Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Így leszel igazán gondos gazdi: 13+1 hasznos tanács

A Royal Canin összegyűjtött minden fontos tudnivalót, tanácsot és ötletet, hogy a legjobb gazdi váljon belőled!  

Mindenünk, a macska

szövegközi 2.jpg

1. Első nap otthon: lassan a léptekkel!

Az egyik legmeghatározóbb pillanat a kölyökmacska életében, amikor találkozik az új családjával. A kapcsolatot fokozatosan és lassan kell kiépíteni és érdemes minden fontos kelléket előre beszerezni.

2. Így etessük, amíg  kölyök

Ne etessük más táplálékkal a kölyökmacskát, csakis a fejlődéséhez szükséges kifejezetten kölyökmacskák számára előállított táppal, amely tartalmazza a számára az összes tápanyagot, (beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat) a növekedés különböző szakaszaiban. Ügyeljünk arra, hogy mindig álljon rendelkezésére friss ivóvíz.

3. Beszéljünk a higiéniáról

Igaz, hogy a macskák természetüknél fogva tiszta állatok, de ennek nem szabad megakadályoznia a gazdát abban, hogy rendszeresen ellenőrizze és szükség esetén megfelelő ápolásban részesítse kölyökmacskáját. A kölyökmacska nem tudja egyedül ápolni apró karmait, és a szájhigiéniájára is ügyelni kell. Ha gyengéden és türelmesen végezzük el ezeket a kötelező higiéniai teendőket, azzal elősegítjük a kötődés kialakítását és kis kedvencünk jóllétét.

Főkép100x430.jpg

4. Viszlát, gubancok! 

Nem csak azért kell kikefélni a kölyökmacska bundáját, hogy búcsút mondj a gubancoknak. Ilyenkor ellenőrizhetjük, nincsenek-e bolhák, esetleg kullancsok, más paraziták a kis kedvencünk bőrén. Ráadásul ezzel megelőzhetjük, hogy szőrlabdák alakuljanak ki a macska gyomrában.

5. Így vágjuk le a kölyökmacska karmait! 

A kölyökmacskák a területük megjelölésére használják a karmaikat, ezzel azonban károkat is okoznak a lakásban, a bútorokban. Hogy ezt elkerüljük legjobb, ha levágjuk a karmaikat. A karomvágás fájdalommentes, de a kölyökmacska számára szorongást okozhat, ezért fontos, hogy már fiatal korukban hozzászokjanak a folyamathoz.

6. Állatorvost választunk  

Az állatorvos kiválasztásakor érdemes odafigyelni arra, hogy elérhető közelségben legyen, és hogy tiszta és megfelelően karbantartott legyen a rendelő. Jó, ha tudod, hogy léteznek ún. „macskabarát” állatorvosi rendelők is. Ezeket a rendelőket a macskák igényeinek megfelelően alakították ki, megtalálhatóak bennük a nyugtatóferomon-adagolók, a szórt világítás, a nyugodt légkör, és a türelmes, figyelmes hozzáállás.  

7. A macska szállítása  

Biztonsági okokból macskának egy speciális hordozóban kell utaznia. Ezt a kölyökmacskával idejében érdemes megismertetni. Célszerű megfelelő nagyságú, sötétszínű hordozót választani, belerakhatunk egy olyan takarót is, amelyen már rajta van a macska saját szaga; ez segít, hogy a kölyökmacska hozzászokjon a dobozhoz és biztonságban érezze magát.

Mindenünk, a kutya

1. Üdv itthon!

Íme néhány egyszerű lépés, amelyekkel a kölyökkutya új otthona bemutatását stresszmentessé tehetjük: egyenként mutassuk be az új embereket. Engedjük, hogy a kölyökkutya közeledjen hozzánk ahelyett, hogy odaszaladnánk a kutyához. Ne adogassuk őt egymás között kézről kézre, ez riadalmat kelthet benne. Beszéljünk nyugodtan, ne használjunk jutalmul eledelt. Ne siettessük a folyamatot, hagyjunk időt a kölyökkutya számára, hogy megismerje az új embereket.

szövegközi 1.jpg

2. Figyeljük a reakcióit!

Fontos, hogy figyeljük a kölyökkutya testbeszédét és ha nyugtalanságra utaló jelet látunk, például a szemkontaktus kerülését vagy a farok alacsonyan tartását, akkor hagyjuk egyedül, hogy ne legyen túlterhelve.

3. Mit ehet, mit nem? 

Élete első szakaszában teljesen más táplálási szükségletei vannak a kölyökkutyának, mint felnőttként. A megfelelő eledelnek tartalmaznia kell a fejlődéshez szükséges tápanyagokat és figyelembe kell vennie a növekedés különböző szakaszait. Az első néhány évben a kölyökkutya számtalan változáson megy keresztül. A kulcsfontosságú szakaszok megértése segíthet abban, hogy felkészülten és magabiztosan várjuk a különböző élethelyzeteket.

4. Kutyabarát az otthonunk?

Takarjuk el, zárjuk el a szabad elektromos vezetékeket. Ha van olyan hely, ahova egy kölyökkutya beszorulhat, azt tegyük biztonságossá. Ha van olyan hely, ahonnan leeshet, például ablakok, erkélyek vagy lépcsők, akkor ügyeljünk rá, hogy ne mehessen oda. Elérhető mérgező anyagokat el kell zárni: a tisztítószereket, az e-cigaretta-utántöltőket, az otthoni gyógyszereket, a műtrágyát, az éles eszközöket, a gyomirtókat és a rovarölő szereket egyaránt. Ha kertben lesz a kölyökkutya, akkor alaposan nézzük meg, hogy vannak-e lyukak és rések a kertben, ahol egy kölyökkutya elszökhet, vagy vannak-e mérgező növények nálatok. Mérgező növények, mint például a fikusz, a ciklámen, a magyal, a fagyöngy, a filodendron, az aloe, a nárcisz, a jácint, az írisz, az azálea, a rododendron, a leander és a cukorborsó.

5. Először az állatorvosnál

Olyan állatorvost keressünk, aki megbízható, lehetőleg közel van az otthonunkhoz és megfelelően felszerelt, tiszta rendelőben dolgozik. Gondoskodni kell a kölyökkutya biztonságos elhelyezéséről az autóban, akár egy kutyahordozó, akár egy láda segítségével. A kutyák gyomrát felkavarhatja az utazás, így jobb, ha közvetlenül az utazás előtt nem etetjük meg.

+1. tipp
Ne felejtsd el minél többször megölelni, megsimogatni a kedvencedet!

royalcaninlogo100x430.jpg

 

 

 

 hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Sétálj a gyógyulásért!
5. Amway jótékonysági séta: 10000 lépés 10 helyszínen. Sétáljunk együtt a beteg gyermekekért: szeretettel várunk szeptember 22-én!

Hírek
Lakókocsi-szálloda, azaz luxus kemping a város felett
A világ egyre több pontján üti fel a fejét a lakókocsi-mánia, melynek következtében csodás régi darabokat újítanak fel, és rendeznek be ...

Hírek
Design és kávétörténet: itt vannak a Nespresso új kapszulái
A Nespresso legújabb kávékapszuláit, az Arabica Ethiopia Harrar és a Robusta Uganda kávékat a kávé eredetét körbefonó afrikai történetek és legendák ...

Hírek
Kényelem és elegancia exkluzív környezetben
Hévíz egyetlen ötcsillagos szállodája mindössze 600 méterre fekszik a világhírű hévízi gyógytótól, és a különleges csengésű Lotus Therme Hotel & ...

Hírek
Úszóváros épül
Egy hatalmas, négy négyzetmérföldnyi, víz alatti, úszóváros megépítéséről sző terveket az egyik legnagyobb kínai építkezési ...

Hírek
Új divíziót nyitott a Terrán
Forradalmi innovációjára, a GENERON napelemes tetőcserépre fókuszáló, új divíziót hozott létre a Terrán Tetőcserép Gyártó, melynek élére Jankó Árpád ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek