hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Időtlen design: Eames székek

Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás – ez lehet a közös nevező az amerikai tervezőpáros műanyag székei és a most divatos skandináv stílus között.  

A mára ikonikus design tárggyá vált Plastic Chair különböző változatait, amelyek jól illeszkednek a visszafogott színvilágú, de tökéletes formai megoldásokat felmutató skandináv enteriőrökhöz, egy New York-i házaspárnak köszönhetjük.

Vitra-DSW-7_OK.jpg

„A legtöbb ember számára a legjobbat kihozni a legkevesebből” – így fogalmazta meg Charles és Ray Eames a bútortervezés fő célját. Ennek eléréséhez a műanyag tűnt a legjobb választásnak, miután a rétegelt fa és az alumíniumlemezzel való kísérletek kevesebb sikerrel jártak. A tervezőpáros alapötlete az üvegszálakkal megerősített, egybe öntött poliésztergyantából készült ülés volt, ami ergonomikusan követi az emberi test vonalát.  

39710639.jpgAz újdonságon kívül az anyag mellett szóltak a következő előnyös tulajdonságok is: alakítható, mégis merev, kellemes a tapintása és alkalmas a szériagyártásra. Ez az anyag korábban ismeretlen volt a bútorgyártás számára, csak az ötvenes években jelent meg a tömeggyártásban, miután a Plastic Armchair és a Plastic Side Chair 1948-ban az Alacsony Költségű Bútor Design versenyen debütált a New-York-i Modern Művészetek Múzeumában. Ami a székek lábait illeti, már 1950-ben létrejött több változat is – a görgős irodai variációtól az egyszerű fémlábakig –, köztük a kecses acélhuzalokból készült Eiffel talp is, ami esztétikus és légies, mégis stabil szerkezetű támasztékot nyújt.

40844666.jpgEzek a design bútorok aztán feltűntek az európai lakberendezésben is, bekerültek a svájci Vitra kínálatába, ahol 1993-ban az ökológiai kívánalmaknak megfelelően módosították a műanyagot. Bár a kortárs lakberendezés több stílusához is jól illenek ezek a design székek, igazi népszerűségüket az északi országokból indult és széles körben közkedveltté vált skandináv stílusnak köszönhetik.

eames-plastic-side-chair-dsr-10.jpg

Eames Plastic Side Chair DSR Az eredeti Eames székek kizárólagos gyártója Európában napjainkban is a Vitra, ami 14 színben, 28 különböző színű kárpittal, többféle tónusú fa- és fémlábakkal készíti 
a székeket – a lakásokon kívül irodai használatra és közösségi terekbe is szánják őket. 
De az egyre népszerűbbé váló védett design más gyártókat is megihletett, így jöhettek létre az egyre eltérőbb variációk.

1153-gallery2.jpg

Szöveg: Szász Katalin Fotó: Vitra    
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Nagyítsd ki a billentyűzetet!
Nem kell új gépet venni, ha idővel romlik a szemünk, ugyanis nem csak a monitor felbontását, de már a billentyűzetet is ...

Gyerekszoba
A Nook gyerekbútorok tervezője
Hadnagy Timi budapesti enteriőr tervező. 2015 óta foglalkoztatja komolyabban a gyerekek “birodalma” bútortervezői oldalról.

Dekor
Lámpa és bögre egyben
Multifunkciós, művészi igénnyel megformált porcelán bögre, ami pihenő állapotában egy világító tájképpé változik.

Hírek
Kihagyhatatlan trend- és különbemutatók az Ambient dizájnvásáron
A „Living” kiállítás inspiráló kínálatán túl, az Ambiente értékes extrák sokaságát kínálja látogatói számára.

Átalakítás
Csodás 3D betonburkolatok a falakra
A hazai tulajdonú Kaza Concrete újabb betonburkolatokat tervezett, amelyekkel trendi és modern külsőt kaphatnak a falak.

Dekor
Fotelek a Forma-1 szerelmeseinek
A Forma-1-ben használt anyagok beköltöznek a nappaliba. Íme az első jól sikerült kísérlet.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek