hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Télikert, a házi oázis

A télikert nem csupán a növények pompás elhelyezésére szolgál, ennél sokkal többet „tud”. A napfényes, csupaüveg helyiség olyan hatást gyakorol tulajdonosaira, hogy azok sokkal több időt töltenek ott, mint azt eredetileg tervezték. Ám az öröm csak akkor felhőtlen, ha a forma és a berendezés megfelel minden igénynek.

Manapság, ha télikert tervezésében gondolkodunk, számtalan variáció áll rendelkezésünkre. Ez a sokszínűség annak köszönhető, hogy a télikert gyűjtőfogalommá vált: megkülönböztetünk üvegházat, napteret, valamint a klasszikus télikertet is. Ha ilyen lakótérbővítésben gondolkozunk, először mérlegelnünk kell, melyik illene legjobban az elképzelésünkhöz és természetesen otthonunkhoz, a három lehetőség közül.Napjainkban egyre fontosabbá és sürgetőbbé válnak az energiatakarékossági szempontok. A naptérnél, mint télikertnél a környezet védelme és a takarékosság kerülnek előtérbe. A naptérnek nincs külön fűtése, sőt, amikor megérkeznek a hűvösebb hónapok, a nap még mindig felmelegíti a padlózatot és a falakat, így csökkentik az épület hőveszteségét. Fűtésszezonban viszont a két épületrész között mindig tartsuk zárva nyílászáróinkat!

üveghjáz, télikert, mediterrán, klímaTipp:
- Fontos, hogy a napteret csak napsütötte oldalon helyezhetjük el, és az épületünk egyik fűtött szobájából legyen a bejárata. A napteret lehet legkönnyebben a kész házhoz utólag csatlakoztatni, akár úgy is, hogy a már meglévő kis kerthelységünket átalakítjuk.

 

A következő télikerttípus az üvegház. Ez kevésbé hasznosítható lakótérként, viszont nagyon kellemes atmoszférát teremthetünk vele, hiszen itt a kellemetlen külső hatásoktól védve élvezhetjük a természetet. Az üvegházaknak biztosítaniuk kell a kedvező (trópusi, mediterrán) klímát a bennük elhelyezett növények számára, tehát a tájolást, a fűtést, az árnyékolást és a szellőzést ennek figyelembevételével kell kialakítani.

Tipp:
- Az üvegházakban elhelyezett növényeket érdemes a fűtőtestek elé helyezni, mert így jelentősen csökkenhetjük fűtésszámlánkat!

A harmadik típusú télikertben, a klasszikusban rejlik a legtöbb lehetőség, hiszen teljes értékű lakótérnek minősül, olyan, mint egy plusz szoba, üvegből. Mivel ez az otthon szerves részévé válik, nagyon fontos a jó hőszigetelő képesség, valamint a megfelelő szellőztetés. Ezt a típust persze érdemes már a tervezés során számításba venni, de nem lehetetlen az utólagos építés sem. Ebben szinte bármelyik szobát elhelyezhetjük, tökéletesen funkcionálhat nappaliként, sőt, hálószobaként is. Képzeljük el, milyen mesébe illő, ha az ebédlőnkben leülve az asztalunkhoz, szinte a szabad levegőn érezzük magunkat.
Télikertünkben a legcsodálatosabb az a harmónia, hogy láthatjuk környezetünket, mégis az otthonunk nyugodt falai között vagyunk. A nagy felületen alkalmazott üvegtáblák mennyei kilátást biztosítanak még éjjel is. Engedjük szabadon fantáziánkat és varázsoljunk vadregényes légkört magunk köré az általunk választott növényekkel. A régi bölcsek állítják, hogy egy kellemesen berendezett télikert minden nő álma.

Milyen növényt válasszunk?
A mediterrán növények, például a citrusfélék, jól temperált télikertben fejlődnek a legszebben, de a trópusi, zöld és virágos dísznövények, a fikusz vagy a mikulásvirág is kedvelik ezt a környezetet. A lista kiegészülhet még azáleával, ciklámennel, amarilisszel, primulával, szobakálával, selyemmályvával és természetesen pálmafélékkel is.

 

Ügyeljünk az arányokra!
Különösen kellemes környezetet alakíthatunk ki, ha a télikert méreteit szem előtt tartva, különböző magasságú növényeket állítunk egymás mellé, például virágos dísznövényeket, cserjéket, csüngő- és kúszónövényeket, sőt fákat is.

Mivel burkoljuk?
A járólapok, laminált parketták előnyösek, mert ellenállók és könnyen tisztíthatók. Utóbbi nagyon fontos szempont, hiszen a télikertbe általában zöld és virágos dísznövény kerül.

 

Mivel rendezzük be?
Sok és nehéz berendezési tárgy helyett inkább könnyedebb és kevesebb bútort válasszunk, de nem feltétlenül kerti bútort, mert ezek szellőssebbé teszik a helyiséget. Ajánlatos egyszerű vonalú bútorokat és puha textíliákat elhelyezni itt. Előnyösek az állólámpák, vagy a sínre szerelt mennyezeti világítás.

Fontos!
Ha a télikerten átjárunk, tervezzünk be külön utat a közlekedés céljára is, amely nem zavarja a növényeket és a pihenést, továbbá különösebb kerülő nélkül vezet ki a szabadba.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Mit hozunk otthonról?
Milyen összefüggés van a 70-es évek és 2009 között? Például az, hogy akik akkoriban születtek, mára már felnőtt életükbe léptek. Anna és Tamás nem ...

Inspiráló helyiségek
Felfrissített minimál
Egy kisbaba érkezése csodálatos esemény, ám óhatatlanul felforgatja a család életét. Judit és Szabolcs kislányuk születése után szánták el magukat a ...

Praktikus ötletek
A konyha az otthon szíve
Manapság egy konyha bebútorozása, kényelmes felszerelése kisebb vagyonba kerül. Pedig otthonunknak ez a része a feng shui szerint a bőséget és a ...

Praktikus ötletek
Költözünk? Költözzünk! Költözzünk?
Ki ne költözött volna már legalább egyszer életében. És ekkor bizony szembesülni kell a költözés minden nehézségével. Mit hagyjak otthon? Mit vigyek ...

Praktikus ötletek
Tűzvarázsló
Tévedés, hogy a kandalló nem rúghat labdába a központi fűtés mellett, hiszen kiváló hatásfokával ez az ősi eszköz komplett fűtést biztosíthat. Ami ...

Stílusos otthonok
Legyen dolgozószobánk!
Még a legkisebb otthon is alkalmas arra, hogy egy minimális helyigényű dolgozót alakítsunk ki benne. A legfontosabb kellékek és néhány ötlet a ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek