hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Újra hódít az art deco

Otthonuk megálmodásához egyre többen veszik igénybe lakberendező segítségét, ám sokan még így is tanácstalanok, hiszen több stílusirányzat is kedvükre való. A döntést megkönnyítendő, bemutatjuk a legfontosabb lakberendezési stílusokat, azok jellemzőit, szín- és anyaghasználatukat. Kezdjük az art decóval.
Az utóbbi időben ismét divatba jött egy klasszikus stílusirányzat, az art deco, mely az 1920-as 30-as években indult hódító útjára Franciaországból, majd szélviharként söpört végig a világon, számos követőt találva az építészet, a festészet, a divat, a lakberendezés és a filmművészet területén. Különösen az Egyesült Államokban terjedt el. Az art deco elnevezés a francia art décoratifs, azaz iparművészet szóból ered.


Színek és formák
Az irányzat sok különböző stílus olvasztótégelyeként igen változatos szín és formavilágot kínál, megtalálhatóak benne a kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus jegyei, valamint egyiptomi, azték és maja motívumok is. Összességében tehát egy igen eklektikus, de mindemellett a funkcionalitást is szem előtt tartó, és végletekig elegáns irányzat, ami születésének idején ultramodernnek számított.


Luxus a javából
Az art deco vevőköre a társadalom kiváltságos rétegeiből kerül ki, reprezentatív, luxus jellegű otthonaik a fényűzés, a csillogás, a pompa színterei, emiatt az „elit modernizmusaként” is hivatkoznak rá. A stílus mérhetetlen rajongása az utazás és a sebesség iránt leginkább a plakátokon, a grafikusok munkáiban figyelhető meg (száguldó vonatok, grandiózus óceánjáró luxushajók reklámjai). Az előkelő koktélpartikon jazz muzsika szól, pezsgőspoharak koccanása hallatszik, az épp választójogot nyert öntudatos nők önfeledten ropják a charlestont.


Így lesz otthonod art deco
Formavilágát tekintve geometrikus absztrakciók, lépcsőzetesség jellemzi, színhasználata élénk, kedveli a fémesen csillogó felületeket, a felhasznált drága, egzotikus anyagok is a kifinomult ízlést tükrözik, mint például az elefántcsont, a bronz, a csiszolt kövek. Szívesen alkalmazza díszítésként a színezett üveget, a krómot.
A berendezési tárgyakat igyekszik a felesleges díszítéstől megszabadítani, ezzel a tömeggyártás is lehetővé válik, ám ez mégsem jelent egyet azzal, hogy az art deco bútorok mindenki számára elérhetőek lennének, hiszen a másik oldalról a kézműves munka értékét is nagyra becsüli.Aki járt Amerikában, tisztában lehet az ottani art deco stílusjegyeivel. A new yorki felhőkarcolók, mint a Chrysler Building, a Rockefeller Center és az Empire State Building iskolapéldái az irányzatnak. Miamiban egy egész negyedet (Miami Art deco District) vontak műemlékvédelem alá, az Ocean Drive híres szállodái, mint a Colony Hotel vagy a Breakwater Hotel végtelenül letisztult, egyszerű vonalvezetése és a díszítéshez használt élénk pasztell színeik a város szimbólumaivá váltak.
Magyarországi jelenléte több helyütt megfigyelhető, például a Madách tér épületegyüttese, vagy a Hajós Alfréd tervezte margitszigeti Sportuszoda.Az art deco létjogosultsága napjainkban annak köszönhető, hogy klasszikus és modern enteriőrökben is megállja helyét, akár egy-egy kiegészítő révén, akár egy teljes lakótér meghatározó stílusaként. Természeténél fogva persze inkább illik egy nagypolgári otthon falai közé, mint egy garzonba, ám utóbbi esetben azért a miami irányzattal még mindig megpróbálkozhatunk.A stílus alapvető jellemzői:

+ élénk színek
+ elegancia, igényesség, csillogás
+ reprezentatív jelleg, luxus minőség
+ legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak
+ lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág
+ drága alapanyagokhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráció
Velence, te csodás!
Ha február, karnevál. Ha karnevál, akkor Velence. Azok, akik nem vehetnek részt Európa egyik leghíresebb eseményén, az önfeledt vigasság, a jókedv, a ...

Dekor
Kisméretű kád SPA-élménnyel
Kis helyen is elfér, mégis felér egy pezsgőfürdő élményével az új mini fürdőkád. Egyszemélyes luxus kis lakásokba.

Inspiráló helyiségek
Ilyen egy luxuslakás Kínában
Marcell Wanders sztárdesigner egy taipei reprezentatív luxuslakás belső tereit rendezte be saját stílusát ötvözve a helyi hagyományokkal. Az eredmény ...

Inspiráló helyiségek
Jól áll nekik a lila
Kellemes távolságra a főútvonaltól, buja növényzettel benőtt kertben áll az 1920-ban épült budai villa. Bár az épület ma már társasház, de így is ...

Dekor
Átlátszó kristályzongora
Mindig is tudtuk, hogy a luxus nem ismer határokat, de azt hittük, átlátszó zongora csak a mesében létezik. Tévedtünk.

Praktikus ötletek
A kék és barna, az izgalmas páros
Hosszú ideig azt tanították, hogy öltözködésbe és a lakásban a kettőt együtt soha! És lám, ez most divatos lett. Aki igazán trendi akar lenni, vagy ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek