hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Michael Thonet - Thonet 14

Hat darabból, két anyából és tíz csavarból áll ma is. A Thonet 14 bútortörténeti jelkép: az első hajlított tömörfa bútor, és az első, ami tömeggyártásban készült. 

A német születésű asztalost Metternich fedezte fel. A bécsi udvarba csábította, és ma úgy mondanánk: mentorként segítette az újító szellemű Thonetet. Erre az időszakra tehető a korszakalkotó technológia megszületése.

Thonet__Programm_214__M_Interieur_8_ok.jpg
A hosszú bükkfarudakat gőz és nyomás alá helyezték, majd egy speciális eszközzel, valamint izomerővel a kívánt formára hajlították. Óriási szenzációt keltett ez az eljárás. A Thonet 14 – amit ma 214-esként ismerünk – 1859-ben készült el, és rövidesen a bécsi kávéházi kultúra szimbóluma lett. 1862-ben Londonban bronzérmet, öt évvel később  a Párizsi Világkiállításon aranyérmet érdemelt. Egy legenda szerint itt történt meg, hogy  a 14-es tartósságát bizonyítandó, kidobtak egyet az Eiffel-toronyból: 57 métert zuhant, majd sérülés nélkül ért földet. 

Nr14-Thonet_mood.jpg

Sikertörténetétől elválaszthatatlan a tény, miszerint ez az első sorozattermék, így vele kezdődött a modern bútor története. A Thonet ma is folytatja diadalútját, jelenleg az 5. generáció, öt fiútestvér viszi tovább a cég örökségét.

Thonet zsenialitását, egyben üzleti vénáját mutatja, hogy „korabeli Kampradként” 36 széket tudott elemeire szerelve egy dobozban elszállíttatni a világ bármely pontjára, amiket a helyszínen állítottak össze. A kerek ülőlapot 1960-ban a kényelmesebb trapézformára cserélte Thonet, míg a háttámla kitöltésére a nádfonat mellett száznál is több variációt tervezett.

Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Thonet GmbH

CÍMKÉK: szék thonet


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Bútorok
Pihenj pálmalevélszékben
A fa szépségéhez semmi nem hasonlítható, különösen akkor, ha finoman kidolgozott, mégis modern forma társul hozzá. A következő karfás székeket a ...

Dekor
London térképe az éjjeliszekrényen
Trendi bútordarab vagy ötletes szuvenír? London térképe ezúttal egy bútortervezőt ihletett meg, és az eredmény elég mutatósra sikerült.

Dekor
Új klasszikus született
Minden bizonnyal új design klasszikus született. Az ötvenes évekből ismert forma és struktúra újragondolása stílusos eredményhez ...

Dekor
Új alapanyag a láthatáron
Újrahasznosítás, környezettudatos szemléletmód és kísérletezőkedvű fiatalok együtt - mindez új alapanyag felfedezéséhez vezetett.

Hálószoba
Rendezzük be a hálószobát!
Ágy, ruhás- és éjjeliszekrény, komód, néhány kiegészítő - a hálószoba nélkülözhetetlen darabjai. Miképpen helyezzük el a bútorokat, mire ügyeljünk, ...

Dekor
Strapabíró bútorok hosszú távra
Akadnak olyan helyek, ahol kimondottan strapabíró bútorokra van szükség, de ezek a darabok akár egy lakásban is megállják a helyüket.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek