hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Peak lámpakollekció

Ungár Fanni a MOME fémműves formatervező szakán végzett. Lámpáit a letisztult és merész formavilág jellemzi. 

Az év legkiemelkedőbb design eseménysorozatán, a Design Héten mutattad be az új lámpakollekciódat. A Peak, azaz csúcs elnevezés első pillantásra magától értetődik, azonban tudjuk, hogy szereted, ha az egyértelmű formák mögött másfajta tartalom is megbújik. Mi inspirált?
Valóban arra törekedtem, hogy a kollekció túlmutasson termék mivoltán, és az ember természethez való kötődéséről is szóljon. Szeretem a magashegyi túrázást, a sziklaszirteket és a hegycsúcsok éles kontúrját, ahogy a lemenő nap fénye megvilágítja. Amikor Szlovéniában megmásztam a Triglav hegyet, odafönt a hosszan elnyúló hegygerinc látványa mindenért kárpótolt. Erről a hegyről neveztem el a függőlámpát, de a kollekció másik két tagjának, a fali és az állólámpának is találtam egy-egy stílusos hegyet: az olaszországi Secedát, ahová már nagyon készülök, és egy álomhelyet, a Cerra Tore híres magaslatát Dél-Amerikában. A formai asszociáció tehát ezekből a természeti csodákból ered. 

Clark_Hotel_20180328_Csudai_Sándor_0033.jpg

Meglepő, hogy a lámpákat milyen erős karakterrel ruházza fel a geometria. Hogyan találtál rá erre a hatásos formanyelvre?
Szinte bármit tervezek, valahogy ösztönösen egyenesekben, technikai-szerkezeti alakzatokban gondolkodom, ami valószínűleg az építész szüleimtől eredeztethető. Amikor egy tárgy karakterének a kialakításán dolgozom, a szoborszerűség és a funkcionalitás kettősségét keresem. Így volt ez a lámpák esetében is, amikor az alumíniumelemekkel kísérletezgettem. 

IMG_2947w-853x1280.jpg

Egy lámpának azonban értelemszerűen világítania is kell. Milyen fényforrás került a Peak kollekcióba?
Természetesen LED-fénysorok, és nem csak azért, mert ezek tökéletesen illenek a formavilághoz. Fontosnak tartom ugyanis, hogy a LED – sok jó tulajdonsága mellett – energiatakarékos. Az viszont sarkalatos pontot jelentett a tervezés során, hogy szemben a hagyományos izzók szórt fényével, ez inkább irányított megvilágítást ad. Ezért a lámpákban több irányban is futnak LED-sorok, amivel kiküszöböltem ezt a problémát. És miközben ezen a kollekción dolgoztam, egy újabb lámpa terve körvonalazódott a fejemben. Ezzel folytatom, mert megszerettem.

33675646304_f7a078e938_b.jpg

A tervező további munkáit ITT nézheted meg. 

CÍMKÉK: design lámpa mome


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Modern komódok minden stílushoz
Elegáns és modern, és a minőség érzetét kelti. Modern komódok következnek, amelyek bármely stílusú enteriőrben megállják a helyüket.

Dekor
Az iPad és a hintaszék keresztezése
Csak első ránézésre hagyományos a forma, az iRock valójában egy high-tech hintaszék, ami a legmodernebb kihívásoknak is megfelel. 

Dekor
Vaskályha újragondolva
Esztétikus kivitel, hagyományos működtetés némi modern technológiával kiegészítve. A japánok csodás vaskályhája természeti katasztrófák idején is ...

Világítás
Világító hortenziák
Modern organikus design lámpák, amik csodálatos hangulatvilágítással töltik meg a szobát.

Világítás
A jövő lámpája egy vékony és hajlítható lap
Az ultra vékony Link nevű lámpa jól mutatja, milyen messzire jutott a világítástechnika. A fejlődés csúcsa jelenleg a hajlítható világító ...

Dekor
Fából feleséget
Egy régi találmány új és felturbózott változata, ami enyhíti a magányt és kellemes hangulatot teremt a halószobában.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek