hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Lövbacken asztal

Ha csak a Billy könyvespolcot tervezi meg, azzal is bútortörténelmet ír. Ám ennél jóval többet köszönhetünk Gillis Lundgrennek: egy asztallal elindította a flatpack forradalmát.

Katalógus-menedzserként érkezik az akkor háromfős Ikeához, 1953-at írunk. Szinte rögtön fény derül Lundgren kvalitásaira, tele van ötletekkel, és hamarosan tervezőként jegyzik.

ikea_regi2.jpg

Több száz termék fűződik a nevéhez: a Billy, amiből tizenöt percenként újabb gördül le a gyártósorról, vagy büszkesége, a Tore tárolószekrény és a Lövet asztal, ami hatvan év múltával Lövbacken néven újra feltűnik az Ikeánál.  

hgf.jpg

1956 forradalmi év. Lundgren éppen egy katalógusfotózásra készül Ingvar Kampraddal, ám nem fér be a csomagtartójába a háromlábú Lövet. Ekkor Lundgren eltávolítja az asztal lábait: hogy türelmesen kicsavarja vagy bosszúsan lefűrészeli, arról több történet forog. Ám egy dolog biztos: Heuréka-pillanat volt.

40853d5f5d0cf473db69c668b6f3f75e.jpg

Kampradot nem volt nehéz meggyőzni az összeszerelhető és lapos csomagban szállítható bútorok koncepciójáról, és mára az sem kérdés, hogy ez a kereskedelmi-üzleti modell az egész világra hatást gyakorolt. Ha Lundgren nevét nem is, de a munkáját mindenki ismeri. Ha pedig egy Lövbacken áll a nappaliban, akkor magunkénak tudhatjuk a bútorgyártás első flatpack darabját. 

A Lövbacken szinte teljesen hű marad a hatvan évvel korábbi Lövethez: levél alakú nyárfa furnérozott asztallapja, a kicsavarható bükkfa lábak és azok arany díszítése tisztelgés Gillis Lundgren előtt.

szöveg: FÜZESI ZSUZSA F, fotó: ikea, 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Aki a kaleidoszkópot szereti
Játékos és látványos design olyanoknak, akik szeretik az érdekesebb hétköznapi használati tárgyakat, és nem szívesen mondanak le a minőségről és az ...

Dekor
Az asztalok csúcsmodelljei
A legújabb követelményeknek és szerteágazó igényeknek is megfelelnek az Arco legújabb modelljei. Színvonalas formás asztalok otthonra.

Étkezők és konyhák
Elegáns, ovális étkezőasztal tárolóval
Keskeny, hosszúkás terekben vagy éppen nagyobb helyiségben is szépen mutat egy ovális asztal, ami ráadásként még rejtett tárolókkal is ...

Dekor
Nem kell elküldeni a házziállatodat, ha megfelelő asztalnál eszel
A legtöbben tiltakoznak az ellen, hogy kedvencük étkezéskor az asztal körül ólálkodjon. Pedig a háziállatok is családtagok. Erre a dilemmára kíván ...

Nappali
Vendégség a nappaliban
A vendégeknek nem csak az étkezőasztal mellett kell megtalálni a helyüket. Megmutatjuk, miből lehet extra ülőfelület, hova ültetheted le a ...

Dekor
Folyékony jég
Vizuális poénnak is beillik a jéggé fagyott gleccser asztal, ami látványával a legfülledtebb helyiséget is képes lehűteni.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek