hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Barna Csaba, a Meti gyermekbútorcsalád tervezője

Minimalista gyerekbútorok fiatal tervezőtől. 

Harmadik éve működik a Download Design kezdeményezés, melynek idei eddigi legnépszerűbb, legtöbbször letöltött projektje a Meti tárolóbútorcsalád. Mi a program lényege és hogyan illeszkedik ebbe a Meti? 
A Download Design portfóliójában található bútorok legfőbb ismérve, hogy megfelelnek az open design elveinek – azaz bárkinek szabadon hozzáférhetők, internetről letölthetők és hazai viszonylatban is könnyű elkészíteni. Idén a 6-12 éves korosztály igényeire koncentrált a program, a Meti is ennek keretében, egy egyetemi projekt során készült. Olyan bútort kellett létrehoznom, amelyet egy kisasztalos is el tud készíteni, ugyanakkor designértéket képvisel.

file_1.jpg

Ennek a korosztálynak speciális igényei vannak, hiszen a 6-7 évesek átülnek az iskolapadba, miközben legszívesebben még egész nap játszanának. Mi inspirált, milyen bútort szerettél volna létrehozni?
Elsődleges célom az volt, hogy Meti a kisiskolás korú gyerekek legjobb barátja legyen. Olyan gyerekkori jellemzőket vettem figyelembe a tervezéskor, mint a fantázia erőteljes fejlődése, valamint a mozgás és viselkedés korspecifikumai. Egy 6-7 éves gyermek örökmozgó, de az iskola, a tanulás sok statikus tevékenységgel jár – ehhez néha nem egyszerű alkalmazkodni. A tároló játékos formavilága azonban képes lehet némiképp ellensúlyozni a monotonitást, a helyhez kötöttséget, beindítani a fantáziát, játékosságot csempészve a kötelező tevékenységekbe is, miként ezt a modern pedagógia is teszi. 

Hogyan jelennek meg ezek az életkori sajátosságok a tárolókon? 
A bútoroknak nincs konkrét kinézetük, csak arcot és végtagokat adtam nekik, melyek funkció alapúak (például a szem a fogantyú), így a gyermekekre van bízva, hogy minek látják azokat. Ezenkívül olyan mozgások jelennek meg a bútorokon, mint a csimpaszkodás, az ugrálás, vagy épp a fekvőtámasz, melyek a végtagokkal és az elemek egymásra pakolásával alakulnak ki. 

downloaddesign_kid_04-684x1024.jpg

Milyen anyagokkal dolgoztál?
A program alapelveit, az egyszerűséget és a költséghatékonyságot szem előtt tartva csak rétegelt lemezt, valamint a szükséges kötőelemeket (csavarok, zsanérok és pántok) használtam. Az alaptest egy egyszerű kocka, azonban a perforált lyukaknak köszönhetően szinte végtelen variációs lehetőség adódik a lábak és a karok rögzítéséhez. Így lehet minden gyereknek saját Metije.

file_4_big.jpg

Szöveg: Kurucz Adrienn fotó: Fövenyi Sándor

CÍMKÉK: bútor


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Sétálj a gyógyulásért!
5. Amway jótékonysági séta: 10000 lépés 10 helyszínen. Sétáljunk együtt a beteg gyermekekért: szeretettel várunk szeptember 22-én!

Dekor
Ötletes jégkockatartók
A kánikula elviseléséhez elengedhetetlen a jégbe hűtött innivaló vagy pedig a jó sok jégkockával megpakolt koktél, limonádé. Az unalmas kockaforma ...

Gyerekszoba
Trendkövető gyerekszobák
Úgy tűnik, végképp leáldozott a babarózsaszín és a világoskék gyerekszobáknak. A mai kis királylányok, indiánok, vagy éppen autóversenyzők új ...

Megoldjuk
A mesélő tapéta
Íme egy tapéta, ami mesék tucatjait rejti magában! Nem is kell más a kicsalogatásukhoz, mint egy okostelefonos applikáció és egy pár kíváncsi ...

Átalakítás
Legyen tiszta a levegő!
Sok otthon alapvető hibája, hogy építése vagy felújítása során nem gondoskodtak a megfelelő szellőztető és levegőtisztító berendezésekről. Ezek ...

Dekor
Az UV fény fertőtlenít
A törölköző kényes téma. Minden nap használjuk és szeretnénk, ha mégis minden nap tiszta lenne. Van megoldás.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek