hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Tulip kollekció - időtálló kényelem

Eero Saarinen szabadulni akart a bútorlábak kusza látványától, közben megalkotta minden idők egyik legsikeresebb, Tulip néven híressé vált bútorkollekcióját.

Tizenkét évesen nyert először tervpályázaton, amit a fiatal srác építészeti érzékenységével magyaráztak. Minden adottságot megkapott ehhez: édesapja jó nevű építészként dolgozott és tanított, míg édesanyja művész volt.

saarinen-collection-2016-2575_OK.jpg
Szülei hatására minden munkáját – legyen szó a New York-i Kennedy repülőtér TWA épületéről vagy bútorokról – komplexen értelmezte, és mindig eggyel nagyobb „keretbe” helyezte: a széket egy szobába, a szobát egy házba, az épületet egy városba.

Knoll-International_Tulip-Eero-Saarinen-Hocker_1276x1276-ID1948466-2d22b8c2e53814c89eb99a23912656cd.jpg
Tinédzser korában vándoroltak ki Finnországból Amerikába, ahol az édesapja építészeti stúdiójában dolgozott és a Knollnak is tervezett – ez a cég gyártja ma is a bútorait.

BIA0012_OK.jpg
Saarinent annyira zavarta a szék- és asztallábak rettentő összevisszasága, hogy öt évig dolgozott a célért: az egyetlen, központi lábon támaszkodó bútorért. A szék üvegszálas ülő- és hátlapját egy tulipánsziromhoz hasonló, organikus formába foglalta – innen ered a Tulip elnevezés –, míg a láb festett alumíniumöntvény volt. 1955 és 1957 között elkészült a teljes kollekció, ezzel pedig a személyes indíttatás forradalmi újítássá, később designikonná vált.

unna.jpg

A kollekcióba többféle szék- és asztaltípus tartozik, amelyek modernista, kissé futurista megjelenésük miatt az 1979-es Star Trekben is feltűntek.

szöveg: Füzesi Zsuzsa fotó: Knoll, ambiente direct, hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Pingvin, ami repülni született
Kicsik és nagyok egyik kedvenc állata a Déli sark tollas lakója, a pingvin. Bár a madár elképesztően kecsesen és gyorsan mozog a vízben, repülni ...

Étkezők és konyhák
Zöld innovációk és enteriőr dizájn
Válassz környezettudatos megoldásokat a konyhád tervezésekor is!

Átalakítás
Fából készült falicsempék
Fából is készülhet falburkolat, ezúttal csodás csempéket alkottak a tervezők. Ötletes, eredeti design. Minőségi darabok következnek. 

Dekor
Felhők a nappaliban
Egy kényelmes kanapé és egy lounge bútor kereszteződéséből jött létre ez az extrém kortárs felhő, ami többféle formában is alakot öltöhet a ...

Hírek
Dizájner nutella Olaszországban
A világhírű, súlyos függést okozó ínycsiklandó mogyorókrém gyártója a technológiára bízta, hogy milyenek lesznek a legendás édesség üvegei. Ez jó ...

Bútorok
A székek, melyek a szeretetről mesélnek
A tradíció és a kortárs dizájn találkozik Szalai Bálint különleges bútorain.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek