hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Ásványgyapot anyagok alkalmazása a homlokzati hőszigetelésekben

Tudj meg mindent a hőszigetelésről, várd felkészülten a hideg időt!

Az épületek homlokzatainak külső oldali hőszigetelése rengeteg hasznos fűtési energiát ( az összes veszteség kb 35%-át) spórolja meg számunkra a téli hónapokban, és óvja a belső terek felmelegedésétől a helységeket a nyári forróságban, így a hűtési költségeinket csökkenthetjük. Kiegyensúlyozott belső hőmérsékletet és belső páratartalmat biztosítanak az épületnek, ezáltal egy egészségesebb és komfortosabb környezetet teremtenek a benne élők számára.

A homlokzat, a tetőtér ( a padlásfödém, vagy a szarufák közti és alatti hőszigetelés) már jelentősen hozzájárul egy épület hőveszteségének csökkentéséhez, egy az idő előrehaladtával többszörösen megtérülő, a környezetvédelmet is elősegítő befektetés.

Hazánkban a legelterjedtebb az úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszer, azaz a szigetelőanyagot ragasztással, mechanikai rögzítőelemekkel vagy e két eljárás kombinációjával rögzítjük a falfelületre. Közvetlenül a hőszigetelő anyag felületére bevonatréteg (vakolat) kerül, amely erősítő réteget tartalmaz, a repedezés megakadályozására, és a mechanikai ellenálló képesség javítására.

készül a hőszigetelés Hajdúnánáson (11) (1).jpg

A szigetelőanyag lehet ásványi alapú (kőzetgyapot)  vagy műanyag hab (polisztirol).

A két rendszer hőszigetelési képessége közel azonos, a kőzetgyapot rendszereknek 3 nagy előnye van:

  • A1-es azaz nem éghető tűzvédelmi besorolásúak
  • Csökkentik a külvilág zajait
  • Páraáteresztőek, így a teljes falszerkezet megőrzi természetes légáteresztő képességét

A hatályba lépett új követelmények hatására - a külső falak hőátbocsátási tényezője, az „U” érték  a múltbéli  0,45 W/m2.K értékről 0,24 W/m2.K-re változott – a  szigetelés vastagsága jelentősen megnőtt a kívánt teljesítmény elérése céljából. Jelen pillanatban az új követelmény értékek körülbelül 15 cm vastagságú  homlokzati hőszigetelő anyaggal teljesíthetőek.

Kivitelezési tanácsok:

A falfelületet javasoljuk kívül-belül vakolatréteggel ellátni, azaz ne a nyers falszerkezetre ragasszuk a szigetelést. Ennek az a célja, hogy megelőzzük a könnyű falazóelemek alkalmazása esetén fellépő filtrációt, páravándorlást, páralecsapódást.  

 A hőszigetelő táblákat általában perem-pont módszerrel rögzítjük úgy, hogy felületük legalább 40%-ára kerüljön ragasztó. Ez a megfelelő tapadás eléréséhez szükséges.

Lamellás (a tábla felületére merőleges szálú) termékeket teljes felületen kell ragasztani.

Ásványgyapot szigetelés esetén 4-6 darab/m2 rögzítőelemmel kell számolni. Ezek számát a tervező határozza meg, az épület magasságától, a szélterheléstől és a felület helyzetétől (pl. mezőközép vagy peremterület) függően.

Az ásványgyapotok szálas szerkezetük miatt nem gátolják a falon átjutó pára vándorlását, a páralecsapódás illetev átnedvesedés megakadályozására hidrofób tulajdonságúak. Az épületek hőszigetelése mellett fontos szempont az egyik legjelentősebb és legkárosabb környezetszennyező tényező, a környezeti zaj csökkentése is.

Ennek hatékony módja a szálas szigetelőanyagok alkalmazása az épületekben, mert gyors kivitelezést tesz lehetővé, ugyanakkor a hagyományos szerkezetekkel egyenértékű akusztikai tulajdonságokat kínálnak. Egyes mérések szerint a habosított műanyag táblákkal készülő homlokzati hőszigetelések rontják a falszerkezet léghangszigetelő képességét, míg az ásványgyapot anyagok esetében ez nem változik, esetleg javul.

Szerelt válaszfalakban, lakáselválasztó falakban, födémekben is általánosan elterjedt az ásványgyapot anyagok használata. A szálas szigetelőanyagok és a szerelt – főleg gipszkarton – válaszfalrendszerek kombinációja olyan hatékony hangszigetelést tesz lehetővé, amely egyenértékű a hagyományos, szilikát anyagú (tégla) falak jellemzőivel. Mindehhez kapcsolódik még a gyors, termelékeny munkavégzés, de akár a helyiség vagy épület ma gyakori funkcióváltozása miatt óhatatlanul előforduló bontási munkák egyszerűsége is.

20120207130555-44.jpg

Az adott munkákra szánt anyagok kiválasztásában a hővezetési tényezők mechanikai tulajdonságok és egyéb szempontok is szerepet játszanak.

Ha a termék valamelyik ragasztó- vagy vakolatgyártó homlokzati hőszigetelő rendszerének része, akkor az úgynevezett bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek irányelve, az ETAG 004 alapján készült minősítésben (ETA) megadott paramétereknek kell megfelelnie. Itt tűzvédelmi, vagy mechanikai jellemzők (nyomószilárdság,felületre merőleges irányú húzószilárdság stb.) szerepelhetnek.

A dübelek kiválasztása többnyire elhanyagolt szempont a tervezési folyamatban, pedig az olcsóbb, hőhidas típusok nagy szélszívásnak kitett vagy magas épületeken nagy számuk (több mint 10 db/m2) akár 25-30%-kal is ronthatják a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét.

KI kozetgyapot.jpg

A felület foltosodása megelőzhető a homogén szigetelőanyagokban alkalmazható, úgynevezett süllyesztett dübelek használatával.Emiatt ügyelni kell a jobb minőségű, hőhídmentes dübelek betervezésére és beépítésére.

A kivitelezést jelentősen gyorsítják, és a homlokzati rendszer költségeit nagyban csökkentik az úgynevezett bevonatos táblák, amelyek között két, kiemelkedő hőszigetelő képességű termékcsaládot találjuk. Ezek a bevonatoknak köszönhetően a kivitelezők számára nyújtanak további előnyöket.

 

 

 

CÍMKÉK: szigetelés


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gyerekszoba
Péni Brigitta, a Bubák játéktároló tervezője
Egyszerű, praktikus tárolók szépséges pasztellszínekben. A gyerekszobában már kezdődhet is a játék a gurulós bútorokkal, amelynek csak a fantázia ...

Praktikus ötletek
Baktériumoknak ellenálló festéket fejlesztett a Mapei
Az egészségügyi létesítmények beltéri falfelületein alkalmazható festék tanúsított védelmet biztosít a baktériumok, penész és gombák ellen, kiválóan ...

Inspiráló helyiségek
Valóra vált vágyak
Ha szerkezetkész lakást vásárolunk, szinte tiszta lappal indulunk. Csupán a kereteket kapjuk meg, de hogy happy end lesz vagy inkább dráma, ránk van ...

Világítás
Asztali lámpa színesen
Praktikus, könnyen kezelhető asztali lámpa, harang búrával és praktikus fogantyúval a mobilitás érdekében.

Dekor
Tréfás teafiltertartók ajándékba
Egyszerű ötlet, igényes kivitelezéssel, ami a humort sem nélkülözi. Horgászó kínaiak következnek.  

Fürdő
Milyen kiegészítő szín illik a barackhoz?
A barack és narancs színeknek (is) számtalan árnyalata van. Az első képen egy barack - fehér színösszeállítás látható. A fehér szín a ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek