hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Artichoke lámpa

Poul Henningsen arra a lágy fényre vágyott, amit gyerekkorában megszeretett, és miközben azzal kísérletezett, hogy ezt megvalósítsa, az Artichoke lámpával beírta magát a designtörténelembe. 

Gyakran csak PH-nak emlegetik. Több műszaki főiskolára járt, de egyiket sem végezte el. Volt újságíró, kritikus, a két világháború közötti Dánia építészetének meghatározó alakja.

ph-artichoke.jpg


Henningsen egy dán városkában nőtt fel, ahol áram híján petróleumlámpával világítottak – ennek a szórt és barátságos fényét akarta megidézni az elektromosság korában. Hosszú évek munkája és egy sor komoly elemzés, számítás előzte meg a lámpa létrejöttét.

ph-artichoke-large.jpg
Az Artichoke lényege a 360 fokos káprázatmentes fénykibocsátás. A lámpatestet 12 sorban soronként 6 levél, összesen 72 elem alkotja, és függesztéke szokatlanul nagy tömege miatt három repülőgépkábelből áll. A lámpa 1958-ban a koppenhágai Langelinie Pavillonen étteremben debütált, ahol ma is a vendégtér fő dísze.

louis-poulsen-ph-artichoke-lampa-wiszaca-brass-6090183x-33.jpg


„A jövő jön magától, a haladás nem.” Mintha csak Henningsen híres mondata inspirálta volna az Artichoke gyártóját. A Louis Poulsen Lighting ugyanis a mai elvárásokhoz igazodva LED-fényforrással és az idei évtől kezdve exkluzív polírozott acél kivitelben is gyártja a lámpát.

Az Artichoke lámpa a maradandó stílus, az érték és az elegancia szinonímája a designvilágban.

Szöveg: Füzesi Zsuzsa fotó: Louis Poulsen Lighting

CÍMKÉK: lámpahirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráció
Juicy Salif citromfacsaró
Kategóriájának egyik legkülönlegesebb design tárgya ez a citrusfacsaró, mégis imádja a világ. 

Praktikus ötletek
Tűzvarázsló
Tévedés, hogy a kandalló nem rúghat labdába a központi fűtés mellett, hiszen kiváló hatásfokával ez az ősi eszköz komplett fűtést biztosíthat. Ami ...

Praktikus ötletek
Az okosotthon 6 ismérve
A technológia fejlődése gyökeresen változtatja meg az életünket. Okos az óránk, a telefonunk, a tévé, a hűtő, az autó, és az lehet az otthonunk is. ...

Inspiráló helyiségek
Pénztárcakímélő megoldások „alkimista“ akcentussal
Gergő néhány külföldön töltött szemeszter után hazatérve diákként továbbra is a már megszokott önállóságra vágyott. A kollégiumok célszerűsége, a ...

Inspiráló helyiségek
Merész újítás stílusváltással
Nehéz olyan stílust találni, ami kiállja az idő próbáját. Juditék mégis ezt tűzték ki célul maguk építette fótligeti házukban.

Inspiráló helyiségek
Legénylakás szürkével színesen
Fiatalos legénylakás a nyüzsgő budapesti belvárosban, melyet tulajdonosa a maga igényei szerint alakított át, ötletesen és kreatívan kihasználva a ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek