hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Fókuszban: a jövő háza

A budapesti műszaki egyetem hatvanfős csoportja megtervezte és megépítette a jövő házát. Ez a szolárház háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az innovatív megoldásokat egy nemzetközi versenyen is díjazták: a madridi Solar Dechatlon Europe fórumán három kategóriában dobogós helyen végzett. Az ODOO projekt névre keresztelt kezdeményezésről a csoport két tagját, Nagy Orsolyát és Birtalan Orsolyát kérdeztük.

- Az új esztendő kapcsán többet foglalkozunk a jövővel - egy olyan csapat pedig, amely jövőbeli házat épített, nyilván még messzebbre tekint. Felmerül a kérdés: milyen világ venne körül minket, ha úgy ötven év múlva beszélgetnénk?
- Talán a technológiai újításokat leszámítva, amelyek a mindennapi életet könnyítik meg, nem sok minden változna.
- És mondjuk száz év múlva?
- Gazdasági vagy társadalmi összeomlásra lehet talán számítani, de a Föld szinte mindent túlél - az emberiség előbb fogja elpusztítani magát, mint a bolygót, ahol él.
- Szerintetek hogy fest a jövő városa?
- Talán inkább vertikális lesz az építkezés iránya, mint horizontális. A későbbiekben sok-sok toronyházat, felhőkarcolót fogunk még látni világszerte, így itthon is.
- Ki találta ki az ODOO nevet, és mit jelent ez pontosan?- A csapat adta a projektnek ezt a nevet, ami tükrözi a házunk szellemiségét. Ha valaki volt már az ODOO-ban, akkor érezheti azt a biztonságot, amit a ház kialakítása nyújt - akár egy odúban. Az odú szó angolosításával próbáltuk meg elérni, hogy a nemzetközi verseny miatt a külföldiek is ki tudják helyesen ejteni a házunk és csapatunk nevét.
- A házat közel két évig építette hatvan hallgató. Mennyire volt nehéz ilyen hosszú időn át ennyi ember munkáját összehangolni?- Talán semmi sem volt ennél nehezebb. Szakmailag is rengeteget fejlődött a csapat minden tagja a tervezés és építés ideje alatt, de az egyéni személyiségfejlődés útján talán még ennél is nagyobb utat tettünk meg.
- Hogyan állt össze a társaság?
- Volt egy építészeti és tervezői csapat, egy csoport az elektromos rendszerért felelt, egy másik pedig az épületgépészetért. A kommunikációra és a szponzorok felkutatására is alakult egy team. Minden csoportnak volt egy vezetője, és egy-egy dologban a konzulens tanárok mutattak utat, támogattak bennünket.- Visszatekintve kik dolgoztak elszántabban: a fiúk vagy a lányok?
- Aki úgy döntött, hogy részese kíván lenni ennek a projektnek, az a szívét-lelkét beleadta a tervezésbe, építésbe kortól, nemtől függetlenül.
- Mi okozta a legnagyobb fejtörést?
- Bizonyos pontokon válaszutak elé érkeztünk és felmerült a kérdés, merre és hogyan tovább.
A fontos döntések meghozatala volt a legnagyobb kihívás. Ez talán érthető, ez idáig egyikünknek sem kellett ilyen jelentős és következményekkel teli döntéssorozatokat hoznunk.
- A házat a tervezők földszintesnek álmodták meg. Gondolván azokra, akik társasházakban, lakótelepeken élnek: elképzelhető lenne ugyanez többszintes kialakításban is?
- Fizikailag végül is megoldható, de semmi értelme nem lenne. Ez a ház így, ahogy van, egyszintes családi házként lett megtervezve, a versenyszituációra adott megoldásokkal.

Vadas Judit cikkéből
Fotó: Danyi Balázs

CÍMKÉK: ház jövő háza


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Önfenntartó növények bútorokba applikálva
Terrafolmált beton bútorok, azaz organikus formákba telepített kis oázisok szabad térre.

Praktikus ötletek
Az egészség a legnagyobb kincsünk (x)
Rohanó világunkban legnagyobb kincsünk az egészségünk. Mert ha nincs egészség, hiába van gyönyörű családunk, munkánk, pénzünk, az életünk nem teljes. ...

Inspiráló helyiségek
Egyedi otthon három személyre
Amikor egy pár megtudja a csodálatos hírt, hogy gyerekük fog születni, rendszerint úgy vélik, itt az ideje a lakáscserének, hiszen most már hármuk ...

Dekor
A tablet, aminek arca van
A nyugalom szobrai megkövült arccal, de kitartó figyelemmel fürkészik a távolt. Adj arcot a tabletednek!

Praktikus ötletek
Lélegző ablak – tragédiák helyett
Idén is kiírta az állam a nyílászárók és fűtőberendezések korszerűsítését támogató pályázatokat – amelyeken nem csupán cégek, de magánszemélyek is ...

Inspiráló helyiségek
Rendezett hétköznapok
A bel-budai, tetőteraszos lakás ideális otthonnak bizonyult Alíz számára mindaddig, amíg kettesben éltek párjával. Laura születésekor azonban úgy ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek