hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Ekkora önrésszel érdemes belevágni az ingatlanvásárlásba

Alapesetben a lakás vételárának minimum 20 százalékát kell kifizetnünk saját forrásból, amennyiben lakáshitelt vennénk fel, de Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a vásárlók többsége inkább a kinézett lakás felét, de akár 60 százalékát is megfinanszírozza.

1-2 millió forintot érdemes tartalékolni

Ahogy az ingatlanpiac erősödött az elmúlt években, úgy szöktek az egekbe a hitelkihelyezések számai is Magyarországon. A vásárlók túlnyomó többsége hitelt vesz igénybe az ingatlanvásárláshoz, aminek viszont feltétele egy bizonyos mértékű önerő is.

A bankok több szempontot is figyelembe vesznek az ingatlan forgalmi értékének, illetve hitelbiztosítéki értékének megállapításakor, ezért esetenként magasabb önrész megfizetésére lehet szükség, de alapesetben a vételár 20 százaléka ez az arány, amit készpénzben, bankszámlán elhelyezett összegből vagy akár egy lakástakarék-pénztári megtakarításból is fedezhetünk.

Gadanecz Zoltán arról beszélt, bár a 20 százalék a minimum önerő, ennél magasabb arány jellemző ma a piacon.

„Érdemes a lehetőségeinkhez mérten a legmagasabb önrészt betenni egy ingatlanvásárláskor. Tapasztalataink szerint a vevők a vételár felét, de akár a 60 százalékát is finanszírozni szokták. Ez a felállás előnyös, mert bármely pénzintézet könnyebben ad hitelt, ráadásul egyfajta biztonságot is jelent, hiszen az ingatlan értéke mindig több lesz, mint a fennmaradó tartozás” – mutatott rá a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, bármekkora is az önerő, minden esetben érdemes tartalékolni néhány millió forintot arra az esetre, ha nem várt költségekkel szembesülnénk.

key-gdffe907dd_1280.jpg

Mint fogalmazott, az adásvételi szerződés aláírása után akadhatnak olyan problémák, amiket nem láthattunk előre, és amiket mielőbb orvosolni kell. Ha pedig minden pénzünket beraktuk a vásárlásba, az tud kellemetlenségeket okozni.

„Elég csak arra gondolni, ha egy használt ingatlan felújításakor műszaki gondok kerülnek elő, aminek a javítását nem lehet halogatni és több százezer forintot is felemészthet. De menet közben gyakori az is, hogy a vevő saját igénye szerint szeretne változtatást végrehajtani az ingatlanon, amit később szintén nehezebb meglépni. Ezért jó, ha marad a zsebünkben legalább 1-2 millió forint” – tette hozzá.

Borítókép: Pixabay



Legnépszerűbb témák
Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Dekor
Az olajfák alatt: interjú a Napsütötte Toszkána írójával
A Napsütötte Toszkána nemcsak Frances Mayes leghíresebb könyvének címe, de az élete része is: itt születnek csodás történetei.

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Hazai ingatlanpiaci legek 2023-ból
Változó hangulat és aktivitás uralta 2023-ban a hazai ingatlanpiacot, azonban szélsőségekben az idei évben sem volt hiány. Tekintélyes alapterületek, ...

Hírek
Ezek a kerületek most a legnépszerűbbek az ingatlanpiacon
A 2022-es év eseményei erőteljes változásokat hoztak az ingatlanpiacon. A rezsicsökkentés eltörlése és ezzel együtt az energiaárak emelkedése az ...

Megoldjuk
Ennyit dob a lakás értékén a légkondi
A klíma beszerelése ugyan aránylag nagyobb pénzügyi beruházást igényel, de biztosak lehetünk abban, hogy az relatív hamar megtérül. A klíma ugyanis ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek