hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Feng Shui a fürdőszobában

Mindannyian arra vágyunk, hogy életünket harmonikussá, kiegyensúlyozottá tegyük, megtaláljuk és fenntartsuk az egyensúlyt a munka, a pihenés és a kikapcsolódás között. Annak érdekében, hogy jól teljesíthessünk az élet minden területén, fontos, hogy a kikapcsolódással és pihenéssel töltött időt harmonikus környezetben töltsük. Napjainkban természetes, hogy a fürdőszoba, akár egy szentély, otthonunk dísze, meghatározó helyisége, így nagyobb figyelmet fordítunk berendezésére, ezzel is megalapozva az élénkítő reggelek és relaxáló esték hangulatát.

Egy fáradt, nehezen induló reggel elronthatja egész napunkat. Hogy ezt elkerüljük, érdemes fürdőszobánkat néhány apró alapelv betartásával átalakítanunk. Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyobb változtatásokat is eszközölhetünk, biztosak lehetünk abban, hogy vitalitásunk és kedvünk is pozitív irányban változik. Melyek ezek az alapelvek? Olyan ősi eredetű összefüggések, amelyek évezredek óta hatékonyan működnek. Már az ókorban is sikerrel alkalmazták őket a kínai uralkodók annak érdekében, hogy a népben bizalmat keltsenek és határozott, karizmatikus vezetőként irányíthassák birodalmukat. Hívjuk segítségül a feng shuit, hogy „saját birodalmunk”, életünk urai legyünk. Ezt sokan ismerik és alkalmazzák otthonuk kialakítása során, azonban ritkán fordul elő, hogy a napunkat fürdőszoba berendezése során is szerepet kapna.A szakértő véleménye
Heike di Benedetto a Villeroy & Boch feng shui szakértője, szűkebb szakterülete a feng shui használata a fürdőszobákban. Kifaggattuk arról, hogy miként állíthatjuk szolgálatunkba ezt az ősi tudást a mindennapjaink során. Közvetlen környezetünk tükrözi, és egyben befolyásolja fizikai, szellemi és lelki egészségünket. Amennyiben harmonikusan kialakított környezetben élünk, mindhárom tekintetben egészségesebbé válunk – magyarázta a szakértő.
Egyes helyiségekben jól érezzük magunkat, és másokban pedig alig várjuk, hogy távozhassunk onnan. Pontos magyarázatot nem tudunk adni arra, mitől kellemes vagy kellemetlen egy helyiség, ám, ahol harmóniát találunk a formákban, színekben, fényekben, arányokban, ott energiát nyerünk.
A fürdőszoba kialakításánál szem előtt kell tartanunk annak funkcionalitását, azt, hogy hány ember használja, valamint a személyes ízlést is. A szakértő hangsúlyozza, hogy a feng shui nem egy stílus. Egy fürdőszoba lehet klasszikus, fiatalos vagy ultramodern stílusú is, a feng shui mindegyik esetben alkalmazható a harmónia megteremtésére.

 

 


Teremts harmóniát!
+ Az első és legfontosabb, hogy a fürdőszobába belépve milyen kép fogad minket, milyen az első benyomás. Ha rend és tisztaság fogad minket és az összkép (színek, formák, anyagok és arányok) rendezett, már megtettük az egyik legfontosabb lépést.
+ Sokat segít, ha a fürdőszobában elhelyezkedő WC-t elrejtjük, akár egy fallal, vagy egy bútorral. Már kaphatóak olyan innovatív WC-k, amelyek alaphelyzetben egy pad hatását keltik, így diszkrét megjelenést biztosítanak. Ilyen a Villeroy & Boch SmartBench WC-je.+ A feng shui öt alapvető elemet különböztet meg, melyek különböző energiákkal, jellemzőkkel és viselkedésmóddal bírnak, és az ezek közötti harmónia megteremtésére törekszik. Az 5 elem a víz, a tűz, a föld, a fém és a fa. A fürdőszoba rendeltetéséből fakadóan víz elemnek számít.
+ Először is meg kell vizsgálnunk, hogy otthonunkon belül milyen tájolású a fürdőszoba. Ha választhatunk, lehetőleg arra törekedjünk, hogy ne déli fekvésű legyen. A dél tűz elem, a víz ősi ellensége, így rendkívül nehéz egy déli tájolású fürdőszobában harmóniát teremteni. Ha mégis dél felé néz ez a helyiség, fából készült berendezési tárgyakkal segítsük a tűz és víz közötti feszültség feloldását.
+ Északi-északkeleti tájolású fürdőszoba esetén már sokkal könnyebb a helyzetünk, mert az észak víz elem. Használjunk tiszta színeket, mint a kék, a zöld, a fehér, vagy a lime, valamint a berendezési tárgyaknál tetszőlegesen fém és fa elemeket, virágokat.
+ A keleti-délkeleti tájolású fürdőszobáknál a kelő nap sugarai a hideg színek mellett érvényesülnek igazán, a meleg színek nem harmonizálnak vele. Itt nem javasolt fémből készült bútorok használata, annál inkább a fából készült berendezési tárgyaké.
+ Pontosan ezzel ellentétes a nyugati-északnyugati fekvésű fürdőszobák harmonikus kialakítása. Ilyen esetben meleg színeket és fémeket is használhatunk – fejtette ki Heike di Benedetto.
+ A színek és bútorok mellett meghatározó az apró dekorációs elemek szerepe is, itt sokkal inkább érvényesül a személyes ízlés és nem kell tartanunk a különböző elemek együttes használatától sem. + A dekoráció jelentősége a környezet és a személy közötti harmónia megteremtésében rejlik. Olyan tárgyakat válasszunk, amelyektől otthonosan érezzük magunkat.
+ Ha a fenti alapelveket lehetőségeinkhez mérten betartjuk, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, amikor belépünk átalakított fürdőszobánkba. Fontos tudni, hogy sosem látjuk a különbséget egy hagyományos és egy feng shui alapelvek alapján kialakított fürdőszoba között, érezni viszont annál inkább fogjuk.„Gyakran fordulnak hozzám olyan kéréssel, hogy a meglévő fürdőszobát szeretnék nagyobb átalakítások nélkül harmonikusabbá tenni. Mindig szembetűnőbb az eredmény, ha már a kezdeti lépésektől fogva betartjuk a feng shui szabályait, azonban utólagos, apró módosításokkal is jelentős változást érhetünk el”– magyarázta a neves feng shui szakértő.

Forrás: www.villeroy-boch.com
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Pillangók szárnyán
Ritkán adódik olyan egy lakberendező életében, hogy megrendelője akkor bízza meg leendő lakása megtervezésével, amikor az még nem is létezik. ...

Inspiráló helyiségek
Házgyári lakás a tizediken
Nemcsak a pesti háztetők és templomtornyok látványa megkapó a legfelső emeletről, de a Gellért-hegy irányában is fantasztikus panoráma tárul elénk. ...

Inspiráló helyiségek
Wellness-élmény otthon: így tedd hangulatosabbá fürdőszobádat
Egy-egy nehéz nap után jól esik egy felfrissítő zuhany vagy egy ellazító fürdő a kádban. Ahhoz azonban, hogy a relaxálás tökéletesen sikerüljön, kell ...

Dekor
Összehajtható zuhanykabin
A tervezők a legkisebb lakásokra is gondolnak. Íme egy ötletes megoldás arra, hogyan lehet helytakarékossá tenni a zuhanyfülkét.

Dekor
Személyre szabott mosdó
A kézmosáson túl néha innánk is a csapból, de előfordulhat az is, hogy hajat is mosnánk, egy arra alkalmas, kénylemes méretű mosdóban.

Inspiráló helyiségek
5 tipp a keleties hangulat megteremtéséhez
Modern és különleges otthont akartak létrehozni. Ezért a házigazdák a minimál bútorokkal megtervezett lakást egzotikus alapanyagokkal, kiegészítőkkel ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek