hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

A praktikus konyha

Jelentősége ellenére sokszor méltatlanul bánunk a konyhával. Gyakori, hogy a szobák javára épp ez a helyiség kapja a legkisebb helyet, ezért az ésszerű kialakítása különösen fontos egy kislakás esetében.
 

A konyha a lakásnak az a része, amelynek a berendezését elsősorban az ételkészítés és annak a technológiája határozza meg. Akármilyen kicsi a rendelkezésre álló terület, bizonyos elemeket mindenképp el kell helyezni benne. Elengedhetetlen például a tűzhely, a mosogató és a hűtő, de ugyan­ilyen fontos az edények tárolására szolgáló szekrény, vagy az étel előkészítéséhez szükséges munkafelület. Mindegyiknek van egy optimális helyigénye, melyet csak egy bizonyos pontig lehet szűkíteni, különben használhatatlan lesz a konyha. Ráadásul ezen elemek elhelyezési sorrendje sem mindegy, a főzési folyamat szabja meg, hogy mit hová tegyünk. 

Stadtnomaden AlacarteII_OK.jpg

Találd meg a helyét
A fürdőszoba mellett a konyha az a helyiség, amit nem lehet kényünk-kedvünk szerint mozgatni a lakásban, hiszen a berendezése műszaki feltételekhez kötött. A mosogatóhoz víz- és csatornakiállás, a sütőhöz pedig többnyire direkt elektromos bekötés szükséges. Ezek meghatározzák a berendezést is. Ha mégis szeretnél a meglévő adottságokon változtatni, bizonyos korlátok között megteheted, de ehhez vedd igénybe szakember segítségét. Hogy a lakáson belül a konyha külön helyiségben legyen, vagy egyben a nappalival, az adottságokon túl egyéni ízlés kérdése is. Az azonban biztos, hogy a legkisebb, még épphogy használható tér kb. 240x160 cm, ilyen például a panellakások konyhája. A legegyszerűbb elrendezés szerint négy 60 centiméteres egységgel érdemes számolni: a hűtő mellé kerül a mosogató, utána egy tárolószekrény, majd pedig a tűzhely következik. Az életstílusnak megfelelően persze variálhatóak a funkciók. Aki mondjuk keveset főz otthon, annak egy főzőlap és egy falra szerelhető kisebb kombinált grill/mikró is elegendő, így az alsó rész további tárolóként működhet.
Az új építésű lakásokban esély sincs a külön konyhára, hiszen a tervezők eleve egyetlen helyiséget szánnak a nappali-étkező-konyha funkciónak. Ennek előnye, hogy nem vagy kirekesztve a társaságból főzés közben sem, hátránya viszont az, hogy a lakásban mindenki érzi, mi fő a fazékban. Ezért az ilyen megoldásnál már szükséges egy nagy teljesítményű, az adott légköbméternek megfelelő elszívó beépítése is.

living4media_12320302_OK.jpg

Az elengedhetetlen gépek
Ahhoz, hogy praktikus legyen a konyhád, a berendezésnek követnie kell a főzés technológiai sorrendjét. Az első elem a hűtő. Mivel ez többnyire magas, a fal mellé helyezd. A beépített típus esztétikus, de jó, ha tudod, hogy a belseje kisebb a szabadon állóénál. Ha nagyon kevés hellyel gazdálkodhatsz, akkor a pult alá beépíthető hűtőszekrény jelenthet megoldást.
A mosogatóknál a legáltalánosabb az egy medencés+csepptálcás modell, ennek a minimális helyigénye kb. 80 cm. Ha ez nem fér el, elég a szimpla mosogató, ilyenkor a felette lévő szekrény aljába lehet beépíteni egy csöpögtetőrácsot. A mosogatót bele illő vágódeszkával le is fedheted, így ez is munkafelületként használható. Vannak már kifejezetten olyan modellek, amelyek több funkciót is kínálnak, mégis rendkívül helytakarékosak. A mini konyhákban praktikus a mosogatógép, hiszen a szennyes edény a mosogatásig itt tárolható. A legkisebb típus 45 cm széles. A főzőlap helyigénye is 60 cm, de helyszűke esetén elég a keskenyebb, kétzónás modell is. Ez elektromos és gáz kivitelben is kapható. Ha sütőre mindenképp szükség van, ehhez 60 cm széles hely kell. Beépíthető az alsó szekrénybe a főzőlap alá, vagy szemmagasságba, egy magas elembe. Ilyenkor a mikró is fölé tehető, és természetesen ez esetben is bevethetők a kombinált, többfunkciós készülékek.

téglásyzsuzsa7.jpg

Bútorokat, okosan
A kis térben minden négyzetcentimétert okosan ki kell használni. Ezért a méretre készült bútor előnyösebb, mint a készen kapható. Fontos, hogy az alsó elemek mélysége igazodjon a beépíthető gépekhez, ami 60 cm-t jelent. Ettől eltérő mélységű bútort csak ott használj, ahová nem integrálsz gépet. A változó szélességű elemeket azonban tetszés szerint kombinálhatod. A felső elemek 30 cm mélyek és többféle magasságúak. Kicsi konyhában érdemes vertikálisan terjeszkedni, még akkor is, ha a felső részeket csak fellépőről vagy létráról éred el. 
Egy kicsi helyiség tágasabbnak hat, ha világos bútorfrontokat választasz. A magasfényű fehér ajtók, a világos járólap optikailag megnövelik a helyiséget, a kissé steril hatást pedig színes kiegészítőkkel ellensúlyozhatod. De ha a lakás egy karakteres pontjának szánod a konyhát, bevehetőek a merész, erőteljes színek is, így a hátrányból előny kovácsolható a feltűnőséggel, az egyediséggel.

A mini konyha komfortját egyszerű trükkök is növelhetik. Például az ajtós elemeknél praktikusabbak a fiókosak, belső osztókkal rendezettebben tárolhatsz bennük. Használd ki az alsó és felső elemek közötti helyet is, ide fűszerpolcokat, fali rendszerezőket szerelhetsz. 
A keskeny, 20-30 cm széles helyeket kihúzható fémkosárral teheted hasznos rakodóhellyé a konyhában.
A ma egyre népszerűbb moduláris főzőfelületek, bár nagy térbe és sokféle igényt kiszolgáló konyhához tervezték őket, egyes elemeikkel remek megoldást nyújthatnak a kis konyhában való főzéshez.

Szöveg: Sallak Andrea Fotó: pressloft, blancó, Téglássy Zsuzsa

CÍMKÉK:hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Műanyagmentes július: elindult a kihívás
Ismét kezdetét vette a Műanyagmentes Július kihívás, amelynek célja, hogy a fogyasztók egy hónapon keresztül mellőzzék az életükből az ...

Praktikus ötletek
Így gondozd a laminált padlót
Ahhoz, hogy az új laminált padlóburkolat sokáig szép maradjon, folyamatos karbantartás szükséges. Az alábbi tanácsok követésével hosszú időn ...

Praktikus ötletek
A nélkülözhetetlen ereszcsatorna
Épülő, felújításra váró házunkon előbb a fal és a tető színeit, formáját, megjelenését képzeljük el, az ereszcsatorna, mint mellékszereplő jelenik ...

Bútorok
Pompás ülőkék üvegből
Szájjal fújt üveg és textil egy tárgy alkotóelemként talán még sosem találkozott egymással. Íme az új ülőkék, amelyek meglepőek, formabontóak ...

Átalakítás
Változatos mozaikok a fürdőben
Fürdőszoba kialakításánál mindig nagy dilemmát okoz a leendő burkolat kiválasztása. Van, akinek a virágminta tetszik és van, akihez a geometrikus ...

Praktikus ötletek
Otthonteremtés, design felsőfokon
Az OTTHONDesign kiállítás stabil helyet kapott az új koncepció mentén felépített építőipari, otthonteremtési kiállításcsokorban. A CONSTRUMA ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek