Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Rávilágítunk: Héder János

A világ egyik legnevesebb nemzetközi bútorkiállítására került sor nem régiben, Milánóban. A Salone Internazionale del Mobilén a több száz éve működő, világhírű cégek mellett a mindössze kétéves magyar vállalkozás, a Manooi Light Creations Design Stúdió egyedi kristálycsillárjaival azonnal felhívta magára a figyelmet. A cég vezető tervezőjével, Héder Jánossal a kiállítás után beszélgettünk.

– Mikor érintettél először kristályt?

– Amikor gyerek voltam, sok időt töltöttem a nagymamámnál. Neki volt egy kristály papír nehezéke, ami – persze csak elméletben – számomra tabu volt.
 


– Mi vonz leginkább ebben az anyagban?
– Nézz meg egy gyereket, ha kristályt kap, na pont ugyanaz. Engem például már a hatvanas években nagy sikert aratott Aladdin és a csoda lámpa diafilm kockáin látható kincses barlang is ámulattal töltött el.
– Azért ilyen különleges a fényhez való viszonyod, mert csillagásznak készültél?
– Az univerzumban, ahogyan a belsőépítészetben is, alapvetően a tér és a fény a két kiindulópont. Így a csillagászat, a fény és a belsőépítészet hármasának filozófiája valójában egy és ugyanaz.
– Hiszel a fényterápiában?
– Bár nincsen erről sok adatom, de mivel a fény alapvetően meghatározza a hangulatunkat, így elfogadhatónak tűnik számomra.
– Feleségednek, Zoltai Juditnak, aki egyben alkotótársad is, mi volt a legfényesebb gondolata?
– Ő egész lényében ragyog.
– Mégis, ha mondanod kéne egy konkrétumot...
– Judit 1997-ben tervezett egy Herendi porcelán lámpakollekciót, ami több kiállításon is szerepelt. Ő mégsem találta elég jónak, sőt össze is törte az egészet, és arra gondolt, ez a pálya mégsem neki való. Öt évvel később, Ora ïto világhírű designer bemutatta ennek a kollekciónak majdhogynem tökéletes mását, elsöprő sikerrel.
– Hány lámpa van összesen a lakásotokban, és ebből mennyi a saját tervezésű?
– Két darab kristálycsillárunk van, illetve Juditnak, aki egyébként porcelán- és üvegtervező iparművész, tíz-tizenöt darab saját készítésű porcelánlámpája világít még odahaza.
– Milyen az álomcsillárod?


– Számomra a tökéletes csillár egyszerűen a fény. Mondhatnám úgy is, hogy a leginkább anyagtalannak tűnő, fényszerű, az adott teret megmozgató, életre keltő mágia.

Vadas Judit cikkéből
 hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Világítás
Lámpával védekezz az eső ellen
Íme az időjárás-érzékeny asztali lámpa, ami tetszés szerint változtatható, a a hangulatnak és a fényviszonyoknak megfelelően.

Világítás
Felhősödés várható
Felhősödésre számíthatunk mindazok körében, akik mostanában alakítják ki, vagy cserélik le étkezőasztaluk megvilágítását.

Bútorok
A sámli is lehet extra fényes
Kísérletező kedv és szaktudás - egy koreai csapat látványos már-már tükröződő felületet tudott előállítani speciális lakkozás ...

Dekor
Lámpa és bögre egyben
Multifunkciós, művészi igénnyel megformált porcelán bögre, ami pihenő állapotában egy világító tájképpé változik.

Praktikus ötletek
Megéri az okos otthon
A nyári hónapokban eljön a valódi kikapcsolódás ideje, ugyanakkor ilyenkor jut időnk felújítani, építgetni az otthonunkat. Érdemes energiatakarékos ...

Világítás
Beton és fa - új design lámpák az EGLO-tól
A betont ma már nem csak a házépítéshez használják – bebocsátást nyer a lakóterünkbe is. Betonhatású lámpáink minden designkedvelő számára ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek