hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Így ismerkedjünk a kortárs művészettel

Nem mindig egyértelmű, hogy miként értelmezhetjük az alkotást, amit látunk.

A kortárs művészet esetében néha még nehezebb véleményt alkotni, hiszen esetleg nem találkoztunk még a művel vagy az elemzésével, amely segíthet elhelyezni a képzőművészetben. Néhány szempont átgondolásával könnyebben mondhatunk véleményt egy-egy műről, sőt kritikai észrevételeket is tehetünk.

01_GWB17_foto_Biró Dávid.jpg

A szubjektív meglátásaink és az objektív információk együtt segíthetik azt, hogyan értékeljünk egy alkotást. Legtöbbször nem azt nehéz megmondani, hogy tetszik-e, amit látunk, hanem hogy miért tetszik. Ezen túl, a kortárs művészet felé további elvárásokat támaszthatunk, mégpedig, hogy rákérdezzen a környezetre, új szemléletmódot adjon az események és önmagunk megértéséhez. Ha engedjük, hogy hasson ránk a mű, akkor új nézőpontokat ismerhetünk meg, és még önmagunkkal kapcsolatban is igazi felfedezéseket tehetünk. Legyünk nyitottak és ne féljünk az újdonságoktól! 

Szempontok, amelyek alapján gondolkodhatunk:

  • Egyediség - Lehet, hogy már könnyen megy számunkra, hogy beazonosítsuk adott mű melyik művészeti irányzathoz kapcsolódhat. Ha ezt könnyen megmondjuk, megnézhetjük, hogy az adott műnél ez hogy jelenik meg, mennyire tér el a megszokottól. 
  • Koncepció - Fontos az ötlet, a koncepció és a szemlélet eredetisége, amelynek jelentéséhez a mű formája és technikája is sokat hozzáad. Ha a mű olyan módon jeleníti meg az ismerős témát, mint ahogy előtte még nem láttuk, a korábbi tapasztalatokat felidézve az összehasonlítás által több különböző értelmezési lehetőség is felmerülhet.
  • Kompozíció - Milyen szerkezetet alakít ki a művész, hogy műve témáját megjelenítse, milyen színeket, formákat használ?
  • Sokan vonzódnak azokhoz a művekhez, amelyek komplementer színekből állnak, méretarányosan ábrázolják az alakokat vagy a tárgyakat, vagy ismétlődő mintákból állnak össze. De nemcsak a harmónia lehet vonzó: a változó ritmusú formák, meglepő, sőt felkavaró megoldások és párosítások energiát, meglepetést okoznak, lendületet adnak.
  • Esztétika - Szubjektív, hogy kinek mi tetszik, ám nemtetszésünk is óriási hozadékkal járhat. Érdemes mindenkinek magának feltenni a kérdést, hogy együtt élne-e az adott művel, s ha igen, az egyértelműen jó jel, és bizonyítja, hogy a mű jó hatást gyakorol ránk.
  • Emellett egy-egy mű vagy művész munkájához hozzátartozik a művészvilág szereplőinek az elismerése is: a szakértőké, az állami-, nonprofit-, és magánszektor szereplőié, illetve a díjak is orientálhatnak.

22cf22_a22215cb0e404d3a83d5b28248c433b4_mv2.jpgAki jobban meg szeretne ismerkedni magyar és nemzetközi kortárs művészek munkáival, március 7-8-án megteheti a Gallery Weekend Budapest eseményén, ahol a szervezők ingyenes programokkal, túravezetésekkel várják az érdeklődőket.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Kihagyhatatlan trend- és különbemutatók az Ambient dizájnvásáron
A „Living” kiállítás inspiráló kínálatán túl, az Ambiente értékes extrák sokaságát kínálja látogatói számára.

Hírek
Kicsi de trendi! OTTHON Kislakás-különszám
Az Otthon magazin legújabb különszáma, a Kislakás ezúttal tíz, különleges megoldásokban gazdag minilakást mutat be. A kis terek kreatív, egyéni ...

Hírek
Úszóváros épül
Egy hatalmas, négy négyzetmérföldnyi, víz alatti, úszóváros megépítéséről sző terveket az egyik legnagyobb kínai építkezési ...

Hírek
Dizájner nutella Olaszországban
A világhírű, súlyos függést okozó ínycsiklandó mogyorókrém gyártója a technológiára bízta, hogy milyenek lesznek a legendás édesség üvegei. Ez jó ...

Hírek
"Welcome Home” Magyarországon
Közösen a biztonságos otthonokért.

Hírek
Flairspring, a stílus és az elegancia forrása
A Flairspring lakberendezési üzlet tavaly novemberben nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt a Déli Pályaudvarhoz közeli Nagyenyed utcában.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek