Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Virágzó falak a kertben

Ugyan mi lenne alkalmasabb a kerti téralakításra, egy látványában kevésbé esztétikus kerítés, vagy fal eltakarására, mint sok-sok pompás virág, néhány mutatós kúszónövény, melyeket a kertben megépített, vagy barkácsüzletben vásárolt rácsra, vagy a tömör falra futtatunk.

Virágzó falakkal védekezhetünk a kíváncsi tekintetek ellen, eltakarhatjuk a szerszámoskamrát, ha az nem igazán szép, vagy éppen a funkciók, a használat szerint elkülöníthetjük a kerti tereket. Kialakíthatunk így külön napozó- vagy játszó részt, kerti étkezőt, társalgót, olvasókuckót. A növényfal véd a széltől is, árnyékot ad, ráadásul gyönyörű látványt nyújt.

Ügyjünk rá
+ A térfal, térrács anyaga, stílusa mindig alkalmazkodjék az épülethez és környezetéhez. Készülhet fából, előre gyártott műkő, tégla- vagy kerámiaelemekből.
+ Magassága általában a tér méretétől függ, ideális a 180-200 cm-es magasságot tartani, de mindenképpen emelkedjen szemmagasság fölé.
+ Túl magasra se építsük, mert labilissá, balesetveszélyessé válhat.
+ A növényzet vázát képező térelválasztó szerkezetek időállóságát impregnálással, festéssel biztosíthatjuk.
+ A színezés legyen visszafogott vagy natúr, de a fehér minden növény számára kellemes alapot biztosít.

A szakáruházakban különböző méretű és rácsozású, kész virágrácsok kaphatók, amelyeket a kerti bútorokhoz igazodva a helyi adottságok szerint helyezhetünk el. A készen kapható elemek garantáltan időjárás állók, akár fából, akár fémből vagy műanyagból készültek. Olyan rácselemek is beszerezhetők, amelyek virágládával kombináltak, ezek alapozás nélkül helyezhetők el erkélyen, teraszon. Anyaguk leggyakrabban műanyag, fehér és natúr színben kaphatók.

Fontos a megfelelő növényzet
A növényzet fellazítja és szervesen a kerthez kapcsolja a térfalat. Melléje kúszónövényeket telepítsünk. A vaskosabb szerkezetekre erőteljes növekedésú, nagy levelű kúszónövényt, pipavirágot, vadszőlőt vagy loncot futtassunk, könnyebb lécszerkezet mellé inkább rózsát vagy klemátiszt ültessünk.
A napozóterasz, ha túl közel esik az utcához, a szomszédhoz, célszerű növénnyel befuttatott térrácsokkal határolni. A cserepekben különféle virágos növények nevelhetők, melyeket érdemes szárazságtűrő fajták közül válogatni.A magasra kúszó futórózsák a kerti talajba ültetve és rácsra futtatva a felsőbb szinten lévő teraszok, erkélyek magasságában is teljes takarást biztosítanak. Ráadásul gyönyörű, illatos árnyékolói is lehetnek a teraszon berendezett étkezőnek, pihenőnek.

 

A könnyed vonalú, kisebb térráccsal a kerten belül is elkülöníthetjük a pihenőrészt, étkezőt, beszélgető sarkot a terület többi részétől. Így intimitást, otthonos, szobai hangulatot biztosítunk a kiválasztott területnek. A fából készült, fehérre festett rács önmagában is mutatós, hangulatos.FutórózsákIllatos rózsarengeteget bárki létesíthet a legkisebb erkélyen is. Válasszunk futórózsát! A Rambler rózsák akár 3 métert nőhetnek egy év alatt. Ellenálló fajták, jól viselik a fagyot is csak a lisztharmatra érzékenyek. Késő tavasszal és kora nyáron virágoznak, de csak többéves töveken. A Theehybriden rózsák óriási virágokat hoznak. A Floribunda ágain sok kis virág található. Az oszloprózsák 2-2,5 méter magasra kapaszkodnak fel. Ezeket oszlopokra, karókra futtatják. A gondozásánál a legfontosabb a szakszerű metszés. Ha a virágokat elvirágzás után az első öt levélig (az első levélrügy az ötödik levél felett) visszavágjuk, bőséges másodvirágzás lesz a jutalom. Ha nem vágjuk le a virágokat, az a következő virágzás rovására fog menni. A dísznövénynek is kiváló vadrózsából pedig őszre sok szép vörös csipkebogyó lesz, ami nemcsak szép dísz, de egészséges csemege is.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
A grillsütő is lehet szép és multifunkciós
Minőségi és mutató grillsütők, amik szövetminták ihlette rácsozatukkal más funkciókat is képesek ellátni, sőt, bevetésen kívül a lakásban is jól ...

Inspiráló helyiségek
Erdő szélén jó lakni
A városi otthonok híven tükrözik a városi életformának mindkét oldalát. A külvilág felé zártak, belül viszont tágasak, gyakran egylégterűek, csupán ...

Dekor
Kényelmes és stílusos kültéri bútorok
Teraszra vagy a medence partjára szánt kerti bútorok egy női designertől. Jól sikerült kortárs design.

Dekor
Stílusos kerti bútorok vidám színekben
Vizuális geg, látványos design kültéri bútorra komponálva. Ötletes és modern kerti székek, fotelek és asztalok következnek.

Inspiráló helyiségek
Hogyan frissítsük fel a kertünket?
Sokszor nagyon megszokottnak tűnik a kert. Most abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogyan frissítsük fel saját kezűleg, s mindezt viszonylag ...

Dekor
A legszebb kerti bútorok
Minden szezonnak meg van a maga slágere. A nyár közeledtével szinte minden évben születik egy olyan design, ami abszolút viszi a pálmát. Íme az idei ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek