hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Egyre többen válnak diabmentorrá

DIABMENTOR - Az elnevezést a 18. születésnapját ünneplő Egy Csepp Figyelem Alapítvány találta ki. Ők azok a pedagógusok, akik azért felelnek óvodákban, iskolákban, hogy a cukorbeteg gyerekek megfelelő ellátást kapjanak. Egyre többen vannak az országban annak köszönhetően, hogy az Alapítvány szakemberei felkészítik őket az Oktatási Hivatal megbízásából, azaz a pedagógusok hivatalos képzését az Egy Csepp Figyelem Alapítvány végzi országszerte.

2021 szeptemberében indultak el a DiabMentor továbbképzések országszerte azoknak a pedagógusoknak, akik a köznevelési törvény szerint a cukorbeteg gyerekek intézményi ellátásáért felelnek. Egyebek mellett megtanulják, hogyan kell vércukrot mérni, mik a rosszullét jelei, hogyan adják be az inzulint, vagy mit ehet egy cukorbeteg gyerek. De mi is történik, ha kiderül a diabétesz? Ezt is megmutatja az alapítvány egy interaktív 3 dimenziós programmal, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatott.

Diabváltó - ezen a néven elindult az Egy Csepp Figyelem Alapítvány online tudásbázisának legújabb felülete, melyen azok a cukorbeteg fiatalok találnak hasznos tartalmakat, akiknek kihívásokkal jár az orvosváltás. 18 éves koruk után búcsút kell venniük kedvenc gyermekdiabetológusuktól, és a felnőtt ellátásba kerülnek, új orvossal, új szabályokkal találkoznak. A fiatalok családtagjainak, pedagógusainak és kortársainak is hasznosak lehetnek ezek az információk. A Diabváltó elkészítését szintén a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.

diab1.jpg

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 18. születésnapja alkalmából készült egy kisfilm a csaknem egymillió embert érintő 2-es típusú cukorbetegségről. Főszereplője Pepe (Scherer Péter), aki, ha felismeri magán a cukorbetegség rizikófaktorait, elmegy vércukorszint-mérésre. Az alapítványnál ingyenesen megméretheti, mert az “egycseppes” szűréseken idén is bárki részt vehet. A sárga szűrősátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A program támogatója a 77 Elektronika, a Beurer, az AstraZeneca, a Cerave, a Magyar Telekom, a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap.

Már 10 éves az alapítvány hagyományos pedagógus érzékenyítő programja a „Belevalók”, mellyel eddig csaknem 5 500 pedagógust és egyetemi hallgatót értek el. Az oktatás része az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának. A „Belevalók” szakmai partnere a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, támogatója a 77 Elektronika, a Sanofi, a Miniszterelnökség és a Beurer.

Továbbra is kiemelten fontos az alapítvány számára a gyerekek érzékenyítése is. TEENS néven a 13-14 éves korosztálynak 3 évvel ezelőtt elindított egészségprogram most újabb iskolákba jut el. A program célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a krónikus betegségekre -cukorbetegség, magas vérnyomás -, amelyek már a fiatalokat is érintik. A korosztály által közkedvelt internetes alkalmazások segítségével tanulhatnak egészséges táplálkozásról, a test és lélek összehangjáról, egészségmegőrzésről.

Töretlen népszerűséggel fut idén is a 2018-ban elindított KiDS elnevezésű diabétesz képzés, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre 6-14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára. A program, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és az 1-es típusú diabéteszes gyerekek elfogadására irányul. A TEENS és a KiDS támogatója a Sanofi.

diab2.jpg

November 19-én a MOM Sportban lesz az alapítvány ingyenes családi egészségnapja, az Egy Csepp Világnap, melyet a nemzetközi diabétesz világnaphoz kapcsolódóan rendez meg. Az ingyenes szűrések és tanácsadások mellett gyermekprogramokkal, talkshow-kal, koncertekkel várják a látogatókat az eseményre. Támogató a Sanofi, a Beurer és az AstraZeneca. Főtámogató a magyar Dcont© vércukormérőket fejlesztő 77 Elektronika Kft.

És jön a DÖNTŐ az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2023-as Magyarország Cukormentes Tortája versenyében, melynek győztesét a Magyarország Tortájával együtt augusztusban ismerheti meg a nagyközönség. A program főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Eurofins laboratórium.



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Többezer pedagógus vált diabmentorrá
Hogyan kell vércukrot mérni, melyek a rosszullét jelei egy cukorbeteg gyereknél, hogyan adják be az inzulint: ilyen és ehhez hasonló gyakorlati ...

Hírek
Ingyenes családi egészségnap a MOM Sportban
Új, különleges programokkal várja Erős Antónia és alapítványa a kicsiket és nagyokat az Egy Csepp Világnapon november 19-én a vasárnap 10-től 18 ...

Hírek
Diabétesz világnap: ingyenes családi programok, szűrővizsgálatok
Világszerte csaknem 500 millió új diabéteszes, daganatos, valamint szív- és érrendszeri megbetegedést lehetne megakadályozni 2030-ig, ha az emberek ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek