hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Otthon retró stílusban

A retró visszapillantás a múltba, az 50-es 60-as, 70-es évek korszakára, mégis sokszor olyan futurisztikus, mintha egy űrbázison járnánk. Színessége, mozgalmassága, kerekded formái kifejezetten szerethetővé, emberközelivé teszik a rideg minimál után. Íme a stílus legjobb trükkjei.

A háború elmúltával az optimista beállítottság, és a jövőbe vetett hit lett úrrá az embereken. Az újjáépített otthonokban a technikai fejlődés révén forradalmian új anyagok jelentek meg - habszivacs, PVC, rétegelt lemez - a tervezők multifunkcionális, könnyen kezelhető darabokat álmodtak meg a sokszor parányi lakásokba. Az űrkutatás eredményei a televíziózás révén a mindennapok természetes részévé váltak, a mozifilmek és tv sorozatok bolygóközi hódításokról meséltek. Ebben a környezetben született meg a retro stílus, melynek ágai (modernizmus, op-art, pop-art és space design) elkülönülnek ugyan, ám a lakberendezésben mégis jól kombinálhatjuk őket.
Milliókból vagy fillérekből
A retróban az a szép, hogy mindenkinek mást jelent. Az idősebbeknek a régi idők emlékeit, a fiataloknak egy bohókás mesevilágot. Jó választás lehet egy szűkös panellakásban, ahol a kis helyigényű, kombinálható, többfunkciós bútorok elengedhetetlenek, ráadásul a vidám színekkel élhetővé varázsolhatjuk a betontenger egyhangúságát. Egyúttal tökéletesen megállja a helyét egy modern családi házban, vagy nagyobb alapterületű lakóparki otthonban is.
 


Tágasabb terekben ugyanis jól érvényesülnek a szokatlan formájú, szemet gyönyörködtető design bútordarabok, és a retró által előszeretettel használt, óriási léptékekben alkalmazott minták, például a tapétákon.
Az otthonukat csinosító kreatív vénával megáldott vállalkozó szelleműek akár a tavaszi lomtalanítás során is összekukázhatják leendő bútoraikat, melyet aztán egy kárpitos segítségével felújítva, az ökotudatosság jegyében újrahasznosíthatnak. Fiatalok sokszor pont olcsósága miatt döntenek a retró stílus mellett első fészkük berendezésekor, hiszen néhány jól megválasztott színnel, és textilekkel könnyen meleg hangulatot varázsolhatnak.

 


Ugyanakkor azok is megtalálják az ízlésüknek megfelelőt, akiknél nem szab határt az elképzeléseknek a vékonyabb pénztárca. A legnagyobb világcégek máig forgalmazzák az ebből a korszakból származó design klasszikus darabok után gyártott változatait, mint az áramvonalas, vörös Panton széket, Arne Jacobsen tojásfotelét és hattyúfotelét, hogy csak néhányat említsünk a számtalan példa közül. Egy-egy ilyen ülőalkalmatosság darabja akár négyezer eurót (egymillió forintot) is kóstálhat, ám a szakértő szem rögtön kiszúrja, és elismerő, vagy irigykedő pillantással nyugtázza a házigazda kifinomult ízlését.

 

 

 

 


Tobzódás a színekben és a formákban
A retró kedvelt színei a fekete és fehér, a csokoládébarna, a narancs, a tűzpiros, a babarózsaszín, a királykék és az olajzöld. Szívesen alkalmaz harsány kontrasztokat, nem ritka a rikító színek használata sem. A falakat nagyléptékű minták díszítik, általában tapétán, de akár festve is - mindkét esetben a fényes felületek jellemzőek. Az ornamentika javarészt geometrikus alapokon nyugszik, a természeti formákat olyan naiv módon jeleníti meg, mintha csak gyermekrajzok lennének. Kedvelt motívumai a hullámvonalak, a csíkok, a négyzetek, a körök vagy sokszögek együttese.


A bútorok között is uralkodnak a gömbölyded vonalak, erre a könnyen formálható öntött műanyagok, és a kárpitozott - jellemzően műbőr, vagy akár műszőr borítás is elképzelhető - ülőbútorok is alkalmasak. Mókás, kissé gyermekded jelleget kölcsönözhet az enteriőrnek egy-egy felfújható fotel is, amely szintén praktikus lehet, hiszen vendégfogadás esetén elővehetjük, utána pedig egyszerűen a szekrénybe rejthetjük összehajtott állapotban. A székek és asztalok sokszor egyetlen tölcsérforma lábra támaszkodnak, előbbiek forgathatóak is.


Összességében tehát egy igen kreatív, fantáziadús, a színeket merészen használó örökifjú stílusról van szó, amely több generációnak is megdobogtatja a szívét

A stílusirányzat alapvető jellemzői:
- Multifunkcionalizmus és könnyű kezelhetőség
- Élénk színek és formavilág
- Nagyléptékű minták
- Vidám, barátságos hangulat
- Műanyagok, műbőr és rétegelt lemez
- Fényes, lakkozott felületek

www.artinterior.hu

 

 

CÍMKÉK: retró


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Világítás
A lámpabúrák forradalma
Játékos, mert színes, és a formája is leginkább az építőkockákra emlékeztet. Digitális technológiával készülő lámpabúrák, amelyek rengeteg ...

Dekor
Modern szekrény
Forgatható, ötletesen nyitható és zárható, helytakarékos szekrény,  esztétikailag is értékes darab. Egy újabb remekmű a modern design ...

Dekor
Harangvirág lámpa
A Ligne Roset és a Something Design Stúdió együttműködésének termése a harangvirág inspirálta modern asztali lámpa.

Dekor
Varázsold újjá!
A lakberendezési divatokat diktáló tervezők és gyártók minden év őszén Frankfurtban mutatják be az előttünk álló trendeket. Eszerint a 2011-es év a ...

Inspiráló helyiségek
Igazítsd a teret a saját képedre!
Mit tegyünk, ha olyan otthonba költözünk, amely alig pár éve épült, és nincs szívünk lerombolni a szinte új burkolatokat, mégis szeretnénk saját ...

Dekor
Kisbútorok lágyított lábakon
Érzéki csalódásra épít az aprócska bútor, ami hasznos kiegészítője lehet minden modern enteriőrnek. Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek