Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

LC2 fotel

Harmincezer építészeti terv, hétezer festmény és ötvenkét könyv maradt ránk Le Corbusier munkássága nyomán, de design körök-ben elég annyit mondani: LC2. Mert klasszikus.
 

Építész, festő, író, város- és bútortervező egy személyben. Bár Le Corbusier néven ismerjük a svájci származású francia zsenit, ez felvett név, kinyilvánítva, hogy mindenki képes megújulni.  

le-corbusier-lc2-chair-cassina-13-1.jpg

2016 nyarán tizenhét, általa tervezett épület került fel az UNESCO világörökségi listára, de a modernizáció és a funkcionalizmus híveként tervezett akkor is, ha bútorról volt szó. 

Érdekes azonban, hogy ezt pályafutása alatt csupán egyetlen alkalommal tette meg. Az LC2 fotelt ennek az időszaknak és tervezőtársainak – Pierre Jeanneret építész-unokatestvérének és Charlotte Perriand belsőépítésznek – köszönhetjük. A tervezés éve 1928, a gyártást 1965-ben kezdte el a Cassina. 

Az LC2 a maga korában radikálisan újítónak számított. Ez volt az első „kifordított” fotel, aminek a krómozott acél csőváza került kívülre, befogadva a párnázatot.

d0848bc644c7b1f4994246a50163.jpg

Tervezői a klasszikus klubfotel korszerű átiratának szánták az LC2-t, nem sejtve, hogy a modern fotel archetípusát alkották meg. Le Corbusier azt sem tudhatta, hogy a svájciak tiszteletük jeleként 1997-ben felteszik az arcképét a tízfrankos bankjegyre.

lc2-8.jpg

Eredetileg fekete olasz bőrkárpittal és krómozott acél csővázzal készült. Mára színes és kültéri változatai is léteznek.

Az LC2 fotel minden egyes darabja számozott és aláírt, sőt a Cassina 2014-ben klubot is alapított a bútortulajdonosok számára.

07.jpg

Szöveg: Füzesi Zsuzsa fotó:stylepark, cassina

CÍMKÉK: fotel


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Design és építészet egy fedél alatt
Bálint gyermekkora helyszínén találta meg új lakását. Másfél évvel ezelőtt felújíttatta, de alighogy befejeződtek a munkálatok, máris megérkeztek a ...

Dekor
Ami az üveg babérjaira tör
Az üveg szépségével és eleganciájával vetekednek azok az akril tálak, poharak és kancsók, amelyek az átlátszó mellett számos színárnyalatban is ...

Praktikus ötletek
Illúzió fotóprinttel
Tapéta, textil vagy üveg? A digitális fotózás, a grafikai programok és a modern nyomdatechnológiák új dimenziót nyitnak meg a lakberendezésben. ...

Dekor
Kanapé: három az egyben
Íme a legsokoldalúbb kanapé, ami néhány jól irányzott húzással három különböző funkciót képes ellátni.

Dekor
Trendi hosszabbító
A hagyományos, csúnya, fehér elektromos hosszabbítók ideje lejárt! Íme egy új, lehetséges megoldás.

Dekor
Stílusos fa fotel
Egy darabból készült fa ülőke, ami nem csak otthonos, de trendi is. A barátságos darab ötlete Karim Rashid fejéből pattant ki. Barátságos darab ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek