hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Tolix „A” szék

Az erős, egyszerű és bolondbiztosnak tartott Tolix szék nagy utat járt be, míg a luxushajóról eljutott az otthonainkba. Ma az ipari esztétika szinonímája.

Az apja és a nagyapja is fémmel dolgozott: tetőfedők voltak egy olyan francia régióban, ahol a fa számított a legfőbb építőanyagnak. Xavier felülmúlta a felmenőit: a galvanizálás úttörője lett Franciaországban.

Tolix-A-Chair-Indoor-Situation-1.jpg

Mivel ezt a technológiát a XX. század elején jobbára az Egyesült Államokban gyakorolták, Pauchard rendelt egy angol nyelvű műszaki könyvet, amit a lánya fordított le számára. Sok év kísérletezésnek és egy elhagyott alkotóelemnek köszönhetően 1907-ben sikerült galvanizálni, azaz rozsdamentessé tenni a fémet.

Presenter-Tolix_754x459-ID1916408-5cfeafac8cacb9f94364cca6f9c2b350.jpg

Az első világháborút követően Pauchard vállalkozásában háztartási cikkeket állítottak elő horganyzott lemezből. 1927-ben bejegyeztette a Tolix nevet és székek gyártásába fogott. Az első példányokkal a Normandie luxushajón találkoztak a franciák, és az extra strapabíró székek hamar megjelentek a kávézók, bárok teraszain, a gyárakban, kórházakban.

Az 1950-es évektől negyven éven át nyolcvan Tolix munkás évente hatvanezer széket készített. A márka újjászületését Chantal Andriot-nak köszönhetjük, aki a kétezres évek óta hasonló szenvedéllyel és óriási elköteleződéssel viszi tovább a céget. A Tolix szék ma nyolcvannégy éves.

tolix-ambiance-6_OK.jpg

A Tolix „A” 1956-ban nyerte el végső designját. A kávézók tulajdonosai arra panaszkodtak, hogy nem lehet rakásolni a székeket. Pauchard ezt is megoldotta, az eredmény: 25 szék pakolható egymásra 2,3 méter magasra.

Tolix az első sorozatgyártású rozsdamentes fémszék Franciaország történetében.

Szöveg: FÜZESI ZSUZSA Fotó: Tolix, Coonox

CÍMKÉK: fém szék tolixhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Könnyű szék gyümölcskosárból
Már megszokhattuk, hogy az inspirációt tekintve nincs szabály. A pille könnyű székek ezúttal egy gyümölcskosárnak köszönhetik ...

Inspiráló helyiségek
Babaház felnőtteknek
Házigazdánk, Ági elmeséli a közel 180 négyzetméteres házuk felépítését, otthonának megteremtését. Olyan színesen és egyszerűen mesélt, mint egy ...

Étkezők és konyhák
Színes fa bútorok az étkezőbe
Semmi nem helyettesítheti a fa bútorokat, otthonosak, barátságosak és időtállók. Ezúttal színes és formás változatban is elérhetők. 

Bútorok
Sorozatgyártásba került a frissdiplomás tervező széke
Horváth Máté még csak egy éve végezett ipari termék- és formatervező mérnökként, máris sorozatgyártásban van a Sally széke, amit a május közepéig ...

Praktikus ötletek
Hogyan dolgozzunk otthonról még kényelmesebben
És mi mindenről ne feledkezzünk meg közben – az IKEA lakberendezőjének tanácsai.

Dekor
Louis Vuitton hamisítványok újrahasznosítva
A spanyol designer nem ismeri a lehetetlen fogalmát. Stílusos bútorok haszontalannak tűnő tárgyakból.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek