Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Mitől lesz jó egy gyerekszoba?

A jövő gyerekszobája címmel rendezte meg a Bonami home & living webáruház első design konferenciáját a Design Hét Budapest programsorozat keretén belül, ahol a cseh márka a magyarországi jelenlétének egyéves jubileumát is ünnepelte.

“A konferencia megszervezésének ötlete az elmúlt egy év tapasztalataiból kiindulva született meg, miszerint megfigyeltük, hogy Magyarországon rendkívül aktív az érdeklődés a gyerekszobák iránt.” – mondta Veronika Kyslerová, a Bonami hazai marketing vezetője.

bonami_PRESS_DSC_4604_LR.jpg

A konferencia helyszíne a budapesti Egyszülős Központ volt, ami különleges adottságaival, a mai trendeket követő berendezésével, kellemes atmoszférájával ideális helyszínnek bizonyult a kerekasztal beszélgetés, szakmai előadások és kreatív workshopok megszervezéséhez. A Bonami csapatának elsősorban az volt a célja, hogy összehozza a lakberendezés szerelmeseit a témában jártas szakértőkkel, hiteles véleményvezérekkel és minden olyan jelenlegi vagy jövőbeni vásárlójával, akinek fontos a fenntarthatóság, a hosszú távú gondolkodás, a minőség és az esztétika, valamint a gyermekek jövője. A meghívott vendégek segítségével a szervezők körbejárták azokat a kérdéseket, amelyekre érdemes odafigyelni az ideális gyerekszoba kialakításánál, illetve ha kiegyensúlyozott és felelős életet szeretnénk élni. Mindemellett rávilágítottak azokra a társadalmi-szociális problémákra, jelenségekre, amelyek manapság a gyermekeket érinthetik egy családban. A kerekasztal beszélgetés alatt szó volt a megváltozott családmodellekről, egyéni szokásokról és a vele járó mozgásról, állandó körforgásról. Az egyórás beszélgetés elején Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus elmondta: nehéz pszichológiai aspektusból beszélni a jövő gyerekszobájáról, mert „nagyon sok mindent kellene személyre szabni, nálunk kulcsfogalom a terek személyhez igazítása”. Szerinte a berendezés és a családi élet kölcsönhatásban állnak egymással. Ehhez példaként említette, hogy: „A szülők sokszor rápirítanak a gyerekre, hogy pakoljon el, de ha jobban megnézzük, nincs hová. Sokszor tehát a saját elvárásainkkal is szembesít egy-egy szoba, amelynek gondos berendezése a személyiségfejlődésre is hatással van.”

Bonami_press_konferencia_27.jpg

Barthalos Réka, pszichológus, konduktor, az Artis Centrum megálmodója fontosnak tartotta elmondani, hogy úgy rendezzük be a gyerekszobát, hogy ne vegye el a lehetőséget a kinti játék, a szabadtéri mozgások lehetősége elől, ugyanakkor bent is el tudja foglalni magát a gyerek. Vagyis „ne pakoljuk tele a szobát mindennel, legyen hová elrámolni, ki lehessen üríteni, mert nagyon sokat számít, hogy tölt-e időt szabadban a gyerek.” A zsúfoltságot azzal lehet még csökkenteni, ha mindig az adott életkorának megfelelő dolgokat tesszük be a gyerekszobába, és nem akarunk két-három évre előre minden fontosat odatenni, másrészt ha leselejtezzük a már nem használt, elromlott játékokat. Ami pedig a belső teret illeti, ott is akad lehetőség fejlesztő bútorok és játékok beszerzésére, mint például egy függőfotel, ami az egyensúlyérzék kialakulásában játszik kulcsszerepet, aminek fejlesztése elősegíti az idegrendszer érését. Fontos tehát a rugalmasság, hogy ne ragaszkodjunk görcsösen egy megálmodott gyerekszobához, inkább vegyük figyelembe a lakói szükségleteitDSC_4452.jpg

A meghívott vendégek szinte mindannyian felhívták a figyelmet a letisztultságra, aminek a tanulásban is nagy szerepe van. Az a legjobb, ha van saját szobája egy gyereknek, saját íróasztallal és magánszférával, de ha erre nincs lehetőség, akkor egy félreeső sarok vagy egy emeletes ágy is sokat számít, ahol a gyereknek jut saját terület. Bár a legtöbb gyerekszoba folyamatosan változik, jó ha vannak benne alapdarabok, amelyek hosszú évekig kísérik a gyerek életét. Ám olyan is előfordul, hogy a gyerek nem megy be a szobájába, egyszerűen csak azért, mert ott akar lenni, ahol a szülei is. Ebből egyenesen következik, hogy a szülőnek is jól kell éreznie magát a lakásban, mert a gyerek akkor érzi jól magát, ha a szülő is.

Őrfi Eszter, zöld otthon szakértőnek feltették a kérdést, hogy mitől lesz zöld egy gyerekszoba, amire így hangzott a válasz: „Kinek mitől? Nálunk a gyerekszoba nem is néz ki gyerekszobának, mert azzal rendeztük be, ami volt. Én azt vallom, hogy tudatos, megfontolt vásárlással rengeteget tehetünk a környezetünkért és gyermekeink élhető jövőjéért”. A szakember külön kiemelte, hogy érdemes odafigyelni egy gyerekszoba berendezésénél, ha felelősen szeretnénk dönteni például arról, hogy: kerüljük a halmozást, vásárlásnál a mennyiség helyett a minőségre törekedjünk, válasszunk környezetbarát alapanyagokat, figyeljünk oda a földrajzi közelségre és alakítsuk ki úgy a teret, hogy az kreativitásra ösztönözze a kisebbeket. Emellett lehet keverni a módszereket, mondjuk örökölt darabokat különleges bútorokkal, hagyományos berendezést juta szőnyeggel.

bonami_PRESS_DSC_4863_LR.jpg

B. Tier Noémi, a Blikk Nők Otthon & Kert és a Kiskegyed Otthona magazinok felelős szerkesztője elmondta, hogy: “a pillanatnyi divathullámok mellett, az épp aktuális mesefigurák és tucatdekoráció helyett univerzális formákra, egyediségre, időtálló dizájnra kellene törekednünk.” Szerinte komfortos, természetes anyagokkal, puha textilekkel, inspiráló színekkel kibélelt terekben az önfeledt játéknak, a tanulásnak és a nyugodt pihenésnek is helye van. Ehhez a gondolathoz csatlakozva Zai Viktória enteriőrtervező kihangsúlyozta, hogy: “a gyerekszobák kialakításánál az a cél, hogy megnyugtassa és feltöltse a benne lakókat. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne használjunk színeket, nyugodtan lehet a gyerekszobának is egy fő színe, amelyet következetesen végigviszünk a falakon, a textileken és az egyéb kiegészítőkön is.

Összességében tehát a konferencián elhangzottak szerint a letisztultság, az állandóság érzését nyújtó darabok és a szülők számára is otthonos berendezés lehet a jó gyerekszoba kulcsa, mely gondolatot Szendrődi Enikő, a Nemiskacat Látványműhely alapítója is megerősített. Ehhez a szellemiséghez csatlakozott Kollár Borbála, Borarti Alkoss Szabadon Workshopja is, aki azt vallja, hogy a gyerekek értelmi fejlődésében központi szerepet játszik  a gyerekszobában zajló esti mesélés és annak közös megélése a családdal. Az alkotás megtanítja a gyerekeket arra, hogy néha kockáztassanak és ha elbuknak, akkor bátran kezdjék újra. Ezt a biztonságot a környezetük és a szülők adhatják meg nekik. A nyugodt hangulat fontosságának elmélyítéséhez csatlakozott a Jógakaland csapata is, akik az Erdei jógakaland című mesekönyvük történetébe vonták be a gyerekeket és egy varázslatos utazásra invitálták őket, amely során arra ösztönözték a résztvevőket, hogy az eléjük kerülő akadályokat, egy-egy jógapóz felvételével le tudják győzni, ami játékosan átmozgatja őket.

bonami_PRESS_DSC_4987_LR.jpg

A konferencia után a Bonami csapata bemutatta a “Jövő gyerekszobája” installációt, ami az Egyszülős Központ Pingvin Játszóházában valósult meg. A helyiség teljes berendezésének közel 900.000 Ft értékű adományával a Bonami az egyszülős gyermekek hétköznapjait szeretné szebbé és boldogabbá tenni a jövőben. 

CÍMKÉK: gyerek gyerekszobahirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gyerekszoba
Így szoktasd rendre a gyereket
Senki sem szeret térdig járni az építőkockák és egyéb játékok között otthon, még akkor sem, ha mindez a gyerekszoba falain belül marad. Van ...

Gyerekszoba
Zseniálisan ötletes szekrény gyereknek
Vizuális gegnek is beillik az a komód, amiről messziről látszik, hogy mi van benne.

Hírek
A Bonami bemutatja: a jövő gyerekszobája az Egyszülős Központban
A Bonami egyéves magyarországi fennállásának alkalmából részt vesz az idei Design Hét Budapest programsorozatában.

Dekor
Párnák és takarók nem csak gyerekeknek
Ízléses, játékos, gyerekeknek szánt, de nem gyermekded kollekció, amelynek takarói és díszpárnái akár a nappaliban is megállják a ...

Dekor
Rajztáblából íróasztal
Trendi és stílusos gyermekbútorok, amelyek valóban képesek követni a legkisebbek egyre változó igényeit, a bébiktől a kisiskolásokig.

Gyerekszoba
Gyerekszobába szánt csúcsdesign hazai tervezőktől
Egy gyerekszoba számos varázslatos kincset rejt, amit az ANUKA tervezői a maguk alkotta állat- és természetközeli egyedi motívumokkal, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek