hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Virágoskert a szobában

Egész évszakban nyíló, valódi virágoskertet telepíthetsz a szobába színpompás kerti növényekből, ha virágzásuk idejét mesterségesen előbbre hozod. 

Amolyan emeletes házat készíthetsz a virághagymák részére egy mélyebb edényben vagy akár fonott kosárban is, melyben a megfelelő hagymákat rétegesen helyezd el.

Ezeket a növényeket tulajdonképpen becsapjuk: virágzásuk természetes idejét hónpokkal előbbre hozzuk azáltal, hogy a nyugalmi időszakot megszakítjuk. Ha meleg és világos helyre tesszük őket, elhitetjük velük, hogy itt a tavasz, ideje virágozni! A virágzás a sárga és kék krókuszokkal és a hóvirággal kezdődik, majd követi őket a gyöngyike és a nárcisz kék-sárga kompozíciója. Ezután nyílik a kék és fehér illatos jácint, majd a színes tulipánok.
Edényünkben tehát a tavasz legszebb képviselői jelennek meg, díszítve otthonunkat, melengetve lelkünket. Egészen a tavasz kezdetéig, vagy akár a közepéig csodálhatjuk a növényeket, csak arra kell vigyáznunk, hogy az emeletes virágoskertet megfelelően alakítsuk ki.
Elvirágzás után a hagymákat ki lehet ültetni a kertbe, de azt ne várjuk el, hogy ugyanúgy virítsanak, mintha egész télen pihentek volna.

crocus-3140029_960_720.jpg

Így készíts virágoskertet télen:
Vásárolj előre kezelt hagymákat

Hozzávalók
- 1 db öblös cserépedény vagy kerek fonott kosár (30 cm átmérővel és 40 cm mélységgel)
- Törött cserépdarabok vagy agyaggranulátum
- Trágyázott virágföld
- 12 db tulipánhagyma (késő telt virágú, rembrandt vagy papagáj tulipán) 15 cm mélyen ültetve
- 15 db jácinthagyma 12 cm mélyen ültetve
- 10 db nárcisz 10 cm mélyen ültetve
- 12 db örmény gyöngyike 10 cm mélyen ültetve
- 25 db korai krókusz vagy kerti krókusz 5 cm mélyen ültetve
- 10 db kikeleti hóvirág 5 cm mélyen ültetve
A lyukas edény aljára törött cserépdarabokból készíts 5 cm vastag vízelvezető réteget. Ha fonott kosárral dolgozol, fóliával béleld ki, alját lyukaszd ki. Erre kerüljön 10 cm vastag, laza, jó minőségű talaj. Egyenletesen rendezd el rajta a tulipánhagymákat. 5 centis réteg után a jácinthagymák következnek. Újabb 5 centi földrétegre a nárciszok kerülnek, betakarva 5 cm földdel. Legfölülre krókuszokat és hóvirágot ültess, 1-2 cm földdel borítva. Az egészet jól öntözd be. A tulipánt és a jácintot 10 cm-re ültesd egymástól, a nárciszokat 8 cm-re, a gyöngyikét és a krókuszokat 5 cm válassza el egymástól, míg a hóvirágokat 3 cm.

tulipán-kompozíció-cserépben-2.jpg
- Helyezd az edényt 10-15 fokos sötét helyre. Fényre akkor állítsd, amikor a hajtás 8-10 cm hosszú. Szobahőmérsékleten gyenge szálak nőnek, hamar elvirágoznak, elszáradnak.
- Ha az egész lakás meleg, kiskertedet tedd ablakközbe vagy az ablakhoz közelebb. Növekedés közben nem árt forgatni a cserepet, hogy a szárak ne dőljenek egy oldalra. Jó pár nappal meghosszabbítható a virágzás, ha estére hűvösebb helyre visszed a növényeket.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert, növény
Sziklakert saját kezûleg
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy sziklakertet építeni és gondozni a kertészkedés egyik legérdekesebb és legszebb ága. Nem könnyű munka, de a ...

Kert, növény
Kerttervezés házilag
Elsősorban a belső terekre költünk többet, a kertre már csak azután gondolunk, hogy kifestettünk, megvettük a szőnyegeket, függönyöket, bútorokat. ...

Kert, növény
Ünnepi ciklámen
Most van a cserepes ciklámen szezonja, de arra talán nem is gondolunk, hogy milyen lenyűgöző ünnepi dekoráció készülhet a közreműködésével. ...

Kert, növény
Rózsa, a kert és a terasz királynője
A rózsatövek legjobb helye természetesen a kert, de akinek terasza vagy egy kisebb balkonja van, az is kihozhatja a maximumot a tüskés szépségekből. ...

Kert, növény
Mit ültess a balkonládába?
A színes virágok mindig jó hatással vannak érzékeinkre és jól esik díszítgetni a teraszt. A feng shui a különböző életterületekhez más-más ...

Kert, növény
A sövény szakszerű nyírása
Hogy kell nyírni a sövényt, hogy sűrű maradjon? Mikor és hányszor szabad egyátalán nyírni? Téged is érdekel a válasz? Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek