hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Nézz be Sárközi Ákos konyhájába

Kíváncsiak voltunk a kulisszákra: vajon milyen kést használ, és ragaszkodik-e a munkaeszközeihez? Sárközi Ákos avantgárd újragondoló a konyhában. Mint kiderült: ételt és eszközt egyaránt.
 

Akárcsak gyermek a legkedvesebb játékát, úgy fogja, forgatja kezében kedvencét a séf. „Kizárólag nekem van ilyen fanyelű spatulám itt a konyhában. Mára sötétbarnára érett a markolata” – meséli mosolyogva. Felsorolni is nehéz, mi mindenre használja ezt az eszközt: tálal, dekorál, formáz vele.

2017091201699_OK.jpg
Az is bizonyossá válik, hogy a tálalógyűrűben épp annyi fantázia van, mint a használójában. Ákos cukorsüveg és cukorbuborék készítéséhez, de burgonyakarikák kiszúrására éppúgy használja. Játék és fantázia a főzés.

2017091201720_OK.jpg
Jó kések nélkül nincs jó konyha. A Mcusta Zanmai Japán leginnovatívabb és legmodernebb műhelye, ahol a késeket precíziós lézervágással élezik. Ákos az idei Bocuse d’Oron vásárolt magának egy készletet. A harminchárom rétegű damaszkuszi acél pengék hibátlanul vágnak, nem roncsolnak, famarkolatuk nedvesen még jobban tapad a kézben. 

2017091201646_OK.jpg

Bolhapiaci szerzemény egy külföldi útról. Ákos nagy becsben tartja ezt a régi rézcsengőt, megszólaltatni mindig adrenalinnal teli pillanat, hisz azt jelenti: útjára engedi az ételt.

Ritkán iszik, de ha valami jóra szomjazik, akkor Villányi kerül a poharába – árulja el a séf, akinek az esztétikus tálalás akkor is fontos, ha italról van szó. „Egy dekantáló megtöltve finom borral az asztal koronája, a föld és a napfény ajándéka, amit a Borkonyhában megtanultam értékelni.”
Alig hinni, hogy a kedvenc eszközök sorában nem sous vide kádat vagy más újhullámos gépet említ Ákos, hanem egy karalábévájót, amivel apró zöldséggömböket alkothat. Nem is tagadja, hogy rajong az ilyenfajta kísérletezésért.

2017091201656_OK.jpg
Mise en place, magyarul: helyre téve. Ez a francia kifejezés a főzéshez szükséges hozzávalók előkészítését jelenti. Másfelől a kreativitás fokmérője. A csinos edénykékben itt gyömbéres koktélparadicsomok, kolbászpor, a szájpadláson bizsergetően szétpukkanó balzsamecetkaviár, különféle őrölt magvak, marinált gomba és Maldon-só sorakozik. Michelin-csillagos ízek és illatok.

2017091201779_OK.jpg

Kísérletezni, játszani, engedni a megérzéseknek – ez lehetne Sárközi Ákos konyhai mantrája. Na meg ez: főzni jó, főzni öröm.

2017091201756_no_logo_OK.jpg

Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Kaunitz Tamáshirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Kislakás színpompás terekkel
Amikor a fiatal pár elhatározta, hogy összeköltöznek, egy belvárosi gangos ház földszintjén találták meg első közös otthonukat. A szerencsés beosztás ...

Karácsony
Költöztesd be a konyhába is a karácsonyt
Néhány jól megválasztott kiegészítővel igazán ünnepivé varázsolhatod az étkeződet is!

Inspiráló helyiségek
Triumvirátus teljes összhangban egy pesti lakásban
Nehéz elképzelni azt a lakást, ahol három fiatal lány él együtt, mégis olyan tökéletes harmónia uralkodik, hogy ez minden helyiségben tetten érhető. ...

Átalakítás
Így lesz modern a konyhánk
Nem csak a bútorokkal tehetjük konyhánkat 21. századivá, legalább ilyen fontos, hogy a konyhában használt eszközök, gépek és anyagok megfeleljenek ...

Inspiráló helyiségek
Kikötő, nem csak hajóknak
  Dorottya és családja nem nyaralónak hívják tihanyi házukat, hiszen az év bármely szakában örömmel töltődnek itt fel. De azért is különleges ez a ...

Inspiráló helyiségek
Modern otthon kilimekkel
Mitől lesz meg a vágyott hangulat, megváltoztatja-e az életmódot és hogyan formálja az ízlést egy új otthon? Többek között ilyen kérdésekkel ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek