Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Az Aurora asztal

Lévay Ariel, mérnöki szemlélettel rendelkező formatervező, aki számára a nem mindig szem előtt lévő részletek, a gyártástechnológia is fontos része a jó designnak. 

Az Aurora asztal 2017-ben megkapta a Magyar Formatervezési Tanács különdíját, az értékelésben kiemelték légies, kecses formáját. Hogyan tudtad ezt a könnyed szerkezetet létrehozni fémből és keményfából? 
Hosszú kísérletezés eredménye ez a bútor, több évig tartott kifejleszteni a tökéletes konstrukciót. Lényege, hogy a két láb síklemezből van meghajtva, amely egymással szembefordulva rombusz alakot ad, így kicsit elrugaszkodik a hagyományos egy asztallap-négy láb felállástól. Sokat kísérleteztem a lemezvastagsággal, és mindvégig figyeltem az arányokra is: legyen kecses a forma, mégis maradjon maximálisan stabil és teherbíró a szerkezet. Apró lemezekből és papírból maketteket készítettem, és 3D tervezőszoftver segítségével modelleztem, de emellett nagy segítségemre volt a lemezmegmunkálási tapasztalatom is. 

10_Magyar_Formatervezési_Tanacs_kulondijas_Aurora_-asztal_Levay_Ariel-2.jpg

Az asztal egy hétköznapi bútor. Miért pont erre esett a választásod?
Bár a mobileszközök korában az asztal egyre kevésbé feltétel a munkához, még sincs olyan háztartás, ahol ne találnánk meg ezt a bútordarabot. Gyerekkoromban különösen vonzódtam az asztalokhoz, és mindig zavart, ha rossz volt a tapintásuk vagy nem szép a kialakításuk. Tervezőként arra voltam kíváncsi, hogy egy ilyen hétköznapi tárgy kapcsán hogyan tudok egyedi, izgalmas formanyelvben gondolkozni úgy, hogy a környezetemben lévő és általam jól ismert technológiákat használom. De többet akartam, mint egy szép forma: a funkcióból és annak szerkezeti megfelelőségéből nem szerettem volna engedni. Fontos volt a vonzó alapanyag is, hogy az embernek újra és újra kedve legyen leülni az asztalhoz. Arra is figyeltem, hogy szétszedhető, vagy legalább könnyen hordozható legyen. 

Ariel-Levay_5.jpg

Az Aurora kicsit ipari, loft hangulatú bútor lett, pedig ehhez a stílushoz nem feltétlenül a formatervezett tárgyakat kapcsoljuk.
Ez a hatás elsősorban az alapanyagok és a szín miatt érződik. A feketére fújt fém valóban a loft hangulatot idézi, igazi ipari szerkezeti elem. De az én célom inkább az volt, hogy a lap meleg, otthonos felületét ellenpontozzam a lábakkal, amik statikusak, szilárdak, és teszik a dolgukat. A harminc milliméter vastag, első osztályú tölgyfalappal így lesz tökéletes a kontraszt és az egyensúly, ami azt is megmutatja, hogy a loft stílusnak sem kell nélkülöznie a design darabokat.

Ariel bútoraival, munkáival a www.ariellevay.com honlapon ismerkedhetsz meg.

CÍMKÉK: asztal design


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Ne vesszen el a lépcső alatti tér
A kis alapterületű, többszintes lakásokban nem megengedhető, hogy akár egy négyzetméter is kárba vesszen. Íme egy igazán impozáns ...

Dekor
Formás szék, ami a teraszon is bevethető
Stílusos vonalvezetés, modern design, ami ugyanakkor a természetesség lényegét próbálja megragadni. Orosz design következik.

Dekor
Y-ból készült bútorok
Elegáns és egyszerű vonalvezetés, amelynek alapja az Y. Ezek a bútorok a modern retró stílust képviselik.

Dekor
Tréfás teafiltertartók ajándékba
Egyszerű ötlet, igényes kivitelezéssel, ami a humort sem nélkülözi. Horgászó kínaiak következnek.  

Dekor
Pikkelyekkel díszített étkészlet tengeri ételekhez
A tenger gyümölcsei megérdemlik a kitüntetett figyelmet, olyannyira, hogy az Alessi külön étkészletet fejlesztett hozzájuk, ami megjelenésében és ...

Inspiráló helyiségek
Erdő szélén jó lakni
A városi otthonok híven tükrözik a városi életformának mindkét oldalát. A külvilág felé zártak, belül viszont tágasak, gyakran egylégterűek, csupán ...







Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek