hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Hatásos fények a fürdőben

Ez a helyiség az önmagunkkal való bátor szembenézés helye. Itt nem csak arcunk kedvező megvilágítására kell törekednünk, hanem a valóságot kell minél tisztábban láttatni. A szépséghibák kijavításához jól tervezett világítás szükséges.

Általános megvilágítás
Lehetőleg szórt fényű általános világítást használjunk itt, mert az irányított fényforrások árnyékossá teszik az arcot, márpedig így sem sminkelni, sem borotválkozni nem szerencsés.
Ne a mennyezet közepére szereltessünk egyetlen lámpatestet. Ennek fényében ugyanis szemünket a szemöldök, nyakunkat az állunk árnyékolja be.
Az egyenletes világítás biztosítására több szórt fényt adó világítótestet helyezzünk el a mennyezeten.
Nem ajánlatos a fürdőben függesztett lámpatesteket használni.Legalább IP43 védettségű lámpatesteket válasszunk a 230 V hálózati feszültségről való működtetéshez. Ellenkező esetben a behatoló pára károsítja a világítótest feszültség alatti részeit. Amennyiben vízsugár is kerül a lámpatestbe, ez életveszélyessé válhat!
A jó látáshoz fontos a színhőmérséklet, ezért általános világításnak itt 3000 K színhőmérsékletű fényforrásokat használjunk.
A színvisszaadásra is helyezzünk nagy hangsúlyt, hisz ebben a helyiségben igen fontos szerepe van a színhelyes világításnak. Fürdőbe 1A (90-100 százalékos) vagy 1B (80-89 százalékos) színvisszaadási osztályba sorolt fényforrást vásároljunk. Ez lehet izzólámpa, halogén, jó minőségű kompakt fénycső vagy fénycső is. Minél hidegebb színű a fény, annál nagyobb a tisztaságérzetünk. A hőérzetünk viszont ennek megfelelően fordított arányban változik.
A nagy ablakos fürdőben is szükség van fényforrásokra. A mesterséges és természetes világítás szakszerű tervezéssel jól összhangba hozható.Helyi világítások
A fürdőszobai tükör jó megvilágítása nagyon fontos. Ne föléje helyezzük a lámpatestet, mert így az árnyékhatások elkerülhetetlenek. A tükröt mindig két oldalról kell megvilágítani.
A helyi világításként szolgáló lámpatestekbe csak kiváló színvisszaadású fényforrást szereljünk, ugyanis ez nem torzítja el a smink színét.
Ha túl hideg színű fénnyel világítjuk meg a sminkasztalt, akkor több színezék kerül az arcunkra. Ellenkező esetben, túl meleg fényben szépítkezve, a kevés smink következtében az arc sápadt maradhat.A tükör felső része fölé szerelt és a piperepolcra irányított halogénlámpák fényénél remekül mutatnak a kozmetikai szerek, de az arcunk sötétben marad.
Az arc megfelelő szintű világítására alkalmatlanok a pipereszekrény felső részébe szerelt világítótestek is.Világítás kisméretű fürdőszobában
Sokszor igen kis helyen kell praktikus, barátságos környezetet teremtenünk, ebben is segítség a jól átgondolt világítás. Igyekezni kell a funkcionális világítás kialakítására.
A vécé használatához kevés fény is elegendő, a borotválkozáshoz több kell. Ilyenkor egy kis fürdőszobában a tükörvilágítás és egy nagyobb teljesítményű, központi lámpa szolgálhatja a szükséges fényt.
Még kis fürdőszobában se tudjuk le a világítási feladatot a mennyezet közepére szerelt egyetlen lámpatesttel.

Hangulatfények
Ha van elég hely, sok a lehetőségünk. Lehet süllyesztett fürdőkádunk és zuhanyfülkénk, dupla mosdónk, szekrényeink. Ennek megfelelően alakítható ki a sokrétű világítás is. Az általános világítás is lehet több fokozatban kapcsolható a tükrök világítása is külön-külön működtethető az adott funkciónak megfelelően.
Nagyon dekoratív és hangulatos a fürdőkád fölé helyezett tükör oldalról történő megvilágítása kis teljesítményű súrlófényekkel.
Párkányvilágítást is alkalmazhatunk, ez azonban csakis hangulatfényként használható.Csak biztonságosan!
A világítótest kapcsolóit lehetőleg a fürdőszoba külső falára szereltessük, így nem éri nedvesség, pára. Ha ez nem megoldható, figyeljünk nagyon a biztonságos telepítésre.
A fürdőszobába szerelt dugaljak IP44 védettségűek és fedeles kivitelűek legyenek. Szerelési magasságuk 1,4 méter.
Minden fürdőben használt elektromos berendezés védőföldeléssel ellátott, vagy kettős szigetelésű legyen!
Fürdőszobába csak burás vagy előtétüveggel ellátott lámpatestet szabad szerelni. A szabadon sugárzó világítótestek használata veszélyes, mert a fröccsenő víztől a működés során felmelegedett fényforrás szétrobbanhat, vagy egyéb meghibásodás következhet be. Ez a szabály független a tápfeszültség nagyságától.

 hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Jól áll nekik a lila
Kellemes távolságra a főútvonaltól, buja növényzettel benőtt kertben áll az 1920-ban épült budai villa. Bár az épület ma már társasház, de így is ...

Inspiráló helyiségek
Hol laknak a brémai muzsikusok?
Sára lakása csupa „Sárika”. Egyszerre mosolygós és praktikus, fiatal korát meghazudtolóan rendkívül tudatos, hiszen a kis otthon kialakításakor és ...

Világítás
Világító LED labda
Akár egy jól sikerült bűvészmutatvány, első pillantásra a gravitációval dacol a világító LED labda.

Inspiráló helyiségek
Füvesítés
Néhány tipp a füvesítéshez. 

Világítás
Világító kozmikus parafa
Egyszerű és közismert alapanyagokból készült látványos lámpaburák, amelyek - legalább is alkotójuk szerint - leképezik a kozmoszt. 

Világítás
A törhetetlen lámpáké a jövő
Több tervező is folyamatosan kísérletezik a szilikonnal, hogy a lehető legjobban kihasználja az anyag adottságait. Íme két jól sikerült ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek