hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Túl a Naphegyen, Csonka András otthonában

Állítja, hogy nehezen vált. Ragaszkodik szeretett Budapestjéhez, I. kerületéhez, a 270 fokos panorámához, a gyökereihez. Csonka András pontosan 10 éve, 2 hónapja és 3 napja "lát rá" a múltjára és ezen nem is szeretne változtatni.

"Mivel a környéken nőttem fel, semmiképpen sem szerettem volna elköltözni. Viszont azt is éreztem, hogy már nem a lakás szolgál engem, hanem fordítva. Ezért inkább belülről raktam rendbe. Sokszor csak a használat és a megváltozott életmód során derül ki, mi az, ami már nem praktikus. Na, én pont ezt cseréltettem ki" - előzi meg kérdéseimet András. Először a 90-es években rá jellemző bohém, sárga, zöld és kék színvilágot cserélte le Putnoki Edina lakberendező segítségével visszafogott bézs és barna árnyalatokra. A falak után jöttek a bútorok, aztán a tányérok, végül az evőeszközök is. Mivel András otthon elsősorban pihen, az egész lakást úgy próbálta kialakítani, hogy egy óvó-védő toronyban érezze magát.


Sok pici zug helyett inkább egy kényelmes, nagy nappalit, süppedős Sinia kanapét és egy dekoratív falfülkékkel tagolt gipszkarton falat csináltatott. Ezzel a megoldással nem csak rakodófelülethez jutott, de a beépített spot- és kukacfényeknek köszönhetően egész kis hangulatpanelt hozott létre.
Ahogy szétnézek a lakásban, hiába keresem Picinél a nyolcfogásos vacsorák díszleteit, a hatalmas asztalt és székeket. "Valóban nem vagyok az a vendéglátó típus - vág bele. - Itthon szeretek egyedül lenni. Ha társaságra vágyom, inkább eljárok. Bár most egy lecsavarozható lábú nagy asztalban gondolkodom, ha mégis pizzaparti lenne nálam."


A lakás egyik különlegessége, hogy a Tabán, a Vár és a Gellérthegy is bekukucskál az ablakon. Kár lenne ezt a látványt kizárni, ezért András a La Tendából származó finom, áttetsző függönnyel zabolázza a napfényt. Az egykori kék fal helyett most teret hódított az olasz design, a Luigi Collini tervezte egyetlen exhibicionista megnylávnulása a ráapplikált fekete cseppforma. A színes luxus csupán a selyem szőr szőnyeg, melyet méretre vágatott. "Bár azt hittem, unalmas lesz a sok bézstől a látvány, rájöttem, kiegészítőkkel nagyszerűen beletehetem saját magamat. Amilyen éppen vagyok."
A leglátványosabban a fürdője változott. Talán az egész felújítási lavinát az indította el, hogy az előző kialakításban nem volt Picinek zuhanyzója. Ezért a mosógépet a kamrába, az eredeti mosdót pedig a szemközti falra helyeztette, és a helyén végre teret kaphatott a tusoló is. Asztalos készítette a wenge bútort, így a dekoratív elemek mellett minden szegletet beépíttetett.


"Régen édesanyám főzött vagy a barátaim, de még ma sincs igazán szükségem konyhára. Bár gondolkodtam az amerikai konyha kialakításán, rájöttem, jobb, ha ezt a kis teret szeparáltan tartom. Szükségem van ugyanis olyan falfelületre, ahova mindkét oldalról polcokat és tárolókat tehetek" - mutatja. András elégedett volt az eredeti Ikea konyhájával, ezért csupán a frontokat és a pultot cseréltette ki. A markáns változás utolsó simításaként a régi piros csempe helyére elegáns, könnyen tisztítható üveglapot tettek.


A tágas nappali mellett a kényelmes hálókialakítás foglalkoztatta leginkább Andrást. Mivel az átláthatóság, kiszámíthatóság és egységesség mindig is előkelő helyet foglalt el Pici értékrendjében, igyekezett a lakás minden pontját ebben a szellemben berendezni. "Nem szeretem a zavaros, izgató dolgokat. Egzaltált leszek tőlük" - vallja. Ezért inkább minőségi, de decens szürkét választott ágytakarójául az egykori fiatalos, színes helyett. A falat pedig a nappali dekortapétájának egy változatából készült dekorpanellel ékesítette.
"Igénylem a harmóniát és a nyugalmat, és ezt ebben a lakásban és a környéken maximálisan megkapom" - mutatja András, hogy mitől töltődik fel.

Ha többet olvasnál András lakásáról, megtalálod a cikket az Otthon novemberi számában.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Ragyogó egri csillagok
Egy egri tetőtéri lakásban alakította ki és rendezte be első közös otthonát Réka és Péter. A fiatal pár maga találta ki a jól működő, praktikus ...

Inspiráló helyiségek
Ötletmilliomosok
Debreczeni Zita szerint a férfiak azt szeretik, ha egy nő mellettük áll, mégsem uralja őket. És nemcsak lélekben, de a közös élettérben is. Ezt ...

Inspiráló helyiségek
4 ötlet az összenyitott terek otthonossá tételére
Nemcsak az okozhat fejtörést egy lakás berendezésekor, hogyan nyerhetünk minél több teret a rendelkezésre álló, általában kevésnek érzett ...

Inspiráló helyiségek
A lenyugvó Nap fénye
Turistautakat szerveznek miatta, fényképen árulják, festőket ihlet meg. Csupán néhány percig tart, sötétség jár a nyomában, de felejthetetlen tud ...

Inspiráló helyiségek
Komfort a négyzeten
Jó lenne egyszerre két, egymástól teljesen eltérő életstílust kipróbálni. Új helyszínen, új körülmények között élni, ha csak kis időre is. Adrienn és ...

Inspiráló helyiségek
Leander, a mediterrán nagykövet
Ahhoz, hogy ez a jellemzően mediterrán növény valóban szép legyen kertünkben, teraszunkon, számos dolgot kell figyelembe vennünk. Gondozásuknál ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek