hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Május legszebb virága: így gondozd a bazsarózsát

A bazsarózsa hatalmas, mutatós virágai miatt a magyar kertek egyik legnépszerűbb virágának számít. Rendszerint májusra bontja ki szirmait, és viszonylag sokáig virágzik. Cikkünkben most eláruljuk, mire kell odafigyelni a gondozásánál!

Hatalmas a népszerűsége

A bazsarózsa neve kissé becsapós lehet, mert valójában nincs rokonságban a rózsával. Alapvetően szívós, sokáig virágzó növény, ráadásul kedveli a hazai éghajlatot is, így a magyar kertek egyik igen gyakori virágának számít. A költöztetést nem szereti: ha lehet, ne ültesd át, akkor virágzik a legszebben, ha éveken át ugyanazon a helyen tartják. Vágott virágként a lakás éke is lehet, vázában akár tíz napot is kibír hervadás nélkül.

nature-3434158_1920.jpg

Számtalan fajtája van

A bazsarózsából rengeteg féle van, a kertben leggyakrabban termesztett fajta a pünkösdi rózsa. Nevét nem meglepő módon onnan kapta, hogy rendszerint az ünnepre borul virágba, és számtalan tavaszköszöntő népi hagyomány is kötődik hozzá.

Kedveli a napfényt

A bazsarózsa nem kedveli az árnyékot, ezért lehetőleg olyan helyre ültesd a kertben, ahol legalább nyolc órán át éri a napfény. A sötétebb részeket csak a fás, félfás fajtatársak képesek elviselni.

Tartsd nyirkosan a talaját

Fontos, hogy a bazsarózsa földje mindig nedves legyen: ne vizes, csak nyirkos. Ajánlott olyan helyre telepíteni, ahol jó vízelvezetésű a talaj. Az olyan időszakban, amikor nagy a forróság és a szárazság, öntözzük gyakrabban. Jót tesz neki, ha földjére teszel vastag mulcsréteget, mert az segít megőrizni a nyirkosságot.

watering-2389940_1920.jpg

Kell neki a hely

Ügyelj arra, hogy legalább egy méter távolságra ültesd a többi növénytől. Gyökerei ugyanis oldalirányban is terjeszkednek, és nagy helyre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen növekedni tudjon. Meglátod, meghálálja majd a törődést, és gazdagon virágzó bokor válik belőle.

Légy vele türelmes

A bazsarózsa nem az a fajta növény, amelyik nem sokkal az elültetése után elkezd virágozni. Ahhoz, hogy a kerted éke legyen, szüksége van időre. Az első évben már kihozza első bimbóit, de ahhoz, hogy szép, terebélyes, virágzó bokor váljon belőle, legalább három év szükséges.

flowers-4289667_1920.jpg

Tele van virággal

Ha jól érzi magát kertedben a bazsarózsa és odafigyelsz az igényeire, az egész bokor virágba borul májusra. Virágja csodaszép: színük nagyon változatos, lehet fehér, rózsaszín, lila vagy akár piros is. Szirmai lágyak, és képesek hatalmas fejet alkotni. Előfordulhat, hogy egy tövön akár 30 virág is megjelenik egyszerre.

Érdekesség

És azt tudtad, hogy a bazsarózsa a népi kultúrának is régóta része? A szépséget és a boldogságot szimbolizálja, épp ezért gyakran készül belőle menyasszonyi csokor illetve esküvői dekoráció.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Menedékház Európa tetején
A Mont Blanc-on télen -40 °C körüli a hőmérséklet és több száz km/órás széllökésekkel is számolni kell. Ilyen extrém körülmények között épített be a ...

Inspiráló helyiségek
Harcban a gyomokkal
A tavasz beköszöntével a kerti növények mellett a gyomok is újra megjelennek. Kezdődhet egy újabb éves harc a járdaszélen, a fal tövében vagy a ...

Inspiráló helyiségek
Ó, te csodás bazsarózsa!
Az istenek biztosan jókedvükben teremtették ezt a virágot. Hiszen gyönyörű, fenséges az illata, és a szirmaival a bőrünket is ápolhatjuk. Mi pedig ...

Kert, növény
A kertek kertje
Felfrissülést és fenséges pillanatokat kínál a londoni nyüzsgésben a Kew Gardens, azaz a Királyi Botanikus Kertek óriási zöldfelülete ...

Praktikus ötletek
Szakértőnk válaszol a klímaberendezéserkről
Pécsi István, a klímák terén kilencvenéves tapasztalattal rendelkező Daikin Hungary Kft. lakossági értékesítési csoportvezetője kollégáival a cég ...

Kert, növény
Falra futó kertek
Nincs jobb albérlő egy növénynél, hisz pénz helyett oxigénnel fizet – ezt vallotta a XX. század egyik leghíresebb építésze, Friedensreich ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek