Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Gyönyörű, mediterrán varázslat, a tölcsérjázmin

Hazájában, a forró délen valódi virágtengert alkot a tölcsérjázmin, amely itthon is könnyen nevelhető cserépben vagy kúszónövényként is, így neked csak a tökéletes helyet kell megtalálnod számára.

TÖRTÉNETE A tölcsérjázmin Dél-Amerikából származó örökzöld, fás szárú növény, fényes levelekkel és sok látványos virággal, melyek bájos tölcsérformájúak, színesek. Hazájában több mint kétszáz fajta létezik, az aprótól az egészen nagy virágúig, itthon azonban inkább az alapfajok hibridjeivel találkozhatunk. Magyarországon tavasztól őszig tarthatod a szabadban, teraszon vagy egy pici erkélyen, de akár egy napos ablakpárkányon is. Fontos, hogy a déli órákban ne érje közvetlen napfény, de ezenkívül a gondozása nem túlságosan bonyolult. Gyors növekedésű, így akár októberig gyönyörködhetsz a mediterrán virágpompában.

flower-982294_1920.jpg

FAJTAKALAÚZ A tölcsérjázminnak két alapfaja van, amelyek növekedésükben, megjelenésükben eltérnek, gondozásuk azonban szinte teljesen megegyezik, virágai pedig egyformán tölcsérformájúak. A Mandevilla fajták gyorsan nőnek, kúszó természetűek, levelei oválisak, fényesek. Jó választás boltívek és pergolák befuttatására, de a lugast is hangulatossá varázsolja néhány tő. A Dipladenia egy másik népszerű tölcsérjázminfajta. Levelei valamivel hosszúkásabbak, virágszirmai kihegyezettek. Bokros megjelenésű, tökéletesen nevelhető cserépben vagy függőkosárban.

EZEKET A HELYE- KET KEDVELEM Mivel mediterrán növény vagyok, a napfényes helyeket kedvelem. A déli forróság azért nekem is megárt, félárnyékos helyen viszont szépen fejlődöm. Nyáron inkább a száraz levegőt szeretem, nem a párásat.

ÍGY ÖNTÖZZ Nyirkos talajban érzem magam a legjobban, de két öntözés között várd meg, míg a talaj majdnem teljesen kiszárad. Ha heti rendszerességgel öntözöl, az biztos kedvemre való lesz. Vigyázz, nehogy vízben álljanak a gyökereim!

HÁLÁS LESZEK ÉRTE Nagyon rosszul viselem a hideget, ezért télen különösen vigyáznod kell rám. Megfelelő metszéssel és öntözéssel a legtöbb kártevőtől megmenthetsz, erre nem vagyok túlságosan érzékeny.

dipladenie-3579750_1280.jpg

GONDOSKODÁS Jó, ha tudod, hogy a tölcsérjázmin kimondottan érzékeny a hidegre. Már akkor be kell vinni a szabad levegőről, amikor az éjszakai hőmérséklet 5-8 Celsius-fok alá esik. A chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) jobban tűri a hideget, mint a többi faj, akár 0 Celsius-fokig is elvan a szabadban. Teleltetéskor először szélességében és magasságában vágd vissza, de vigyázz, mert nedve bőrirritáló, lenyelve pedig mérgező. Metszés után vidd világos, de nem közvetlen napfénynek kitett helyre. A hőmérséklet 18-22 Celsius-fok között ideális számára, érdemes párásabban tartani a levegőt és csak időnként megöntözni.

fotók: pixabay
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert, növény
Őszi kert
Sok kert októberben mutatja a legszebb arcát.

Kert, növény
Így tárold a növényt a szobában
Ez az extrém formájú virágtartó felszabadítja az ablakpárkányt, és különleges látványelemmé avatja a legegyszerűbb zöld növényt is a ...

Kert, növény
Ünnepvárás mikulásvirággal
December első napjaiban, majdnem a Mikulással egy időben megérkeznek a mikulásvirágok is az üzletekbe, virágkereskedésekbe. Ahhoz azonban, hogy a ...

Kert, növény
Zöldfalat kreatívan
Miért ne lehetne a növényeinkből stílusos térelválasztó, függőleges fürdőszobai dekoráció, vagy egész falat beborító installáció? Függeszd fel, ...

Kert, növény
Komposztálj teával!
A tea előnyös élettani hatásairól egész szakirodalom áll rendelkezésünkre, arról azonban még kevés szó esett, mi mindenre használhatjuk a kertben. ...

Kert, növény
Az amarillisz
A szakzsargon programozható növénynek hívja az amarilliszt, és így magyarázza: mi szabályozhatjuk a virágzását. Ehhez persze illik figyelembe venni a ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek