hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Noguchi dohányzóasztal

Isamu Noguchi szerint minden szobor. Ikonikus asztala is, ami a képzőművészeti alkotás és a bútor, egyben Kelet és Nyugat között egyensúlyoz immár hetven éve.

Orvosi tanulmányait szakította meg a Columbia Egyetemen a szobrászat kedvéért. Az esti művészeti iskolát európai és ázsiai utak követték, ami tovább mélyítette Noguchi identitását: japán-amerikai szülők gyermekeként önmagára, majd munkáira egyaránt a keleti és nyugati világ közötti kapocsként tekintett.

EN_OCC_P_20040920_002_G_ok.jpg

Szobrász volt, de tájépítészként, díszletés bútortervezőként is megmutatkozott a tehetsége. Legyen szó köztéri szoborról, az Unesco párizsi székházának kertjéről vagy bútorról, minden tudásával a japán esztétika és a modernizmus egyesítésére törekedett.

Level3_Collage_000177C0_ok.jpg

Az 1930-as években készítette el első dohányzóasztalát a Museum of Modern Art igazgatójának ajándékba, majd egy kritika nyomán, miszerint bárki képes háromlábú asztalt tervezni, átdolgozta a designt. Így jött létre a kultikus bútor két azonos faelem egymásra fordításával és az ezekre három ponton támaszkodó üveglappal.

Isamu-Noguchi-Coffee-Table-IN-50-Herman-Miller-1600x1067.jpg

Mint a kövek a japán kertben, a három organikus elem az egyensúlyról és a harmóniáról, a kortárs szobrászat és a mindennapi élet találkozásáról szól. Elévülhetetlen Noguchi érdeme. A posztmodern stílus maradt, a fa felhasználása azonban bővült az idők folyamán, így az asztal ma már világos juhar, dió és fekete kőris változatban is kapható.

39132717.jpg

Noguchi asztala a sztártervező George Nelson egyik cikkében tűnt fel. Sikerén felbuzdulva az 1940-es években a Hermann Miller gyártani kezdte a tengerentúlon, míg Európában a Vitra jegyzi.

szöveg: FÜZESI ZSUZSA fotó: HERMAN MILLER, ARCHÍVhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Prémium lakáskiegészítők online is!
A design szerelmeseinek nem kell bemutatni a Solinfot. 30 évvel ezelőtt indult vállalkozás mára ’A designközpont’ Budapesten.

Dekor
Személyes kuckó a kertben
Személyes búvóhely, amit elsősorban kültérre szántak, de megfelelő méretű lakás esetén a négy fal között is jól alkalmazható.

Világítás
A magyar lámpák dicsősége
A Tent London őszi kiállításán figyeltek fel a magyar produkcióra a Mocoloco nemzetközi site szerkesztői, akik a lámpák ötletességét és a kézműves ...

Dekor
A legsokoldalúbb polcrendszer
Rendkívül sokoldalú és tetszés szerint alakítható a More névre keresztelt rendszer, ami minden bizonnyal a moduláris bútorok királya.

Dekor
Öltöztesd fel a lakást
Sokszor mondják, hogy függöny nélkül egy lakás nem is lehet igazán otthonos. A Society6-nél valószínűleg egyetértenek ezzel az állítással, sőt, még ...

Dekor
Lufiból is készülhet szék
Mivel a lufi a felszabadult öröm és szabadság jelképe a tervező szerint, ezért arra gondolt, rendhagyó módon hasznosítja a jól ismert színes ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek