hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Így szoríthatod vissza a felesleges vízfogyasztást

Egy átlagos magyar ember naponta közel 320 pohárnyi vizet használ el a háztartási munka során, korábbi évek adatai szerint. Mivel ezt a legtöbb háztartás az ivóvízhálózatból nyeri, különösen fontos, hogy tisztában legyünk azon lehetőségekkel, melyekkel visszaszoríthatjuk a felesleges fogyasztást. Nézzük, hogyan használhatjuk környezettudatosan otthonunkban a mosógépünket.

Környezethatékonyabb működés

Készülékválasztás során önmagában a készülék alacsony vízfogyasztása vagy energiabesorolása még nem elsődleges szempont a MediaMarkt tapasztalatai szerint, a vásárlók ugyanakkor igénylik azokat a funkciókat, amelyek környezethatékonyabb működést tesznek lehetővé és igénylik azt, hogy ezek árban ne jelentsenek nagy különbséget.

A műszaki áruházlánc ugyanis azt látja, az áruházakban elérhető hatalmas választékból a vásárlók először az egyedi igények szerint szűkítik az opciókat, és a praktikusságot veszik figyelembe, ahol többek között a funkciók, méret, zajszint stb. számít. Amint viszont megszületett a toplista, a végső döntésben már nagyon is fontos szerepet játszik a készülék környezetre gyakorolt hatása. A vásárlók ugyanis hajlandók valamivel többet fizetni, hogy egy környezethatékonyabb gépet vihessenek haza, mert bíznak abban, hogy ezzel hosszútávon több energiát és vizet takaríthatnak meg.

Az eladások alapján is látható, hogy felértékelődött az olyan programok szerepe, amik kifejezetten az energia-és vízfogyasztás mérséklését célozzák, ilyen például a súlyautomatika, ami a ruhák súlya alapján adagolja a vízmennyiséget, de ilyenek a rövidprogramok is, amelyek kevésbé szennyezett ruháknál ugyanolyan hatékony mosást tesznek lehetővé, csak rövidebb idő alatt, kevesebb víz és áram felhasználásával.

6008.washing-machine-943365_1920.w.jpg

Évi 35 ezer liter víz

A környezettudatos megfontolásra szükség is van, a KSH 2018-as adatai szerint az egy főre jutó éves lakossági vízfogyasztás több, mint 35 m3 volt. Mindez 35 100 liter, ez kb. 117 ezer pohár víznek felel meg (3 dl-es pohárral számolva) egy évre egyetlen embernek. Az ivóvízhálózatra kapcsolt lakások aránya az országban 95,3% volt a 2018-os évben, azaz a legtöbben ezt a vizet használjuk mindennapjainkban.

Az újabb típusú gépek a súly alapú vízfogyasztás mellett a megfelelő mosószer adagolást is szabályozzák, hogy még alacsonyabb hatást gyakoroljanak a környezetre. Utóbbira a törekvés már a vásárlás során is tapasztalható, ezt igazolják a MediaMarkt mosógépekre vonatkozó eladási adatai. Az elmúlt négy évben megfigyelhető volt, hogy a vásárlások száma egyértelműen a magasabb besorolású „A” kategóriás készülékek felé tolódik el. A mosógépek esetében 2015 és 2019 között több mint 70%-ot nőtt ezek eladási aránya. Ezen belül a 2019-es adatok alapján az „A++” és „A+++" besorolású gépek már több, mint 60%-át teszik ki az összeladásnak.

Túl vagyunk már az „Eco” jelzésű energiatakarékos mosási programokon, ma már a súlyautomatika, a rövidprogramok és az egyéb intelligens megoldások adják az energiahatékonysági többletet a mosógépeknél.” – mondta Biczó Péter kategóriamenedzser. – „A legújabbak intelligens adagolórendszere jelentősen csökkentheti a felhasznált mosószer és víz mennyiségét, akár milliliter pontosságú finomhangolással. A program hosszának beállítása ma már a vízmennyiséget is mérsékli, nem csak az időnket, a legújabb fejlesztések ugyanis ezt a töltet mennyiségéhez igazítják, így csökkentve a víz- és energiafelhasználást. Igénylik is a vásárlóink ezeket a megoldásokat, és akár hajlandók is többet áldozni ezekért, hiszen így nemcsak jobban testreszabhatják az igényeiknek megfelelő programot, de kisebb terhelést gyakorolnak környezetükre is.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Mosás, szárítás praktikusan
A helytakarékosságnak és az idővel való állandó harcnak köszönhetik az egyre fokozódó érdeklődést a mosógépek mellett megjelenő szárítógépek, illetve ...

Átalakítás
Víz nélkül tisztít az LG mosógépe
Bár a víz nélkül működő mosógép még fejlesztés alatt áll, az idén bemutatott modell már víz és tisztítószer nélkül frissíti fel a ...

Praktikus ötletek
Minden, amit tudi akarsz a mosó - és szárítógépekről
A mosó-szárítógépekkel kapcsolatban felmerült kérdéseinkre Vadász Krisztina, a Miele szakértője válaszolt.

Átalakítás
Stílusosan a válság ellen
Mielőtt kiválasztjuk az áhított háztartási eszközt, nem árt több dolgot is mérlegelnünk: elsősorban az áram- és vízfogyasztást, a tetszetős formát és ...

Megoldjuk
Szabadulj meg a kellemetlen szagoktól: így tisztítsd a mosógépet
Mivel a mosógép nem igazán tud szellőzni, könnyen megtelepedhet rajta a penész és a belseje kellemetlen szagot áraszthat. Hogy ezt elkerüld, érdemes ...

Praktikus ötletek
Megmutatjuk, hogyan spórolhatsz sokat a villanyszámlán
A március 6-i Energiatakarékossági Világnap alkalmából az LG szakértői gyűjtötték össze a legjobb tippeket, melyekkel környezettudatosabban ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek