Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Rózsa, a kert és a terasz királynője

A rózsatövek legjobb helye természetesen a kert, de akinek terasza vagy egy kisebb balkonja van, az is kihozhatja a maximumot a tüskés szépségekből. Sőt, némi odafigyeléssel egy világos szobában is nevelhetők egyes rózsafajok.

Ha frissen ültetnénk rózsát, erre a legalkalmasabb időszak az ősz és a tavasz, egészen pontosan az április. Ültethető tövet szinte minden kertészeti és barkácsáruházban beszerezhetünk. Az elültetés előtt a gyenge hajtásokat távolítsuk el, a főhajtásokat pedig a következőképpen kell visszametszeni: a bokorrózsánál 3-4, a futórózsánál 8-10, a magastörzsű rózsáknál pedig 2-3 szemre. Természetesen, ha olyan tövet veszünk, ami nem igényel metszést, ezt a műveletet hagyjuk ki.

rose-1687884_960_720.jpg

Így ültesd
Az ültetéshez olyan mély és széles gödröt ássunk, hogy a gyökérzet jól elférjen benne, a gödröt pedig humusszal kevert kerti földdel töltsük fel. Ha a rózsánk helye a terasz vagy egy szoba, akkor ehhez megfelelő méretű cserepet szerezzünk be és töltsük meg a humuszos földkeverékkel.
Ültetés után alaposan locsoljuk be a töveket.

rose-174817_960_720.jpg

Így gondozd
Mindenekelőtt az optimális talajnedvességet kell biztosítani. Szárazság esetén hetenként legalább egyszer bőségesen kell öntözni, lehetőleg délelőtt, hogy a levelek estére leszáradjanak. Mivel a rózsa virágainak nem kedvez a nedves levegő, napfényes, meleg nap után ajánlatos a talajt vízzel átnedvesíteni. A leveleket lehetőleg ne érje víz, hogy a gombabetegségek meg ne támadják a növényt.
Metszéssel szinte folyamatos virágzásra kényszeríthetjük rózsáinkat. Tavasszal a metszést kezdjük a tél folyamán elfagyott részekkel.
Nyáron 5-6 hetente nézzük meg, hogy van-e vadhajtás a töveken. Ezeket a hajtásokat, a hajtás közepéig vágjuk vissza.
A több éves rózsatövek metszésénél vegyük figyelembe, hogy erős visszametszéskor erős, hosszú hajtások képződnek, gyenge visszametszésnél viszont sok gyenge, rövid hajtás fog nőni.
Vágjuk le az elöregedett ágakat, a befelé növő, egymást keresztező vesszőket.
A szobában nevelt miniatűr rózsák nem igényelnek metszést.

Így formázd
A metszést éles metszőollóval végezzük, mindig a rügy fölött, amelyik a vessző azon oldalán áll, amerre az új hajtást nevelni akarjuk. Metszeni ferdén kell, közvetlenül fél centivel a rügy fölött. A metszés felülete a rüggyel ellentétes oldal felé lejtsen. Ez nagyon fontos, mert ellenkező esetben a rügy károsodik a ráfolyó esővíztől, és el is pusztulhat. Szakszerűen elvégzett metszéssel irányítás alá vonhatjuk a növény fejlődését, a bokor formájának alakulását, a virágzás időpontját, a virág minőségét.

Figyelem
+ A fiatal rózsatövek vízigénye nagyobb, mint a már jól begyökeresedetteké.
+ A rózsa tápanyagigényes! A szabadban tartott növények esetében évente, kétévente ajánlatos szárított marhatrágyát szórni a tövek köré, majd azt bekapálni, illetve földdel takarni. Trágyázás után mindig öntözzünk, hogy a tápanyagok bemosódjanak, de a túlöntözést kerüljük.
+ Az elnyílt virágokat azonnal, egy-két lomblevéllel vágjuk le, hogy megelőzzük a növény gyengülését.
+ Az egészséges, sokvirágú rózsákról hetenként egy csokorral a vázába levághatunk, de az alaphoz közel legalább egy nagy levelet meg kell hagynunk, hogy új virághajtás fejlődhessen.

pink-3475452_960_720.jpg

Így védekezz a kártevők, betegségek ellen
- A lisztharmattal fertőzött ágakat már a megjelenéskor azonnal távolítsuk és égessük el. Réztartalmú készítményekkel védekezhetünk ellene.
- A csillagpenész ellen kéntartalmú szerekkel, valamint a következetes őszi visszavágással védekezhetünk, ezzel eltávolítjuk az áttelelő spórákat. A nyesedéket minden esetben azonnal semmisítsük meg.
- A levéltetvek ellen spirituszos szappanoldatos lemosással vehetjük fel a küzdelmet. Felléphetünk a kártevők ellen bio módszerekkel is. Ültessünk a rózsák közelébe büdöskét vagy fokhagymát.

Közülük válassz!
Bokorrózsák

roses-2678765_960_720.jpg

Méretük szerint lehetnek 50-70, 80-100, és 120-150 cm magasságúak. Virágaik állhatnak egyesével, hármasával-ötösével vagy csoportosan, 8-14 egy száron, de a virágok mérete a számok növekedésével egyre csökken. Ültethetjük egyesével vagy 3-5-ös csoportokban a virágágy központi helyére, gyepes területbe. Az alacsonyabb, többvirágú fajták sövény telepítésére is alkalmasak, folyamatosan virágozva utak szegélyét képezhetik. Ültessük őket dupla sorba „fűrészfogas” elrendezésbe. A bokorrózsák szinte minden színben megtalálhatók – még fekete is van – illatuk változó intenzitású.

Futórózsák
 

wall-614716_960_720.jpg

Alakjukra a hosszú, ostorszerű hajtás, majd az oldalhajtások bőséges virágzása jellemző. Támasztékot igényelnek, amely lehet fal, pergola, oszlop, rács, drótháló. Egyesével ültessük, ha nagyobb felületet kívánunk befuttatni 50-70 cm-re telepítsük egymástól. Színben és illatban rendkívül változatosak, lehetnek egyszer vagy többször virágzók.

Talajtakaró rózsákHasonlítanak a futókhoz, azonban rövidebbek a hajtásaik, méretük 0,5-3 méter között lehet. Támasztékot nem igényelnek, annál több helyet viszont a talajon. Metszéssel jól kordában tarthatók, 10-15 fajta tartozik a csoportba, némelyik illatos.

Törpe rózsák

Bokorrózsák, de méretük mindössze 20-50 cm-t ér el. Apró virágaik tömegesen nyílnak. Szegélynek alkalmasak sorban ültetve, vagy hagymás virágok közé kis csoportokba, sziklakertbe. Ha szobában nevelnél rózsát, ezt a fajtát válaszd!

Magas törzsű rózsák vagy rózsafák

Vad fajtából nevelt törzsű, 90, 120, 140 cm-es magasságot elérő nemes fajták. Egyesével ültessük gyepfelületbe, virágágyak központi helyére, örökzöldek elé. Télire a nemes részt csomagolni kell a fagyok miatt.
CÍMKÉK: rózsa virág


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Álomotthon kompromisszumok nélkül
A tökéletes lakás felkutatása közel sem egyszerű feladat, és előfordul, hogy azt hisszük, kénytelenek leszünk kompromisszumokat hozni. Ez azonban ...

Átalakítás
Tippek klimatizáláshoz
Az egyik legfontosabb szempont a légkondicionáló megvásárlásakor természetesen a fogyasztás. De vajon a sok adatból, ami a prospektusokban olvasható, ...

Stílusos otthonok
Belvárosi idill
A budapesti belváros nem éppen a csendről és a nyugalomról szól. Kivételes szerencse és kitartás kell ahhoz, hogy mégis megtaláljuk azt a lakást, ami ...

Átalakítás
Csempe és járólap minden helyiségbe
Az otthon egyéniségét meghatározza a jó csempe- ás járólapválasztás. Egy lakásból sem hiányozhat, hisz több különböző helyiségben is szükség van ...

Praktikus ötletek
Mégsem vetik ki az albérletadót?
Négyzetméterenként 1500 forintot kell majd annak az ingatlantulajdonosnak fizetnie évente, aki kiadja a lakását – akár hosszú távú bérleti ...

Praktikus ötletek
Biológiai fegyver hangyák ellen
Állítólag, ha a bejárati ajtó köré és az ablakpárkányokra õrölt vagy összetört szegfűszeget szórunk, esetleg a küszöböt és a ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek