hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Erre érdemes figyelnie annak, aki most bérel lakást

Nagyobb az érdeklődés az év első hónapjaiban a kiadó, mint az eladó lakások iránt főként a magas kamatokról szóló hírek miatt. Ugyanakkor érdemes résen lenni, ha valaki mostanában szeretne lakást bérbe venni, hívta fel rá a figyelmet Gadanecz Zoltán. A szakember szerint további drágulás várható az albérleti piacon, ezért érdemes a szerződésben rögzíteni, hogy az ott tartózkodásunk ideje alatt mekkora lehet az emelkedés mértéke.

Tavaly év végén 10 százalék fölé kúsztak a hitelkamatok, bár azóta 8 százalék körül normalizálódtak, a legtöbben elodázták az ingatlanvásárlást és költözés esetén – ha csak átmenetileg is – de albérletben gondolkoznak.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a bérlemény kifejezetten jó megoldás is lehet, hiszen kipróbálhatjuk az ingatlant, megismerhetjük a körülményeket, szemben a vásárlással, ami ilyen tekintetben hordoz kockázatokat.

„Az albérletnek hatalmas előnye, hogy ha bármi probléma adódik, akkor foghatjuk magunkat és elköltözhetünk. A vásárlásnál viszont rizikófaktort jelenthet egy rossz szomszéd, ha a környéken az ingatlan árát negatívan befolyásoló beruházás indul, vagy ha a fölöttünk lakó miatt rendszeresen beázunk és még számtalan a gyakorlatban előforduló példát hozhatnánk, ami megkeserítheti a tulajdonosok életét. Ez bárkivel előfordulhat, ha lakást vesz.”

Emiatt mindazok számára, akik most bármilyen okból kifolyólag kivárnak az ingatlanvásárlással, rövidebb-hosszabb távon megérheti bérleményt keresni. Kifejezetten előnyös ott nézelődni, ahol később vásárolnánk is, hiszen kicsit jobban meg is ismerhetjük a környéket.

house-keys-ge1a818e57_1280.jpg

Ne bízzuk a sorsunk a tulajdonosra

A szakember úgy fogalmazott, ez most az albérletek szezonja, különösen tavasszal és nyáron lehet ugyanis kifejezetten jó ajánlatokat elcsípni, amikor az iskolai dömping még nem zúdul rá a piacra és ezáltal nagyon beszűkül a minőségi kínálat.

A választáskor ugyanakkor észnél kell lenni, már csak azért is, mert a növekvő kereslet miatt az árak is elkezdtek emelkedni, és várhatóan ez a tendencia a következő negyedévben is kitart majd.

„A drágulást látva több tulajdonos próbálhatja majd egyoldalúan emelni a bérleti díjat. Éppen emiatt ebben az időszakban a szerződésben érdemes szabályozni, hogy mekkora lehet az emelkedés mértéke. Ezt akár a jegybanki alapkamathoz is lehet igazítani, de fix összegben is meg lehet állapodni.”

Gadanecz Zoltán úgy látja, ezt érdemes meglépni akár egy egyéves határozott idejű szerződés esetében is, hiszen egy ilyen típusú megállapodással kizárhatjuk az életünkből a bizonytalanságot.

Közölte, ugyan az aláíráskor nem mindenki szeret arra gondolni, hogy később drágább lesz az ingatlan, de sok vita elejét veheti egy mindenre kiterjedő megállapodás a tulajdonos és a bérlő között.

Fotó: Pixabay



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Egyre több az állatbarát albérlet
Míg korábban a bérlők nagyon nehezen találtak állatbarát albérletet, a felmérések szerint egyre növekszik azoknak a kiadó lakásoknak a száma, ahova a ...

Praktikus ötletek
Jobban megéri lakást vásárolni mint bérelni
Saját lakás vagy albérlet? Melyik éri meg jobban? Míg az első esetben általában a bankhitel törlesztése, a másodikban a bérleti díj apasztja a ...

Hírek
Hosszú idő után először csökkentek a lakbérek
Csaknem két év után először mérséklődtek havi szinten a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal lettek ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek