hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Télikert, a házi oázis

A télikert nem csupán a növények pompás elhelyezésére szolgál, ennél sokkal többet „tud”. A napfényes, csupaüveg helyiség olyan hatást gyakorol tulajdonosaira, hogy azok sokkal több időt töltenek ott, mint azt eredetileg tervezték. Ám az öröm csak akkor felhőtlen, ha a forma és a berendezés megfelel minden igénynek.

Manapság, ha télikert tervezésében gondolkodunk, számtalan variáció áll rendelkezésünkre. Ez a sokszínűség annak köszönhető, hogy a télikert gyűjtőfogalommá vált: megkülönböztetünk üvegházat, napteret, valamint a klasszikus télikertet is. Ha ilyen lakótérbővítésben gondolkozunk, először mérlegelnünk kell, melyik illene legjobban az elképzelésünkhöz és természetesen otthonunkhoz, a három lehetőség közül.Napjainkban egyre fontosabbá és sürgetőbbé válnak az energiatakarékossági szempontok. A naptérnél, mint télikertnél a környezet védelme és a takarékosság kerülnek előtérbe. A naptérnek nincs külön fűtése, sőt, amikor megérkeznek a hűvösebb hónapok, a nap még mindig felmelegíti a padlózatot és a falakat, így csökkentik az épület hőveszteségét. Fűtésszezonban viszont a két épületrész között mindig tartsuk zárva nyílászáróinkat!

üveghjáz, télikert, mediterrán, klímaTipp:
- Fontos, hogy a napteret csak napsütötte oldalon helyezhetjük el, és az épületünk egyik fűtött szobájából legyen a bejárata. A napteret lehet legkönnyebben a kész házhoz utólag csatlakoztatni, akár úgy is, hogy a már meglévő kis kerthelységünket átalakítjuk.

 

A következő télikerttípus az üvegház. Ez kevésbé hasznosítható lakótérként, viszont nagyon kellemes atmoszférát teremthetünk vele, hiszen itt a kellemetlen külső hatásoktól védve élvezhetjük a természetet. Az üvegházaknak biztosítaniuk kell a kedvező (trópusi, mediterrán) klímát a bennük elhelyezett növények számára, tehát a tájolást, a fűtést, az árnyékolást és a szellőzést ennek figyelembevételével kell kialakítani.

Tipp:
- Az üvegházakban elhelyezett növényeket érdemes a fűtőtestek elé helyezni, mert így jelentősen csökkenhetjük fűtésszámlánkat!

A harmadik típusú télikertben, a klasszikusban rejlik a legtöbb lehetőség, hiszen teljes értékű lakótérnek minősül, olyan, mint egy plusz szoba, üvegből. Mivel ez az otthon szerves részévé válik, nagyon fontos a jó hőszigetelő képesség, valamint a megfelelő szellőztetés. Ezt a típust persze érdemes már a tervezés során számításba venni, de nem lehetetlen az utólagos építés sem. Ebben szinte bármelyik szobát elhelyezhetjük, tökéletesen funkcionálhat nappaliként, sőt, hálószobaként is. Képzeljük el, milyen mesébe illő, ha az ebédlőnkben leülve az asztalunkhoz, szinte a szabad levegőn érezzük magunkat.
Télikertünkben a legcsodálatosabb az a harmónia, hogy láthatjuk környezetünket, mégis az otthonunk nyugodt falai között vagyunk. A nagy felületen alkalmazott üvegtáblák mennyei kilátást biztosítanak még éjjel is. Engedjük szabadon fantáziánkat és varázsoljunk vadregényes légkört magunk köré az általunk választott növényekkel. A régi bölcsek állítják, hogy egy kellemesen berendezett télikert minden nő álma.

Milyen növényt válasszunk?
A mediterrán növények, például a citrusfélék, jól temperált télikertben fejlődnek a legszebben, de a trópusi, zöld és virágos dísznövények, a fikusz vagy a mikulásvirág is kedvelik ezt a környezetet. A lista kiegészülhet még azáleával, ciklámennel, amarilisszel, primulával, szobakálával, selyemmályvával és természetesen pálmafélékkel is.

 

Ügyeljünk az arányokra!
Különösen kellemes környezetet alakíthatunk ki, ha a télikert méreteit szem előtt tartva, különböző magasságú növényeket állítunk egymás mellé, például virágos dísznövényeket, cserjéket, csüngő- és kúszónövényeket, sőt fákat is.

Mivel burkoljuk?
A járólapok, laminált parketták előnyösek, mert ellenállók és könnyen tisztíthatók. Utóbbi nagyon fontos szempont, hiszen a télikertbe általában zöld és virágos dísznövény kerül.

 

Mivel rendezzük be?
Sok és nehéz berendezési tárgy helyett inkább könnyedebb és kevesebb bútort válasszunk, de nem feltétlenül kerti bútort, mert ezek szellőssebbé teszik a helyiséget. Ajánlatos egyszerű vonalú bútorokat és puha textíliákat elhelyezni itt. Előnyösek az állólámpák, vagy a sínre szerelt mennyezeti világítás.

Fontos!
Ha a télikerten átjárunk, tervezzünk be külön utat a közlekedés céljára is, amely nem zavarja a növényeket és a pihenést, továbbá különösebb kerülő nélkül vezet ki a szabadba.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Egy lépéssel a vihar előtt
Sajnos a természeti erőkkel szemben tehetetlenek vagyunk – ezt tapasztalja mostanában sok-sok ember. Viszont néhány óvintézkedéssel megelőzhetjük, ...

Inspiráló helyiségek
Felfrissített minimál
Egy kisbaba érkezése csodálatos esemény, ám óhatatlanul felforgatja a család életét. Judit és Szabolcs kislányuk születése után szánták el magukat a ...

Inspiráló helyiségek
Növények a magasban
Városi viszonylatban nincs felemelőbb látvány, mint a zöldellő tetőkert az emeletes házak tetején. Minden bizonnyal ez a műfaj a legtöbb városlakó ...

Inspiráló helyiségek
A polgárság fénykora
Eklektikus-neoreneszánsz stílusúnak nevezhetnénk a műemlékvédelem alatt álló budapesti házat, ahol a kétgyermekes amerikai-magyar pár a nagypolgári ...

Inspiráló helyiségek
Pillangók szárnyán
Ritkán adódik olyan egy lakberendező életében, hogy megrendelője akkor bízza meg leendő lakása megtervezésével, amikor az még nem is létezik. ...

Inspiráló helyiségek
Füvesítés
Néhány tipp a füvesítéshez. Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek