hirdetés
hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ásványgyapot anyagok alkalmazása a homlokzati hőszigetelésekben

Tudj meg mindent a hőszigetelésről, várd felkészülten a hideg időt!

Az épületek homlokzatainak külső oldali hőszigetelése rengeteg hasznos fűtési energiát ( az összes veszteség kb 35%-át) spórolja meg számunkra a téli hónapokban, és óvja a belső terek felmelegedésétől a helységeket a nyári forróságban, így a hűtési költségeinket csökkenthetjük. Kiegyensúlyozott belső hőmérsékletet és belső páratartalmat biztosítanak az épületnek, ezáltal egy egészségesebb és komfortosabb környezetet teremtenek a benne élők számára.

A homlokzat, a tetőtér ( a padlásfödém, vagy a szarufák közti és alatti hőszigetelés) már jelentősen hozzájárul egy épület hőveszteségének csökkentéséhez, egy az idő előrehaladtával többszörösen megtérülő, a környezetvédelmet is elősegítő befektetés.

Hazánkban a legelterjedtebb az úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszer, azaz a szigetelőanyagot ragasztással, mechanikai rögzítőelemekkel vagy e két eljárás kombinációjával rögzítjük a falfelületre. Közvetlenül a hőszigetelő anyag felületére bevonatréteg (vakolat) kerül, amely erősítő réteget tartalmaz, a repedezés megakadályozására, és a mechanikai ellenálló képesség javítására.

készül a hőszigetelés Hajdúnánáson (11) (1).jpg

A szigetelőanyag lehet ásványi alapú (kőzetgyapot)  vagy műanyag hab (polisztirol).

A két rendszer hőszigetelési képessége közel azonos, a kőzetgyapot rendszereknek 3 nagy előnye van:

  • A1-es azaz nem éghető tűzvédelmi besorolásúak
  • Csökkentik a külvilág zajait
  • Páraáteresztőek, így a teljes falszerkezet megőrzi természetes légáteresztő képességét

A hatályba lépett új követelmények hatására - a külső falak hőátbocsátási tényezője, az „U” érték  a múltbéli  0,45 W/m2.K értékről 0,24 W/m2.K-re változott – a  szigetelés vastagsága jelentősen megnőtt a kívánt teljesítmény elérése céljából. Jelen pillanatban az új követelmény értékek körülbelül 15 cm vastagságú  homlokzati hőszigetelő anyaggal teljesíthetőek.

Kivitelezési tanácsok:

A falfelületet javasoljuk kívül-belül vakolatréteggel ellátni, azaz ne a nyers falszerkezetre ragasszuk a szigetelést. Ennek az a célja, hogy megelőzzük a könnyű falazóelemek alkalmazása esetén fellépő filtrációt, páravándorlást, páralecsapódást.  

 A hőszigetelő táblákat általában perem-pont módszerrel rögzítjük úgy, hogy felületük legalább 40%-ára kerüljön ragasztó. Ez a megfelelő tapadás eléréséhez szükséges.

Lamellás (a tábla felületére merőleges szálú) termékeket teljes felületen kell ragasztani.

Ásványgyapot szigetelés esetén 4-6 darab/m2 rögzítőelemmel kell számolni. Ezek számát a tervező határozza meg, az épület magasságától, a szélterheléstől és a felület helyzetétől (pl. mezőközép vagy peremterület) függően.

Az ásványgyapotok szálas szerkezetük miatt nem gátolják a falon átjutó pára vándorlását, a páralecsapódás illetev átnedvesedés megakadályozására hidrofób tulajdonságúak. Az épületek hőszigetelése mellett fontos szempont az egyik legjelentősebb és legkárosabb környezetszennyező tényező, a környezeti zaj csökkentése is.

Ennek hatékony módja a szálas szigetelőanyagok alkalmazása az épületekben, mert gyors kivitelezést tesz lehetővé, ugyanakkor a hagyományos szerkezetekkel egyenértékű akusztikai tulajdonságokat kínálnak. Egyes mérések szerint a habosított műanyag táblákkal készülő homlokzati hőszigetelések rontják a falszerkezet léghangszigetelő képességét, míg az ásványgyapot anyagok esetében ez nem változik, esetleg javul.

Szerelt válaszfalakban, lakáselválasztó falakban, födémekben is általánosan elterjedt az ásványgyapot anyagok használata. A szálas szigetelőanyagok és a szerelt – főleg gipszkarton – válaszfalrendszerek kombinációja olyan hatékony hangszigetelést tesz lehetővé, amely egyenértékű a hagyományos, szilikát anyagú (tégla) falak jellemzőivel. Mindehhez kapcsolódik még a gyors, termelékeny munkavégzés, de akár a helyiség vagy épület ma gyakori funkcióváltozása miatt óhatatlanul előforduló bontási munkák egyszerűsége is.

20120207130555-44.jpg

Az adott munkákra szánt anyagok kiválasztásában a hővezetési tényezők mechanikai tulajdonságok és egyéb szempontok is szerepet játszanak.

Ha a termék valamelyik ragasztó- vagy vakolatgyártó homlokzati hőszigetelő rendszerének része, akkor az úgynevezett bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek irányelve, az ETAG 004 alapján készült minősítésben (ETA) megadott paramétereknek kell megfelelnie. Itt tűzvédelmi, vagy mechanikai jellemzők (nyomószilárdság,felületre merőleges irányú húzószilárdság stb.) szerepelhetnek.

A dübelek kiválasztása többnyire elhanyagolt szempont a tervezési folyamatban, pedig az olcsóbb, hőhidas típusok nagy szélszívásnak kitett vagy magas épületeken nagy számuk (több mint 10 db/m2) akár 25-30%-kal is ronthatják a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét.

KI kozetgyapot.jpg

A felület foltosodása megelőzhető a homogén szigetelőanyagokban alkalmazható, úgynevezett süllyesztett dübelek használatával.Emiatt ügyelni kell a jobb minőségű, hőhídmentes dübelek betervezésére és beépítésére.

A kivitelezést jelentősen gyorsítják, és a homlokzati rendszer költségeit nagyban csökkentik az úgynevezett bevonatos táblák, amelyek között két, kiemelkedő hőszigetelő képességű termékcsaládot találjuk. Ezek a bevonatoknak köszönhetően a kivitelezők számára nyújtanak további előnyöket.

 

 

 

CÍMKÉK: szigetelés


hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Fényes jövő: egy napfényes gödöllői otthon
Napfényes terek, tapétacsodák és művészi lámpák köszöntik a tavaszt Nóráék gödöllői otthonában. Az új életre kelt ház igazi ékszeresládika, tele ...

Stílusos otthonok
Stílusos előszobák, közlekedők
Amikor a vendégek belépnek otthonunkba, először az előszobát pillantják meg. Ha szeretnénk jó benyomást kelteni, érdemes a berendezésére nagyobb ...

Dekor
Gyűjtőszenvedély: Benedict Winterrel beszélgettünk
Műkincsek, aukciók: egyeseknek hobbi, másoknak kiváltság. Benedict Winter maga is a szép tárgyak szerelmese, aki a Christie's aukciósház Privát ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Csökkent a használt téglalakások és a panelek ára
Csökkent Budapesten a használt téglalakások és a panelek ára tavaly év végén - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Dekor
Ezek lesznek az idei ünnepi dekorációs és vendégváró trendek
Alig több mint egy hónap és itt a karácsony! Érdemes már most előre megtervezni, hogyan szeretnénk feldíszíteni otthonunkat, és azt is, hogy mivel ...

Dekor
Kapucnis szék gyerekeknek
Ha akarod egyszemélyes bunker vagy kényelmes ülőhely, amivel remekül lehet játszani, de a koncentrációban is segít.








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek