hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

LC2 fotel

Harmincezer építészeti terv, hétezer festmény és ötvenkét könyv maradt ránk Le Corbusier munkássága nyomán, de design körök-ben elég annyit mondani: LC2. Mert klasszikus.
 

Építész, festő, író, város- és bútortervező egy személyben. Bár Le Corbusier néven ismerjük a svájci származású francia zsenit, ez felvett név, kinyilvánítva, hogy mindenki képes megújulni.  

le-corbusier-lc2-chair-cassina-13-1.jpg

2016 nyarán tizenhét, általa tervezett épület került fel az UNESCO világörökségi listára, de a modernizáció és a funkcionalizmus híveként tervezett akkor is, ha bútorról volt szó. 

Érdekes azonban, hogy ezt pályafutása alatt csupán egyetlen alkalommal tette meg. Az LC2 fotelt ennek az időszaknak és tervezőtársainak – Pierre Jeanneret építész-unokatestvérének és Charlotte Perriand belsőépítésznek – köszönhetjük. A tervezés éve 1928, a gyártást 1965-ben kezdte el a Cassina. 

Az LC2 a maga korában radikálisan újítónak számított. Ez volt az első „kifordított” fotel, aminek a krómozott acél csőváza került kívülre, befogadva a párnázatot.

d0848bc644c7b1f4994246a50163.jpg

Tervezői a klasszikus klubfotel korszerű átiratának szánták az LC2-t, nem sejtve, hogy a modern fotel archetípusát alkották meg. Le Corbusier azt sem tudhatta, hogy a svájciak tiszteletük jeleként 1997-ben felteszik az arcképét a tízfrankos bankjegyre.

lc2-8.jpg

Eredetileg fekete olasz bőrkárpittal és krómozott acél csővázzal készült. Mára színes és kültéri változatai is léteznek.

Az LC2 fotel minden egyes darabja számozott és aláírt, sőt a Cassina 2014-ben klubot is alapított a bútortulajdonosok számára.

07.jpg

Szöveg: Füzesi Zsuzsa fotó:stylepark, cassina

CÍMKÉK: fotel


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Átalakítás
A 3D konyhában egyszerre többen is főzhetnek
Egy tűzhelyen többen is főzhetnek úgy, hogy mindenki mást készít. Egy új konyhai eszköz segítségével ez könnyedén megoldható és még csak nagyobb ...

Dekor
Kirakó türelembajnokoknak
Clemens Habichtot valóban megilleti a taps, ő ugyanis megbirkózott az ötezer darabos készlettel. Ennek a monumentális kirakós játéknak egyetlen eleme ...

Inspiráló helyiségek
Stílusok találkozása
Hagyományos értékek a rohanó, változó és lüktető mindennapokban. Különböző tempók, színek, ízek, hangulatok. Mégis, ezek mind egyszerre élnek Anna és ...

Világítás
Lopásbiztos bringalámpa
Két kerékhez két lámpa jár, legalábbis a Palomar tervezői szerint. És, hogy ne lophassa el őket senki, egyszerűen zsebrevághatók.

Átalakítás
Kávézás színesben
Agatha Ruiz de la Prada tárgyai színt visznek a szürke hétköznapokba. Ha pedig kávézásról van szó, nem csupán az ízletes fekete elfogyasztása jelent ...

Dekor
Kis fürdőszobák megmentője
Mostantól a legkisebb fürdőszobák és mosdók sem okozhatnak akadályt, ha fürdőszobai bútorban kiegészítőkben és szaniterekben gondolkodunk. Létrejött ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek