - a tükör a megoldás
Richard Brendon londoni designer és porcelánszakértő egyedülálló megoldást talált arra a problémára, hogy az értékes antik teáskészletek esetében a ...

Dekor
Design karosszék fogantyúval
A Milánói bútorvásáron a svájci Vitra többek között a barátságos megjelenésű East River Chair nevű karosszékével mutatkozott be.

Világítás
Horváth Zsuzsanna, az Illan lámpa tervezője
Látványos térplasztika hajszálvékonyra vágott fából. 

Dekor
Klasszikus szépségű modern fa székek
Kortárs székek, amelyek a klasszikus értékeket hordozva mégis modernek, és barátságos fa anyaguknak köszönhetően bármely enteriőrben megállják a ...

Inspiráció
Dekorálj szívvel!
Lehet-e giccs és szentimentalizmus nélkül szívecskéket rajzolni, sőt beemelni azokat a designszférába? Ha Alexandre Girard kezében a ceruza, akkor ...

Dekor
Zaha Hadid utolsó design asztala
Jellegzetes vonalvezetés, figyelemfelkeltő forma, ami gigantikus mérettel párosul. Zaha Hadid utolsó megvalósult design produktuma ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek