hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Ennyiért lehet most lakást bérelni Közép-Európa országaiban

A környező országok fővárosai közül a legmagasabb ingatlanbérleti díjakat idén nyáron Prágában mérték, ahol egy kétszobás belvárosi lakásért átlagosan 18 ezer cseh koronát, átszámítva 380 ezer forintot kell fizetni havonta; ezzel a cseh főváros megelőzte a hagyományosan a legdrágábbnak számító Bécset - közölte az Otthon Centrum (OC) a numbeo.com adatai alapján az MTI-vel.

Prágában a városközponttól távolabb is 287 ezer forint a havi bérleti díj átlagosan, egy négyszobás lakás pedig forintra átszámolva félmilliós bérleti díjért érhető el - derül ki a környező országok bérlakáspiaci körképéből.

Miközben Prágában egy év alatt 18-20 százalékot emelkedtek, a régió fővárosai közül hagyományosan a legdrágábbnak számító Bécsben tavalyhoz képest csökkentek a bérleti díjak. A belvárosi kétszobás lakásoknál ez csak minimális 3 százalék körüli árcsökkenés, de a belvárostól távolabb már a tavalyinál akár 20-25 százalékkal kedvezőbb árért is lehet bérelni az osztrák fővárosban. A havi bérleti díj a belvárosban átlagosan 880 euró, míg a külső kerületekben az egy hálószobás kis lakás bérleti díja 656 euró, ami mintegy 328 ezer, illetve 245 ezer forintnak felel meg.

Varsóban egy belvárosi kétszobás lakás bérleti díja forintra átszámítva 310 ezer, a városközponttól távolabb pedig 245 ezer forintot tesz ki havonta az elemzés szerint. Pozsonyban egy belvárosi egy hálószobás lakásért átlagosan 246 ezer forintnak, a külső városrészben pedig 190 ezer forintnak megfelelő eurót kell havonta fizetni (rezsiköltségek nélkül) az ingatlan bérlőjének.

A szlovén főváros belvárosában 225 ezer forintot, a külső városrészben 178 ezer forintot kell havonta a lakhatásra fordítani. Horvátországban már euróban kell fizetni a bérlakásokért, forintra átszámolva gyakorlatilag Ljubljanához hasonló az árszint.

keys-5238834_1920.jpg

Ennél relatív kedvezőbbek a bérleti díjak Belgrádban, ahol 188 ezer forintnak megfelelő szerb dinárért tudnak az emberek belvárosi kétszobás lakást bérelni.

Kolozsváron 177 ezer forintnak megfelelő román lejért lehet átlagosan lakást bérelni a városközpontban, a külső kerületekben pedig ugyanez 122,5 ezer forintba kerül havonta. Bukarestben pedig egy belvárosi kétszobás lakás bérleti díja átlagosan 185 ezer forint.

Bécs, Prága, illetve Varsó 30-40 százalékkal drágább Budapestnél, míg Ljubljanában vagy Zágrábban a magyar fővároshoz hasonló szinten lehet lakást bérelni. Ezzel szemben Belgrád, Bukarest vagy Kolozsvár lakásait - az átlagos bérleti díjat tekintve - 20-25 százalékkal olcsóbban lehet kivenni a Budapesten elérhető lakásokhoz képest.

Forrás: MTI, fotó: Pixabay



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Megoldjuk
Felvettek az egyetemre? Ezeket kell tudnod, ha különköltözöl a szüleidtől
Közeleg a tanév kezdete, így az egyetemre, főiskolára készülő diákoknak már csak pár hetük maradt, hogy megfelelő otthont találjanak maguknak, ha ...

Megoldjuk
Találd meg a tökéletes albérletet: 3 tipp első lakást keresőknek
Idén közel 70 ezer új diák kezdi meg egyetemi tanulmányait, többségük Budapesten. Az első lakás örök emlék – érdemes jól megfontolni, milyen ...

Hírek
Hosszú idő után először csökkentek a lakbérek
Csaknem két év után először mérséklődtek havi szinten a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal lettek ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek