hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Fővárosi ingatlanpiaci legek 2023-ból

A 2023-as év tranzakciószámban visszafogott, szélsőségekben azonban bővelkedő évet jelentett a hazai ingatlanpiacon. Volt, aki 3 millió forintnál is többet fizetett egy újépítésű lakásért négyzetméterenként, de gazdára találtak 12 négyzetméteres minilakások is, és volt, akinek közel 500 négyzetméterre volt szüksége. A Duna House szakértői összegyűjtötték a legérdekesebb ingatlanpiaci adatokat a fővárosból.

Lássuk a 2023-as fővárosi ingatlantranzakciók legjeit!

A Duna House közvetítésével zárult tranzakciók alapján az ingatlanvásárlók legnagyobb arányban a XIII. kerületben vásároltak maguknak otthont, itt 1 millió forintot meghaladó négyzetméterárat, átlagosan 54,7 millió forintot fordítottak ingatlanra a vevők, amelyek átlagosan 53 négyzetméter alapterületűek voltak. Az otthonteremtésre költött összegek átlagait vizsgálva a legtöbbet, 107,4 millió forintot a II. kerületben fizettek az ügyfelek, általában 87 négyzetméteres ingatlanokra, a sorban a második, 98 millió forinttal az V. kerület lett, ahol az átlagos ingatlanméret 81 m2 volt, a harmadik 87,2 millió forintos átlagárral a XII. kerület, itt átlagosan 67 négyzetméteres otthonokra szerződtek.

Míg tavaly 5 kerületben haladta meg a használt ingatlanok négyzetméterára a milliós határt, addig 2023-ban már 6 kerület, a budai I., II. és XII. kerület, továbbá a pesti V., VI. és XIII. kerület esetében találkozhattak a vevők egymillió forint feletti egységárral. A XII. kerületben a tavalyinál kétszázezerrel lett magasabb az átlag, így a fővárosi rekorder idén már 1,3 millió forintos négyzetméteráron kínálta a használt lakásokat, házakat a vevők számára. Az otthonteremtés a legkedvezőbb négyzetméteráron, megközelítőleg 585 ezer forintért a XX. kerületben, Pesterzsébeten oldható meg idén.

Ingatlanvásárlásra a legtekintélyesebb összeget, 440 millió forintot a fővárosban egy XII. kerületi, örökpanorámás családi házra költött az új tulajdonosa. A 170 négyzetméteres, nagyon jó állapotú ház közel irányáron talált gazdára és a 2,5 millió forintot meghaladó négyzetméterárral kiérdemelte a legmagasabb négyzetméteráron értékesített családi ház címet is a fővárosban. Négyzetméterenként 1 millióval kedvezőbb áron, de alig 20 millió forinttal kevesebbért, 420 millió forintért kelt el a legdrágább budapesti lakás, amely a maga 274 négyzetméterével és Andrássy úti lokációjával, penthouse jellegű kialakításával és tágas teraszával igazi kuriózum a pesti belváros közelségét kedvelők számára. A fővárosi ingatlanpiac tartogat alternatívát azok számára is, akik inkább a zöld környezetet, így a budai lokációt preferálják, a legmagasabb négyzetméteráron elkelt budapesti lakás ugyanis egy XII. kerületi, újépítésű, szintén panorámás, penthouse jellegű lakás volt, amely 3 millió forint feletti négyzetméteráron, 290 millió forintért talált gazdára. Szintén 290 millió forintos vételáron, azonban alapterület tekintetében jóval kimagaslóbb üzletet kötött az az ügyfél, aki nagyobb ingatlanba költözés céljából egy óbudai, 425 négyzetméteres házra szerződött. A csendes, természetközeli ház irányáron talált új tulajdonosra, aki 682 ezer forintos négyzetméterárat sem sajnált kifizetni ezért a jó állapotú ingatlanért.

keys-5238834_1920.jpg

Az idei évben sem maradhattak el ugyanakkor azok a vevők, akik ennél jóval csekélyebb élettérrel is megelégszenek, vagy éppen azok, akik kisebb-nagyobb megtakarításukat könnyedén bérbe adható kislakásra fordítanák. 2023-ban mindössze 5 millió forintból is megoldhatta az ingatlanvásárlást az, aki külső kerületben, kislakást keresett. A legalacsonyabb vételárat ugyanis egy XIX. kerületi, 12 négyzetméteres garzonért kért a tulajdonosa. A lakható állapotú lakás örökölt ingatlanként került a piacra, amit befektetési szándékkal vásárolt meg az ügyfél, 416 ezer forintos négyzetméteráron. „Nem csak a befektetők, az első lakásukat vásárlók, de olykor még a kisebbe költözők körében is népszerűek borsos áruk ellenére a fővárosi 20 négyzetméteres, vagy az alatti minilakások. Négyzetméteráruk átlagosan egymillió forint körül alakult az idei évben.” – tette hozzá Benedikt Károly, PR és elemzési vezető. Azonos méretű kislakást a kedvelt XIII. kerületben is tartogatott a kínálat, azonban itt egy felújítandó állapotú, 12 négyzetméteres lakásért 725 ezer forintos négyzetméterárat, vagyis 8,7 millió forintot kellett fizetni.

Nem maradt ingatlan nélkül az sem, akinek az alapterület nagysága fontos, de csak szűkös keret állt rendelkezésére. A legalacsonyabb négyzetméteráron, 233 ezer forintért juthatott egy 105 négyzetméteres családi házhoz egy vásárló Soroksáron. A felújításra szoruló ingatlanért 24,5 millió forintot fizetett ki az ügyfél, azonban emellett bizonyára jelentős kiadást jelent majd számára az energetikai korszerűsítés, valamint a műszaki és esztétikai ráncfelvarrás is.

„A sokak által várt jelentős áresés ugyan elmaradt a fővárosban, azonban a rezsivédett címke árfelhajtó hatásának köszönhetően elszálló panelárak korrigáltak, az átlagos négyzetméterár 700 ezer forintra csökkent. Nem meglepő tehát, hogy annak ellenére, hogy a Duna House adatai alapján az összes ingatlantípusból kevesebb került értékesítésre a fővárosban, a házgyári lakások esetében 15%-kal emelkedett az eladott lakások száma.”

Panellakásra a legmagasabb négyzetméterárat, 1,1 millió Ft-ot egy óbudai lakótelepen található, 27 négyzetméteres, jó állapotú ingatlanra költöttek, a legmagasabb összeget, 67,2 millió forintot pedig egy 72 négyzetméteres, erkélyes lakásért adtak a XIII. kerületben, Vizafogón. A legolcsóbb panellakásra 44,4 millióval kevesebbért, 22,8 millió forintért szerződött az új tulajdonosa. A lakható, 35 négyzetméteres, csepeli lakás még így is 651 ezer forintot kóstált négyzetméterenként. A XXI. kerületben ennél kisebb négyzetméteráron is lehetett lakást venni, ugyanis a legalacsonyabb áron kínált lakás (61 m2) itt kelt el, amelyért 30,2 millió forintot, vagyis közel 496 ezer forintos egységárat kapott az eladó.

Fotó: Pixabay



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Elegáns otthon olasz módra
A régi és az új tökéletes harmóniája jellemzi Vincenzo Andrássy úti otthonát, amelyben az olasz design találkozik a budapesti nagypolgári lakás ...

Stílusos otthonok
Mese a toronyból
A pesti belváros különleges tereire bukkant az a háromtagú család, aki rengeteg munkával és szakértői segítséggel alakította át toronyszobával ...

Hírek
Indul az Év Homlokzata pályázat
Tizenegyedik alkalommal hirdetik meg az Év Homlokzata pályázatot, amelynek célja a hazai építészet értékeinek felfedezése, elismerése és széles, ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek