hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

A magyar ingatlanpiac legjei 2021-ből

Szélsőségekből 2021-ben sem volt hiány a hazai ingatlanpiacon. Milyen ingatlant adtak el a leggyorsabban, illetve a legmagasabb áron? Átlagosan mennyibe kerül egy lakás? Az év végéhez közeledve a Duna House összegyűjtötte a legérdekesebb magyar ingatlanpiaci adatokat.

120 éves csendőrlaktanyától a 700 milliós budai házig

A tranzakciós adatok alapján idén egy 1. kerületi, 404 négyzetméteres ház volt a legdrágább lakóingatlan, ami 700 millió forintért cserélt új tulajdonost. A skála másik végén a kistelepüléseken található, felújítandó vályogházak szerepeltek, 1-3 millió forintos értékben. Összességében az ingatlanok 2%-áért fizettek az új tulajdonosok több mint 100 millió forint felett, míg 36%-ukat 20 millió forint alatt tudták megszerezni a vevők. Országosan az adásvételek majdnem 3%-ánál a négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot, de a fővárosban ez az arány már 10% felett volt. 

Magyarország egészét vizsgálva átlagosan 31 millió forintos áron keltek el az ingatlanok 2021-ben, ami közel 10%-os emelkedést mutat 2020-hoz képest. Csak Budapestet vizsgálva a lakások átlagára 56 millió forint volt, de egyre gyakrabban találkozni már 2 millió forintos négyzetméterárral akár használt lakások esetében is. A teljes országos értékesítési adatok alapján a panelek 410, a téglalakások 570, a házak pedig 310 ezer forintos átlag négyzetméteráron voltak megvásárolhatók idén. Az újépítésű ingatlanokat átlagosan közel 650 ezer Ft/m2 összegért cseréltek tulajdonost. Eladói részről a tulajdonosok közel negyede a nagyobb ingatlanba való költözés miatt vált meg lakásától, majd 15%-ban örökségük értékesítéséből várták a hozamot, 14%-uk pedig inkább kisebb lakásra váltott. Vevői oldalról a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás és a nagyobb lakásba való költözés volt, amit az első lakás megszerzése követett.

architecture-gb2ef25ed0_1280.jpg

A legnagyobb alapterülettel egy 960 négyzetméteres, gyenesdiási panzió szerepelt az adatbázisban, míg a legkisebb címet egy 9 négyzetméteres, angyalföldi minigarzon nyerte el. Értékesítési idő tekintetében az ország minden részén átlagosan 2,5-5 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához, ám az ingatlanok közel 4%-ára már egy héten belül megtalálták a vevőt.

A fővárosban minden évben találkozni több mint 100 éves lakóházak eladó lakásaival, de idén a Duna House által értékesített, legidősebb ingatlan egy 150 éves, a Teleki család által épített budai házban lévő lakás volt, amit egy 120 éves, egykori csendőrlaktanyából átalakított, igazi romantikus vidéki családi ház követett. Az árkülönbség itt is jelentős volt: a vidéki családi házért mindössze 8 millió forintot fizettek, míg a budai lakásért majdnem 50 milliót, amely jól mutatja, hogy az ingatlanoknál fontosabb a lokáció, mint az építés éve.

Fotó: Pixabay



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

Dekor
Az olajfák alatt: interjú a Napsütötte Toszkána írójával
A Napsütötte Toszkána nemcsak Frances Mayes leghíresebb könyvének címe, de az élete része is: itt születnek csodás történetei.

Stílusos otthonok
Nagyvilági hangulat: négy kozmopolita lakás
Különböző kultúrák találkozása, multikulti hangulat: ez jellemzi a kozmopolita otthonokat. Ha téged is vonz ez a lakberendezési irány, kukkants be a ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Kültéri trendek: a hangulatvilágítástól a buborékházig
Megérkezett a nyár, mi is egyre inkább vágyunk ki a szabadba. Mi most a trend a teraszon? Mit érdemes beszerezned a kertbe? Eláruljuk!

Stílusos otthonok
Eladó ez a bájos francia falu, ami most Johnny Depp tulajdona
Johnny Depp úgy döntött, megválna attól a bájos franciaországi falutól, amit még évekkel ezelőtt vásárolt magának.

Inspiráló helyiségek
Ezek az idei trendnek a hálószobában
Mivel dobhatnád fel a hálószobádat, hogy még trendibb legyen? Mi az, ami most igazán népszerű? Megmutatjuk!








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek