Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Így rendezd be a konyhádat: praktikus tippek tervezéshez

Ahhoz, hogy a sütés, főzés és egyéb munkálatok gördülékenyen menjenek és minden kéznél legyen, a konyhát háromféleképpen érdemes elrendezni: lineáris, L-, illetve U-alakzatban. Természetesen a kialakítás nagyban függ a helyiség méretétől és formájától. Nézzük, mit érdemes ezekről tudni!

Lineáris elrendezés

Ha egyetlen falfelület bútorozható a konyhában, illetve ha a helyiség keskeny és hosszú, akkor a lineáris elrendezés lehet a jó választás. Úgy lesz kényelmes, ha egymást követi a három fő munkazóna: a tárolás (hűtő és szekrények), az előkészítés (mosogató) és a sütés-főzés.

Ennek az elrendezésnek az a hátránya, hogy viszonylag kicsi a szabad munkafelület. Ezen akár úgy is segíthetünk, hogy betervezünk egy pult alól kihúzható munkalapot, vagy olyan mosogatótálcát választunk, amelyiknél a medencére lehet tenni vágódeszkát. Sokat segíthet például a beépített konyhagép is, és a kihúzható fiókok. Ha magasabb a lakás belmagassága, felfelé is terjeszkedhetünk, az sem baj, ha a felső polcokat már csak létrával érjük el: ide olyan eszközöket tegyünk, amiket csak ritkán használunk.

kitchen-1224845_1920.jpg

L-alak

Az L-alakú vagy sarokkonyhához két egymásra merőleges, beépíthető falszakasz szükséges, kisebb és nagyobb terekben is tökéletes. A lineáris elrendezésű konyhákkal szemben, ennél sokkal nagyobb a munkafelület, akár két ember is dolgozhat benne egyszerre. Úgy érdemes elrendezni, hogy a mosogató és a főzőlap az L két szárára kerüljön, a hűtő pedig a mosogatós rész végére.

A két bútorsor találkozásánál érdemes egy-két praktikus megoldást bevetni, például csuklós ajtókat, kifordulós tálcákat, kigördülő kosarakat. Úgy lesz mutatós a végeredmény, ha a berendezést összehangoljuk a helyiség többi bútorával. Törekedjünk a harmóniára, az egységes stílusra és a rendre.

kitchen-4043098_1920.jpg

U-alak

Ha van elég hely a helyiségben, a legjobb választás az U-alakú konyha kialakítása, hiszen így igen látványos megoldásokra is lehetőség van, ráadásul a zónák elrendezése is így ideális. Mindegyik oldalhoz egy funkció tartozzon, és fontos, hogy minden kézre álljon. Arra figyeljünk oda, hogy a felső elemeket ne tervezzük U-alakúra, mert úgy az összhatás nyomasztóvá válik.

Túl sok helyet azért ne hagyjunk a konyha két oldala között, és a praktikus elrendezéshez középre akár egy szigetet is tervezhetünk. Ha középre tesszük a főzőlapot, akkor mindenképp szükségünk lesz egy szigetelszívóra is.

kitchen-2565105_1920.jpg
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
TFT kijelzős sütők az Electroluxtól
Nehéz lesz ellenállni azoknak a kulináris élményeknek, amelyekre az Electrolux két új TFT kijelzős sütője csábít. A sütők ugyanis az okostelefonokhoz ...

Inspiráló helyiségek
Belvárosi elegancia
Bárhogy is van, a szívem Párizsban dobog igazán – a Champs-Élysées-n sétálva, a Pont Neuf kandelábereit csodálva, no meg a házak míves erkélyrácsait ...

Átalakítás
Függőleges konyha
Nem csak helytakarékos, de maximálisan környezettudatos is a szuper modern Vertikális Konyha koncepciója.  

Karácsony
Költöztesd be a konyhába is a karácsonyt
Néhány jól megválasztott kiegészítővel igazán ünnepivé varázsolhatod az étkeződet is!

Dekor
Porcelán reszelő és társai
Legyen esztétikus és praktikus. New York-i designerek szépítészeti kísérlete következik.

Inspiráló helyiségek
Az önkifejezés merész tónusai
Már kifelé sétálunk a télből, de még nem zöldellnek a fákon a levelek. Bárhogy is van, nem árt, ha odabent a lelkünk mélyén azért kicsit kisüt a nap. ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek